EKONOMİ - 23 Ocak 2021 Cumartesi 14:28

Köylünün yeni geçim kaynağı yaban mersini yağı

A
A
A
Köylünün yeni geçim kaynağı yaban mersini yağı

Yaban mersin olarak bilinen bir diğer adı murt meyvesinin yaprakları köylülerin yeni geçim kaynağı oldu. Yaban mersini dallarını kesen köylüler aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Köylüler, özel izinle kestikleri dalların yapraklarının bağını 5 liradan satıp geçimlerini sağlarken kazanlarda 8 saat kaynatılarak elde edilen yağın 10 gramı 25 liradan alıcı buluyor. Köylüler talebe yetişmekte zorlanıyor.

Akseki’nin Sinanhoca mahallesinden vatandaşların orman işletme müdürlüğünden almış olduğu izin ile köylülerden kestirmiş olduğu mersin, diğer bir adıyla murt meyvesinin bağını 5 liraya alan müteşebbis meyvenin yapraklarından aromatik yağ çıkartarak satmaya başladı. Yaban Mersini (murt) meyvesinin yapraklarını kekik yağı çıkartılacak olan kazana koyarak sabah erkenden altını yakan köylüler kazana yaklaşık 180 kilogram mersin yaprağı basıyor. Kazanda ilk 4 saatte yağ oluşmaya başlarken yağ çıkarma işlemi yaklaşık 8 saat sürüyor. 180 kilo yapraktan 500 gram yağ elde ediliyor. Diğer aromatik bitkilere oranla daha az yağ alınabilen yaban mersini bir o kadar da meşakkatli işlemlerden geçiyor.

Köylünün yeni geçim kaynağı yaban mersini yağı

Şifa kaynağı

Mersin meyvesinin yapraklarından çıkarılan yağın mide krampları ve mide ağrılarına iyi geldiği biliniyor. İshali kesici özelliği , zararlı bakterileri ve mikropların vücuttan atılması , kan şekerini dengelemesi ve iltihap kurutucu özelliği olduğuna inanılan yaban mersini yağı nefes açıcı ve öksürük kesici özelliğiyle de alıcı buluyor.

Türkiye’nin her tarafından sipariş alıyor

Bu bitki yağının faydaları anlatmakla bitmediğini anlatan ve uzun yıllardır aromatik bitkilerden yağ çıkartarak hayatını kazanan Abdullah Güven, yağın 10 gramını 25 liraya satıyor. Güven, “Mersin yağını isteyen çok oluyor. Türkiye’nin her yerinde bu yağdan sipariş geliyor. Her yere gönderiyorum. Şifalı olduğu için talep çok oluyor. Ayrıca bunu diğer 13 çeşit yağlarla karışım yapıyorum. Karışım sedef hastalığına ve eklem ağrılarına iyi geliyor. Doğada bulunan bir çok bitkinin yağlarını çıkarıyorum. Kekik, andız, ardıç, defne, mersin, rezene, ada çayı, nane bunlardan bazılarıdır. Bu yağlar çok şifalıdır. Bu iş emek isteyen iş. Zahmetli fakat biz bunun zahmetinden ziyade insanlara faydalı olduğumuz için mutlu oluyorum” diye konuştu.

Köylünün yeni geçim kaynağı yaban mersini yağı

Köylülerin yeni gelir kaynağı

Sinanhoca mahalle muhtarı Hasan Arslan, Sinanhoca mahallesinde 30 yıldır defne yaprağı kesimi yaptıklarını anlattı. Bu yılda Orman İşletme Müdürlüğünden almış oldukları izin ile mersin yaprağı kesimine başladıklarını anlatan Arslan, “Mersin yaprağı da köylü vatandaşlarımıza geçim kaynağı oldu. Orman işletmesinden 5-6 aylık izin alıyoruz. Kestiğimiz Mersin dallarını önce Antalya’da bulunan çiçekçilere çelenk için verdik. Şimdi ise Alaçeşme köyünden Abdullah Güven’e veriyoruz. Köylümüz için çok iyi bir gelir oldu. Vatandaşlarımız mersin dallarını keserek bağ haline getiriyorlar. Bir bağından ise 5 lira para kazanıyorlar” diye konuştu.
Sinanhoca mahallesinde mersin yaprağı kesen Sıracettin Güven (55), Orman işletme müdürlüğünden izin alarak ormandan keserek bağ yaptıklarını ve Alaçeşme mahallesinde yağ çıkaran Abdullah Güven’e sattıklarını, bunun da köylü vatandaşlar için ayrı bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Köylünün yeni geçim kaynağı yaban mersini yağı

Ayşe Çatlı
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Başakşehir Belediyesi’nden stratejik plan çalıştayı Başakşehir Belediyesi, 2025-2029 yıllarını kapsayan beş yıllık stratejik planının hazırlıklarına geniş katılımlı bir çalıştayla başladı. Başakşehir Belediyesi’nin 2025 - 2029 yıllarını kapsayan beş yıllık stratejik plan çalışmaları için hazırlık çalışmalarına girildi. Bu çerçevede yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları temsilcileri ve muhtarların yer aldığı geniş katılımlı bir çalıştay düzenlendi. 6 konu başlığında yapılan Stratejik Plan Dış Paydaş Analizi Çalıştayı ile paydaşların stratejik planlanla ilgili görüşleri alındı. “Akıllı ve vizyoner bir şehir oluşturduk” Çalıştay öncesi katılımcılara hitap eden Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Başakşehir Belediyesi olarak şehrimizin Türkiye Yüzyılı’nda da kalkınması ve gelişmesi için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Son altı yıldır hayata geçirdiğimiz başarılı hizmet ve projelerin yanı sıra Başakşehir’imize kazandırdığımız eserlerle komşularımızın yaşam kalitesini sürekli artırıyoruz. Akıllı şehircilikten sağlığa, çevreden kültür sanat ve teknolojiye kadar, hayatın her alanındaki projelerimizle ülkemizdeki yerel yönetimlere örnek ve öncü olmaya devam ediyoruz. Hedefimiz, her alanda sürdürülebilir, akıllı ve vizyoner bir şehir oluşturmak. Bu hedefimizi de gerçeğe dönüştürmek adına geleceğe yönelik adımları atıyor, hazırlıklarımızı bugünden yapıyoruz” şeklinde konuştu. 2025 - 2029 yıllarını kapsayan beş yıllık stratejik plan için hazırlıklara başladıklarını belirten Başkan Kartoğlu, “Stratejik planlama çalışmalarının başarılı olmasını sağlayacak en önemli unsurlardan biri de hiç şüphesiz ki katılımın en üst düzeyde olmasıdır. Bu kapsamda yerel yönetimlerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın ve eğitim kurumlarımızın temsilcileri ile kıymetli muhtarlarımızın yer aldığı çalıştayımızı düzenledik. Çalıştay ile önümüzdeki beş yılda başarı düzeyimizi artırma ve daha da üst seviyeye ulaştırmanın yollarını bulacağız” ifadelerini kullandı. 6 konu başlığında yapılan Stratejik Plan Dış Paydaş Analizi Çalıştayı ile paydaşların stratejik planla ilgili görüşlerinin alınması, belediye hizmetlerinin yararlanıcı ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilmesi ve başarı düzeyinin artırılması hedefleniyor.
İstanbul OSCORP, yerel değerlerle küreselleşmeye devam ediyor Savunma sanayii sektöründe yaptığı yatırımlarla dünya sıralamasında 11. sıraya yerleşen OSCORP Savunma Teknolojileri Endüstrisi, 54 ülkede faaliyetlerini genişleterek sürdürüyor. Türkiye’nin tanınan yatırım uzmanlarından Kenan Altunç’un liderliğinde yola çıkan OSCORP, sadece ülke çapında değil dünya çapında da 20’ye yakın markayla ülkenin bu alanda büyümesine katkı sağlamaya devam ediyor. OSCORP’un alan uzmanlarından oluşan profesyonel ekibi dünyada meydana gelen değişimleri yakından takip ediyor. OSCORP yenilikçilik, esneklik, uyumluluk ve bütüncül düşünce yaklaşımıyla geleceğin ihtiyaçlarını anlayarak bu doğrultuda tasarımlar yapmaya çalışıyor. Bu yaklaşım doğrultusunda şirket, dünyada belirmeye başlayan gıda krizine şimdiden hazır olmak için gıda sektöründe de ‘Soframda Anadolu’ markasıyla faaliyet göstermeye başlayacağını duyurdu. OSCORP şirketinden yapılan açıklamada, "Kendi bünyesinden ve öz kaynaklarıyla çıkardığı 20’ye yakın markanın yanı sıra ‘Soframda Anadolu’ markasıyla gıda sektöründe yapacağı ulusal ve uluslararası işbirliği ve yatırımlarla birikimini ve uzmanlığını bu alanda da uluslararası düzeye taşımış olacak. Teknoloji transferi, savunma ve güvenlik alanlarının yanı sıra Soframda Anadolu ile gıda alanında da faaliyet gösterecek olan şirketin yönetim kurulu bu alanda da talepleri hızla karşılamaya hazır duruma gelecek. OSCORP’un bünyesinden çıkardığı Black Lion International Security (BLIS) adlı kuruluşu özellikle profesyonel güvenlik hizmetlerine olan ihtiyacın arttığı bölgelerde bu ihtiyacı karşılayabilecek bir yapıya dönüşüyor. BLIS’in başına bu alanda çok yetkin ve birçok başarıya imza atmış bir üst düzey yönetici ataması yapıldığını ifade eden şirket yöneticileri; BLIS’in çok yakında ülke genelinde sahip olduğu yaygın hizmet ağı ve marka değeriyle standartları farklılaştıracağını belirtiyorlar. OSCORP, BLIS ile çok kısa sürede ülke genelinde yaygın bir hizmet ağı kurarak değişimden kaynaklanan ihtiyaçlara çözümler sunmaya devam ediyor" ifadelerine yer verdi. Değişime uyum sağlayabilen yapıların özellikleri arasında hız, esneklik ve çoklu görevlere hazırlık olduğunu ifade eden Kenan Altunç, bu nedenle yapılan boşluk analizlerinden elde edilen durum tespitlerinin ötesine geçme ve aksiyon alabilme becerisine olan ihtiyaca vurgu yaptı. Stratejilerin ve stratejik planların her şirket tarafından yapıldığını, fakat bunları uygulayabilen, değişen çevreyle uyumlu icrasını sağlayabilen şirketlerin oranının ise ancak yüzde 10 düzeylerinde kaldığını belirten Altunç, elde ettikleri başarının icrada gösterdikleri hız, esneklik ve uyumlulukla ilişkili olduğunu aktardı.
Ordu Asırlık çınar 72 yıldır günlük tutuyor: “Okudukça gençliğim gözümün önüne geliyor” Ordu’da yaşayan 4 çocuk babası ve 29 torun sahibi 100 yaşındaki Hüseyin Aydoğan, 72 yıldır her gün aksatmadan günlük tutuyor. Perşembe ilçesine bağlı Boğazcık Mahallesi’nde yaşayan 100 yaşındaki Hüseyin Aydoğan, 1952 yılından bu yana günlük tutuyor. 100 yaşında olmasına rağmen sağlık problemi bulunmayan Gündoğdu, günlük yaptığı işleri düzenli olarak not alıyor, sonrasında ise defterlerini arşivliyor. “1952 yılından bu yana düzenli olarak yazıyorum” Günlük yazmaya heves ile başladığını ifade eden Hüseyin Aydoğan, “1952 yılından bu yana günlük yazıyorum, her akşam düzenli olarak yazarım. Gün içerisinde neler yapsam, nerelere gitsem onların hepsini yazıyorum. Çalıştığım işlerden gezdiğim yerle kadar yazıyorum. Buna hevesle başladım ve 72 yıldan bu yana yazıyorum” diye konuştu. “Gençliğim gözümün önüne geliyor” Yazdığı günlükler sayesinde anılarını hatırladığını ve bunun kendisine çok büyük faydası olduğunu söyleyen Aydoğan, “Hayatım gözümün önüne geliyor, gençlik yıllarım, rahmetlik eşimle ile çarşıya gitmelerimiz, alışveriş yapmalarımız yani hepsi gözümün önüne geliyor. Bunları birer yıl olarak deftere yazdım, bundan sonra da yazmaya devam edeceğim inşallah. Şimdi 100 yaşına girdiğim için bundan sonraki yazmam daha iyi olur” ifadelerine yer verdi.