EKONOMİ - 09 Ekim 2019 Çarşamba 10:07

Kredi faizleri düştü, çiftçinin yüzü güldü

A
A
A
Kredi faizleri düştü, çiftçinin yüzü güldü

Kredi faizlerindeki düşüşle birlikte çiftçinin yüzünün güldüğünü belirten Massey Ferguson Ülke Satış ve Pazarlama Müdürü Mete Has, Bursa’daki tarım fuarında görücüye çıkardıkları yeni balya makinesinin yakıt ve zaman tasarrufu sağladığını söyledi.

Bursa’da 8-12 Ekim tarihleri arasında düzenlenen olan tarım fuarı çiftçilerini ağırlamaya devam ediyor. AGCO’nun dünyaca ünlü markası Massey Ferguson’un MF RB 4160V protec kombine balya makinesi ve MF Activa serisi içinde yer alan MF Activa 7345 S modeli fuarın ilk gününde büyük beğeni kazandı. Türk çiftçisinin ihtiyaç ve beklentilerini dikkate alarak hizmet sunmaya devam ettiklerini belirten Massey Ferguson Ülke Satış ve Pazarlama Müdürü Mete Has, “Yeni ürünlerimizi Bursa’daki tarım fuarında çiftçiler ile buluşturmaktan çok mutluyuz. MF RB 4160V Protec balya makinesi, daha güvenli, daha hızlı ve hatta eğimli araziler de kullanım kolaylığı sağlamakta olan yeni bir ürün. Türkiye’ye ilk defa getirdiğimiz ve Bursa fuarında ilk kez tanıtımını yaptığımız balya makinası ile büyük bir beğeni kazandık. Bu sadece bir balya makinesi değil, arkasında streçleme özelliği de bulunmaktadır.

Silindirik balya yapıldıktan sonra, yağmur ve güneş koşullarından korumak için özel bir streçle balya sarılır. Bu işi tek makine ile yapmak artık mümkün. Eskiden sıra sıra ayrı makinelerle yapılmaktaydı. Bu makine sayesinde hem zamandan hem de yakıttan tasarruf sağlamaktadır. Balyanın boyutunu ve ağırlığını, çapını değiştirerek ayarlayabiliyorsunuz. Bu yeni makinede balya çapını 160 santimetreye kadar ayarlayabiliyorsunuz ve böylece çiftçiye taşıma ve stoklama kolaylığı sağlanıyor. Ayrıca uzunluk ve genişlik bakımında özel tasarımıyla eğimli arazilerde devrilme riski azalmaktadır. Fuardan sonra kampanyalı olarak bu yeni ürünümüzün 2020 fiyatlarını açıklayacağız” dedi.

Sektöre yönelikte açıklamalarda bulunan Mete Has, “Pazarımızda otomotiv piyasasına benzer bir şekilde daralma var. 2017’de 74 binlik bir pazar, 2018’de 48 bin gibi yüzde 35’lik bir daralma yaşandı. Bu yılda 25 bin bandında kapanacağı bekleniyor. Bu tabi ki sektörün 2 yıl içerisinde daralması kimsenin beklemediği bir durumdu. Böyle bir ortamda genelde harcamalar kısılırken, bizler bunun tam tersine çiftçimize yönelik daha fazla ve özel aktiviteler düzenleyerek onların yanında olduğumuzu gösterdik. Çiftçilerimize her zaman olduğu gibi her türlü imkanı sunmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin her tarafında ürünlerimizi çiftçimize tanıtıyoruz. Bursa Fuarı’na gelen çiftçilere A’dan Z’ye tüm çeşitliliğimizi gösterebileceğimiz bir imkan var. Çünkü bu fuar sergilediğiniz her türlü ürünü alıp kullanan bir çiftçi portföyüne sahip ve Bursa-Marmara Bölgesi de mekanizasyon seviyesi açısından Türkiye’de ilk sırada gelmektedir. Yeni sezona girerken, yeni ürünlerimizi burada tanıtma fırsatı bulduk. Yapmış olduğumuz kampanyalarla pazar payımızı yükselterek ilk sıralardaki yerimizi korumaktayız” diye konuştu.

“Kredi faizlerinin düşmesi çiftçinin yüzünü güldürdü”

Çiftçinin ürettiği ürünlerin fiyat açısından yükseldiği bir dönemi yaşadıklarını belirten Has, “Buna rağmen ekonomik koşullardan dolayı çiftçi gelirlerinde büyük bir baskı var. Gelecekle ilgili bir belirsizlik olduğu için çiftçimiz biraz çekingen davranıyor. Eylül ayında otomotiv sektöründe yapılan kredi kampanyaları traktöre de yansıdı. Bu kampanyalarla çiftçiye güven geldi. Bu olumlu süreç devam ederse, çiftçinin gelirlerinde de artış olacaktır. 2020 yılını 2019’un daha üzerinde bir yıl olarak görüyoruz. Yıllık faizlerin yüzde 36’ları bulduğu dönemleri gördük. Hükümetimizin yapmış olduğu destek ve Merkez Bankası’nın yapmış olduğu açıklamalarla kredi faizleri düşmeye başladı. Aylık yüzde 3 olan bir kredi faizleri şimdi baktığımız zaman firmaların da desteği ile yüzde 1’in altına geriledi. Konut kredilerinin bile altında bir seviyede olması çiftçinin yüzünü güldürdü. Önümüzdeki senelere daha ferah ve güvenle bakmamızı sağladı. Eminim ki düşük faiz oranlarını kimse kaçırmayacaktır. Çiftçinin yüzü gülecek, pazara da olumlu etkisi olacaktır” dedi.

“Çay keyfi yaparken traktörünüz tarlayı sürsün”

Günümüzde birçok ünlü markanın otomobillerinde sürücüsüz araç deneylerinin olduğunu ifade eden Has, “Bu traktör ise sürücülü olmasına rağmen, uydudan aldığı koordinatlar ve sürücüden aldığı talimatlarla tarlayı kendi kendine sürebiliyor. Hızını, vitesini, arkasında bulunan ekipmanı otomatik kontrol edebiliyor. Tek tuş ile bütün her işi kendi görebiliyor. Direksiyonu da bırakıyorsunuz. Oturduğunuz yerde çay kahve içer gibi traktörün işlevlerini izliyorsunuz. Koltuktan kalktığınızda veya frene bastığınızda güvenlik gereği traktör ve bütün sistem otomatik duruyor. Çevre dostu olan Euro 5 motora sahip. Traktörümüze olan ilgi gerçekten çok güzel ve bizleri mutlu ediyor. 405 beygir üzerinde olan Massey Ferguson 8740S şu an Türkiye’nin en güçlü ve en büyük traktörü olmasıyla dikkat çekiyor. Her sene 10’lu adetlerde satılmaktadır. Yaklaşık olarak fiyatı da 1,6 milyon lirayı bulmaktadır” şeklinde konuştu.

Abdullah Çibir - Ahmet Faruk Çabuk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.