SAĞLIK - 25 Kasım 2021 Perşembe 13:30

Kripto para insan sağlığını tehdit ediyor

A
A
A
Kripto para insan sağlığını tehdit ediyor

Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, sanal paraların özellikle gençler ve çocuklar olmak üzere insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirtti.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, sanal paraların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine değindi. Kripto paraların olumsuz etkilerini sıralayan Dilci, özellikle çocuklarda kumar alışkanlığı oluşturmasının altını çizdi. Dilci açıklamasında, “Sanal para uygulamaları bir oyun olarak karşımıza çıkıyor ama işin arka planında birçok riskleri de barındırmaktadır. Son zamanlarda bu coin uygulamaları veya coin uygulama süreci ile çocuklarda kişilik ve benlik algısı üzerinde yoğun bir tahribat oluşacak buda çocuğun geleceğini ipotek altına alabilecek bazı olumsuz sonuçları doğuracaktır.

Adrenaline bağlı dopamin hormonunun sergilenmesi ile başlayan süreçte, çocuklarda daha çok hormon salınımına bağlı bir bağımlılık oluşacaktır. Oyun gibi algılanan ama çocuğun heyecansal yönünü besleyen, bir türlü sel bozukluğa dönüşerek kumar bağımlılığının kapısını aralayacaktır. Oyun bağımlılığı ekseninde kumar ve risk pozisyonu güçlenecek. Bu durum çocuğun gerçek hayatında da risk almasını kolaylaştırabileceği gibi duygu ve düşüncelerini kontrol edememe, eylemini doğru yönlendirememe gibi sonuçlar doğuracaktır” dedi.

Kripto para bencilleştiriyor

Dilci, kripto paranın gençler ve çocukların psikolojik gelişimini de olumsuz yönde etkilediğini ifade edip, “Hazırlıkçı bir kişiliğin ortaya çıkması ile tembelleşen düşünce ve psikomotor becerilen normalle gerçek hayata uyumu güçleştirecek bu anlamda üretmeden tüketme veya birilerine bağımlı kalma gibi hayalperest bir nesil karşımıza çıkacaktır. Söz konusu bu durum genellendiği zaman toplumsal geleceği de risk altına atmaktadır. Çünkü üremeden tüketen bir kişi başkalarına asalak olmaktadır. Neticede kumar boyutunun bir başka versiyonu olarak buna bağlı alışkanlıkları da beraberinde getireceği için bu kişi sağlıklı bir yaşam tarzı sürdüremeyecektir. Bu yönü ile narşist, egosantrik , ben birimci , her şeyi hazır bulan ve hazır olmasını isteyen bu kişiler baskın bir karakter özelliğine bürünerek çevresi ile uyumsuz hale gelecektir” dedi.

 Kalp krizine neden olabilir

Dilci, kripto paraların değer değişimlerinin takibinin kalp krizi başta olmak üzere bir çok farklı riski de beraberinde getirdiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Sürekli risk ve endişe durumu kandaki farklı hormonel özellikleri olumsuz yönde etkileyecektir. Buda kalp krizi veya diğer kalp damar hastalıklarına dönüşecektir. Sürekli oturmanın getirmiş olduğu kan dolaşım sistemlerindeki enboli artması gibi ani ölümler, ani damar tıkanıklıkları gibi risklere de neden olacaktır. Uyku bozukluğuna bağlı sürekli düşünmenin ve heyecansal dürtülerin etkisinde başta iletişim kazaları olmak üzere gerçek anlamda ki iş, trafik veya benzeri durumlarda öfkeli, agresif, saldırgan bir durum sergileyecek. Buda dikkatsizlik ve odaklanma sorununu beraberinde getireceği gibi çocuğun çevresine karşı tehditkar bir tutum sergilemesine sebebiyet verecektir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Üzüm sezonu öncesi araç sahiplerine ’Bakım yaptırın’ uyarısı Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştirildiği Manisa’nın Alaşehir ilçesinde Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şevk Ağırbaş, yaklaşan hasat sezonu öncesi uyarılarda bulunarak özellikle işçi taşıyan çiftçilerin mutlaka araç bakımlarını yaptırmaları gerektiğini söyledi. Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştirildiği Manisa’nın Alaşehir ilçesinde üzümde bağ budama gibi bakımların ardından asma yaprağı toplama ve bağların sürülmesi işlemlerine başlandı. Hasat sezonuna doğru çiftçilerin sıklıkla bağlara işçi götürdüğü dönemde Alaşehir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şevk Ağırbaş da uyarılarda bulundu. Özellikle tarım işçisi taşıyan araçların mutlaka bakımlarının eksiksiz yapılması gerektiğini söyleyen Ağırbaş, "Bölgemizin en büyük geçim kaynağı olan üzümde işçilik sezonu başladı. İklimsel ve ekonomik olarak bölgemizde yaz sezonunda Alaşehir ve çevresinde nüfus oranı ikiye katlanıyor. Bölgemize Eşme, Demirci, Selendi, Kula, Salihli, Köprübaşı, Kiraz ilçeleri gibi çevre ilçelerden ayrıca doğu illerimizden çalışmak amacıyla işçi olarak gelen vatandaşlarımız nedeniyle nüfusumuz artmaktadır. Dolayısıyla araç sayısı da buna bağlı olarak artmaktadır. Başta minibüs gibi yolcu ve işçi taşıyan, kamyon, kamyonet gibi yük taşıyan araçlarımızın mutlaka rutin bakımlarının yapılması gerekmektedir. Araçlarımızın lastik, fren, balata, elektrik aksamı gibi bakımları, sigorta, vize gibi bakımların yapılması, yolcu taşımada yolcu sayısını, yük taşımada istiap haddini aşmamaları konusunda çok dikkatli olmaları gerekir. Yaz aylarında kesinlikle minibüslerde havaların sıcak olması nedeniyle, kapılar açık yolcu taşınması yapılmamalıdır. Sürücüler ehliyet, ruhsat ve izin belgelerini eksiksiz olarak bulundurmaları gerekir. Sürücüler araç kullanma saatlerine uyarak, dinlemeden, uykusuz olarak araç kullanmamaları gerekir. Hiçbir sürücümüz güvenlik güçlerinin istedikleri belgeleri yüzünden ceza yememelidir. Trafikten ceza yememek için değil, can taşıdığımız için sorumluluklarımıza mutlaka uymalıyız. Ayrıca traktör üzerinde ve açık römorklar üzerinde işçi taşımamak kurallarına uymalıyız. Tüm sürücülerimiz her türlü evrak ve sorunları konusunda odamızdan bilgi ve yardım alabilirler" dedi.
Eskişehir Nebi Hatipoğlu’ndan Özgür Özel’e eleştiri AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, İYİ Parti’den istifa ederek Cumhuriyet Halk Partisi’ne katılan İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu’na parti rozetini takan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kendisi için sarf ettiği sözleri hatırlatarak, “Sayın Yanıkömeroğlu dönek midir? Sayın Yanıkömeroğlu irade hırsızı değil midir? İYİ Parti oyları ile sadece CHP saflarına katılmak mı mübahtır” dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde AK Parti’nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilen AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nu hedef alarak, İYİ Parti’den AK Parti’ye geçtiği için ‘irade hırsızı’ sözleriyle suçlamıştı. Yerel seçimler öncesinde Hatipoğlu ve Özel ard arda açıklamalar yaparak, karşılıklı eleştirilerine cevap vermişti. Önceki gün, İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 104’üncü yılının kutlandığı bu haftada, İYİ Parti’den istifa ederek CHP’ye katıldı. Yanıkömeroğlu’nun rozeti, CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından takıldı. AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla, İYİ Parti’den ayrıldığı için kendisini sık sık eleştiren Özel’i hedef alarak şu ifadeleri kullandı; “İyi Parti’den istifa eden İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Özgür Özel’in taktığı rozetle CHP’ye katıldı ki Sayın Meral Akşener kendisi için, ‘Partimizden benim gözümde en son ayrılacak arkadaşımız diyebilirdim’ dediği halde. Şimdi Özgür Özel’e soruyorum? Sayın Yanıkömeroğlu dönek midir? Sayın Yanıkömeroğlu irade hırsızı değil midir? İyi Parti oyları ile sadece CHP saflarına katılmak mı mübahtır? Ha bu arada unutmadan, CHP medyasının bu konudaki çok kıymetli düşünceleri nelerdir?”