GÜNDEM - 20 Mart 2019 Çarşamba 14:43

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy:' Nitelikli turistleri Türkiye'ye getirmek istiyoruz'

A
A
A
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy:' Nitelikli turistleri Türkiye'ye getirmek istiyoruz'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Türkiye Gazetesi Gündem toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Yenikapı'ya cruise gemileri için liman yapacaklarını açıklayan Ersoy, 2019 yılında 53 milyon turist hedeflediklerini vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Gazetesi Gündem toplantısına katıldı. Toplantıda önemli açıklamalarda bulunan ve soruları yanıtlayan Bakan Ersoy, Japonya’da “2019 Türk Kültür Yılı” etkinlikleri hakkında bilgi verdi.

“Japonya’da açılan sergiye 1 milyon ziyaretçi bekliyoruz” 

Türkiye’nin tanıtım stratejilerinde değişiklik yapmayı amaçladıklarını söyleyen Bakan Ersoy, “Türkiye’ye rakip denilebilecek ülkeleri incelediğiniz zaman ülkemizin tarihi ve kültürüyle ayrıştıran özelliklerinin olduğunu görüyorsunuz. Biz bundan sonra bu özelliklerimizle tanıtımda ayrışmak istiyoruz. Japonya’da ‘2019 Türk Kültür Yılı’ galası yapıldı. Tokyo’nun en büyük sergi alanlarında birinde yapıldı. Galada Türk gastronomisini içeren bir sunum da yapıldı. Türk müziğini de dinlettik. Müze yetkilileri de çok şaşırdı.

Sadece bir sergi bekliyorlardı. Japon imparatorluk ailesinin Türkiye çok seviyor olması önemli. Prenses de açılışa geldi. Japon halkı imparator üyelerini sıkı takip ediyor. Bütün bu özelliklerle iyi bir başlangıç yaptık. Eserler de çok beğenildi. Orada açtığımız sergiye 1 milyona yakın ziyaretçi hedefimiz var” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy:' Nitelikli turistleri Türkiye'ye getirmek istiyoruz'

“2023 hedefimiz Japon turist sayısında 500 binli rakamları geçebilmek”

Japon turist sayısının artışı için gerekli çalışmaları yaptıklarını anlatan Ersoy, “Geçtiğimiz sene 83 bin Japon turist geldi. Bu sene 120 bin sayıların geçmek istiyoruz. Japon turist konaklama dışı harcaması çok yüksektir. İkincisi Japonya Asya’da trend bir ülke. Japonların ziyaret ettiği ülkeler trend haline geliyor. Bu açıdan da sadece Japon turist olarak değerlendirmemiz lazım. Sürüklediği kitleler olarak baktığımızda Japonya bizim için en önemli etkilerden biri. Aslında 2023 hedefimiz Japon turist sayısında 500 binli rakamları geçebilmek. Bunun için en önemli şey hava köprüsü kurulabilmesi. Bununla ilgili de gerekli ortam oluşacak” şeklinde konuştu.

“Göbeklitepe’yi 2019 tanıtım stratejilerimizin merkezine aldık”

Turizmde Göbeklitepe’yi çok iyi bir silah olarak kullanacaklarını söyleyen Bakan Ersoy, “Göbeklitepe’nin güzel bir avantajı var. Tarihin sıfır noktası. Sloganı çok başarılı. Daha kazılar çevresi devam ediyor. Baktığınız zaman eksi 13 binli yıllara kadar gidebileceği öngörülüyor. Bütün tarihçiler şimdi öngörüleri baştan yazacaklar. Bütün tarihe bakış açısını değiştiriyor Göbeklitepe’yi 2019 tanıtım stratejilerimizin merkezine aldık” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy:' Nitelikli turistleri Türkiye'ye getirmek istiyoruz'

“Kapadokya’da ‘Alan Başkanlığı’ sistemini uygulayarak yetkileri tek elde toplayacağız”

Kapadokya’da kaçak yapıların yıkımı konusundaki çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken Bakan Ersoy, “Kapadokya’da Çanakkale’de daha önce uyguladığımız bir sistem vardı benzerini hazırladık. Alan Başkanlığı diye bir sistem. Orman Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Belediyeler, Turizm Bakanlığı hepsinin yetkilerinin çakıştığı yerler bunlar. Yetkilerin tek bir bakanlıkta toplanıp tek elden yönetilmesi büyük avantaj sağlıyor. Oradaki insanlar da haklı. İnsanlar 4-5 yerden izin alıp bir şeyler yapmaya çalışıyor. Onu hızlandıracağız.

‘Yapabileceğin bu yapmak istiyorsan yap’ diyeceğiz. Bölgenin tanıtımı açısından da çok önemli. Kapadokya çok yüksek sayıda turist alıyor ama tek tip turist alıyor. Bunu çeşitlendirmek lazım. Eğer siz turizm gelirlerini arttırma istiyorsanız pazar çeşitliliği sağlamanız lazım” açıklamalarında bulundu. 

“Turizmde nitelikli turiste konsantre oluyoruz”

Turizmde nitelikli turist konusuna büyük önem verdiklerini vurgulayan Bakan Ersoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Nitelikli turiste konsantre olacağız. Daha fazla tanıtım yapacağız, onların algısını yönetebilmek için onlara uygun tanıtım planlaması yapacağız. Ne biz tur operatörlerinden, ne turist akışından vazgeçmiş durumdayız. İlaveten nitelikli turistin getirilmesini hedefliyoruz. Nitelikli turist söylenmesi kolay, gerçekleşmesi zor bir şey. Detaylı çalışma gerektiren bir şey. Nitelikli turiste nitelikli personel ile hizmet vermeniz gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar da yapıyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy:' Nitelikli turistleri Türkiye'ye getirmek istiyoruz'

“Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız düzenlemeyle turizmde geleceğin otel genel müdürlerini yetiştireceğiz”

Bakan Mehmet Nuri Ersoy turizm sektöründe çalışacak personelin eğitimi konusunda atılan adımları da detaylarıyla anlatarak şunları söyledi:

Milli Eğitim Bakanlığı ile bir çalışma yaptık. 76 tane turizm meslek lisesi var ülkemizde. İlk etapta pilot 11 okul seçtik. Turizm koleji statüsüne getiriyoruz bu okulları. Turizm’de en önemi şey iletişim. En az 3 lisanı iyi derece öğretecek okullar oluşturuyoruz. Müfredatı sektörün istediği şekle getiriyoruz. Sezonda uygulamalı derslerini otellerde almalarını planlıyoruz. Bunu yaparken de cazip olması için oteller öğrencilere normal stajyer maaşı üzerinde maaş vermeyi kabul ediyor. Burada öğrenci açısından da oteller açısından da cazip hale getiriyorsunuz.

Öğrenci kariyerinde 3 lisanı çok iyi öğrenecek, bu sektörde devam etmese bile her sektörde iş bulur. Öğrencilik yaparken para kazanan bir hayatı olacak. Üniversitelerle de görüşüyoruz. Meslek lisesinden sonra fakültelerde gastronomi ağırlıklı turizm eğitim almasını istiyoruz. Otellere de burs vermelerini teşvik edeceğiz. 4 sene temel eğitim lisede almış, 4 sene üniversitede gastronomi eğitim almış, sonunda en iyi genel müdür adayı bu gençler olacak. Geleceğin genel müdürlerinin böyle yetişeceğini düşünüyoruz. 15-20 yıl sonra çok iyi yetişmiş genel müdürlere sahip olacağız. Hatta Türkiye olarak turizmde otel genel müdürü ithal eden ülke haline geleceğiz” 

“Yenikapı’ya cruise limanı yapılacak”

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy:' Nitelikli turistleri Türkiye'ye getirmek istiyoruz'

Yenikapı’ya cruise gemileri için yeni bir liman yapılacağının müjdesini de veren Ersoy, “Cruise gemisi yolculuğu planları 2-3 seneden önce yapılıyor. Ne olacak diyorsanız bu sene de ciddi artış olacak ama 2020 itibariyle ciddi artışlar başladı zaten. Mayıs 2020’de Galataport açılacak. Anacak bu sadece 2020 yılını kurtarır çünkü 3 cruise gemisi yanaşabilecek. 2021 itibariyle yeni bir cruise limanına ihtiyacımız var. Yenikapı için bir planlama yapılıyor. Birkaç ay içinde ihalesi yapılacak” dedi.

“2021’de Kapalıçarşı’nın yıldızı parlayacak”

Bakan Ersoy, Kapalıçarşı ile ilgili çalışmalar yapacaklarını da vurgulayarak Kapalıçarşı’nın 2021 yılı itibariyle yıldızı yeniden parlayan bir yer haline dönüşeceğini söyledi.

Taksiciler ile ilgili şikayetlerin de zamanla çözüleceğini belirten Ersoy, “Herkes farkında bu iş bu sene çözülecek. Şikayetlerin bir gecede azalmasını bekleyemeyiz tabii ama azala azala devam edecek. Kanuna nizama uygun şekilde sürdürülecek. Dışarıdan gelen birinin istediği, dayattığı şartlarda çözülecek değil bu konu. Bizim vergi mevzuatlarına uygun şeklide çözülecek” diye konuştu.

“2019 yılında 53 milyon turist bekliyoruz”

2019 yılı turizm beklentilerini de açıklayan Bakan Ersoy, “Geçen sene 46.1 milyon turist sayısını yakaladık. Bu sene 52-53 milyon bandına oturmasın bekliyoruz. 29.5 miyar dolar döviz geliri elde ettik. Bu sene 38 milyar dolar gibi bir hedef koyduk. Ona konsantreyiz. Kişi başı turist gelirine çok takılmayın. Kişi başı gecelik turist gelirine bakın. Doğru rakam odur. Bizde de artış başladı. 2017 yılında gecelik turist başı gelir 62.5 dolar iken geçen sene 66.5 bandına yaklaştı. 2019 yılında 73 dolar olacağını öngörüyoruz. Kişi başı gecelik geliri arttırmamız lazım” dedi.  

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy:' Nitelikli turistleri Türkiye'ye getirmek istiyoruz'

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.