KÜLTÜR SANAT - 09 Nisan 2022 Cumartesi 09:55

Kültür ve Turizm Bakanlığından, sinema sektörüne 26 milyon lira destek

A
A
A
Kültür ve Turizm Bakanlığından, sinema sektörüne 26 milyon lira destek

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 23 uzun metrajlı sinema filmi projesi için sektöre 26 milyon 450 bin lira destek sağladı.

2022 yılının ikinci destekleme kurulunda “Uzun Metrajlı Sinema Film Yapım”, “İlk Uzun Metrajlı Kurgu Film Yapım”, “Çekim Sonrası”, “Dağıtım ve Tanıtım” ile “Ortak Yapım” türündeki 129 proje, sinema sektör temsilcilerinden oluşan 8 kişilik destekleme kurulunca değerlendirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, 11 “Uzun Metrajlı Sinema Film Yapım” projesine 17 milyon 200 bin lira, 9 “İlk Uzun Metrajlı Kurgu Film Yapım” projesine 8 milyon 250 bin lira, 2 “Çekim Sonrası” projesine 500 bin lira ve 1 “Ortak Yapım” projesine 500 bin lira destek sağlandı.

Genç yönetmenlere destek

Bakanlığın destekleri çerçevesinde ilk filmini gerçekleştirecek yönetmen desteği ile bu yıl yine umut vadeden 9 yönetmenin ilk uzun metrajlı sinema filmlerini yapabilmelerine olanak sağlandı.
Daha önce Bakanlıktan aldıkları ilk uzun metrajlı sinema film desteği ile Tolga Karaçelik, Mahmut Fazıl Coşkun, Emin Alper, Banu Sıvacı, Kaan Müjdeci, Ali Aydın, Vuslat Saraçoğlu, Seyid Çolak, Fatih Özcan, Mehmet Bahadır Er gibi birçok yönetmen çektikleri filmlerle Sundance, Berlin, Venedik, Moskova, Saraybosna, Varşova ve Tokyo gibi dünyanın en önemli film festivallerinden ödüllerle dönmüştü.

Usta isimlere destek

“Lal Gece” filmiyle Berlin Film Festivali “Kristal Ayı” ödülünün de aralarında yer aldığı 30’dan fazla ödülün sahibi olan usta yönetmen Reis Çelik’in “Kör Gece”, “Küf” filmiyle Venedik Film Festivali’nden “Geleceğin Aslanı” ödülünü kazanan yönetmen Ali Aydın’ın “Kompleks”, “Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku” filmiyle birçok festivalden ödülle dönen yönetmen Çiğdem Vitrinel’in “Nasıl Yapmalı?”, önceki filmi “Annemin Şarkısı” filmiyle Saraybosna Film Festivali’nden “En İyi Film” ödülüyle dönen yönetmen Erol Mintaş’ın “Polen”, ilk filmi “Aidiyet”in dünya prömiyerini “Berlin Film Festivali’nde gerçekleştiren yönetmen Burak Çevik’in “Bir İhtimal Daha Var”, ilk filmi Saf’ın dünya prömiyerini Toronto Film Festivali’nde gerçekleştiren yönetmen Ali Vatansever’in “Bir Arada ve Yalnız” projesi ile çektiği belgesel filmlerle Türk belgeselciliğine yeni bir soluk kazandıran ve “Tenere” isimli belgeseliyle Manchester Film Festivali'nden ödülle dönen yönetmen Hasan Söylemez’in “Metamorfoz” isimli yeni uzun metrajlı belgesel projesi de desteklenen projeler arasında yer aldı.

Animasyon ve ortak yapımlara destek

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın son yıllarda verdiği desteklerle üretimi belirgin şekilde artan uzun metrajlı animasyon filmler gişede büyük başarılara imza atmıştı. Bu yıl da yönetmen Şenol Kılıç’ın “Manu” isimli projesi desteklenen filmler arasında yerini aldı.
Farklı ülkelerden sinemacıları bir araya getirmesi, bilgi ve teknoloji aktarımı, yerel fon kaynaklarına erişim ve potansiyel pazarlar oluşturulması gibi sebeplerle sinema sektöründe oldukça önemli hale gelen “Ortak Yapım Desteği” türünde bu yıl Bulgaristan, Çekya, Gürcistan, Almanya ve Türkiye ortak yapımı “The Moon is A Father Of Mine” adlı projeye destek sağlandı.
Belgesel Film Yapım Desteği' türündeki başvurular, Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan 2022 yılının üçüncü destekleme kurulunda değerlendirilecek.

Huzeyfe Tarık Yaman
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Erdem: “Salça ihracatının önü açılmalı” Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, salçalık domateste uygulanmak istenen ihracat kotasının acilen kaldırılması gerektiğini belirtti. Başkan Erdem, kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi zor bir durumun beklediğini ifade etti. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, domates salçasına uygulanan kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi çok vahim bir durumun beklediğini belirtti. Başkan Erdem, ”Türkiye’de 2022 yılında salçalık domates ekim alanlarımız 330 bin dekar iken 2023 yılında 480 bin dekarlara kadar çıktı. Bu artış hem ülke içindeki salça tüketimini fazlasıyla karşılıyorken hem de ihracat yolunu açıyor. Fakat ihracatta konulan kotalar başta salça sanayimizi sonra çiftçimizi ve diğer paydaşları inanılmaz şekilde yoruyor. Bununla birlikte ülke ekonomisine, istihdama büyük zararlar veriyor. Bu dönemde Türkiye’nin artan ihracat potansiyelini doğru bir matematik yapılarak iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Salça sanayicimizin önü şimdiden açılmalı. Salça üretimi zamanı geldiğinde sanayicimiz sıkıntıya girmemelidir. Sanayici sıkıntıya girdiğinde çiftçilerimiz, işçilerimiz, nakliyecilerimiz, esnafımız vs. tüm paydaşlarımız sıkıntıya giriyor. Bu büyük çarkın dönüşü görülmeli ve şimdiden önlem alınmalıdır. Köprüden sonraki son çıkıştayız. Bu kota ya tamamen kaldırılmalı veya sınırları genişletilmelidir” dedi.