EKONOMİ - 02 Haziran 2020 Salı 11:59

Kuveyt’te çalışan işçilerle ilgili iddialara yönelik açıklama

A
A
A
Kuveyt’te çalışan işçilerle ilgili iddialara yönelik açıklama

Kuveyt’ten yurda dönen işçilerle ilgili çıkan haberlere yönelik Kolin İnşaat İşleri Direktörü Dinçer Hacıbaloğlu açıklama yaptı. Hacıbaloğlu, “Virüse yakalanan çalışanlarımız tedavi altında. Kuveyt şantiyemizde virüsle ilgili önlemlerin alınmadığına yönelik ortaya atılan mesnetsiz iddialar, ülkemizin en önemli döviz gelirlerinden biri olan uluslararası müteahhitlik hizmetlerini hedef alıyor” dedi.

Türk müteahhitlerin yürüttüğü projelerden biri olan Kuveyt’teki Al Mutlaa yerleşim bölgesinin yapımında şu anda 332 Türk vatandaşı çalışıyor. Kolin İnşaat’ın yürüttüğü projede görev alan işçilerle ilgili sosyal medyada bazı iddialar yer almıştı. İddialara ilişkin Kolin İnşaat İşleri Direktörü Dinçer Hacıbaloğlu’ndan açıklama geldi. Türk çalışanlardan 220 kişinin 20 Mayıs itibariyle Türkiye’ye getirildiği bilgisini veren Hacıbaloğlu, bazı çalışanların covid-19 testinin pozitif çıktığını belirtti. Hacıbaloğlu, yatırım büyüklüğü 1,1 milyar dolar olan proje kapsamında görev yapan tüm işçiler için korona virüse karşı gerekli önlemlerin alındığına dikkat çekerek iddiaların uluslararası müteahhitlik hizmetlerini hedef aldığını söyledi.

“Türkiye’yi ve Türk şirketlerini uluslararası alanda yıpratmaya çalışıyorlar”

İddialara ilişkin açıklama yapan Kolin İnşaat İşleri Direktörü Dinçer Hacıbaloğlu: “Şantiyede bulunan çalışanların Covid-19’dan korunmaları için gereken önlemlerin alınmadığına yönelik mesnetsiz iddialar ortaya atıldı. Türkiye’nin Covid-19’a karşı sergilediği mücadele, bütün dünyanın takdirini kazandı. Sağlık Bakanlığımız, sadece yurt içinde bulunan vatandaşlarımız için değil yurt dışındaki vatandaşlarımız için de seferber oldu. Diğer ülkelere de yardımda bulunduk. Buna rağmen ortaya atılan mesnetsiz iddiaların tek hedefi Türkiye’yi ve Türk şirketlerini uluslararası alanda yıpratmaya çalışmaktır. Kuveyt şantiyemizde virüsle ilgili önlemlerin alınmadığına yönelik ortaya atılan mesnetsiz iddialar, ülkemizin en önemli döviz gelirlerinden biri olan uluslararası müteahhitlik hizmetlerini hedef alıyor. Türkiye’yi ve Türk şirketlerini uluslararası arenada yıpratmak ülkemiz için daha az döviz geliri daha az istihdam anlamına gelir. Ülkemize döviz getiren, istihdam sağlayan şirketlerimizi mesnetsiz iddialarla yıpratmak ülkemize yapılacak en büyük kötülüklerden biridir” dedi.

Salgının başından itibaren önlemler alındı

Salgınla ilgili alınan önlemler konusunda bilgi veren Hacıbaloğlu, “Şantiyede birçok noktaya dezenfektan konuldu. Yemekhane düzeni, sosyal mesafe kuralına göre ayarlandı. Yemek ve mola saatlerinde yoğunlaşma olmaması için gerekli saat ayarlamaları yapıldı. Şantiyeye geliş ve gidişlerde kullanılan servis araçlarında sosyal mesafenin korunması sağlandı. Tüm çalışanlarımız periyodik olarak ateş ölçümüne tabi tutuldu. Maske kullanımı sağlandı. Şantiyeye çalışanlarımız için bilgilendirme panoları asıldı. Her gün işbaşı yapmadan önce alınması gereken tedbirler hakkında eğitim verildi. Gelişmelere paralel olarak yeni tedbirler, kurallar konuldu ve yazılı olarak çalışanlara dağıtıldı. Şantiye kampı giriş çıkışı kısıtlandı, dışarı ile temas neredeyse sıfırlandı. Türkiye’den Kuveyt’e Büyükelçiliğimizin de yardımlarıyla kargo olarak bin adet test kiti, ilaç, maske, eldiven, yüz siperliği, ilave ateş ölçerler de şantiyeye ulaştırıldı” ifadesini kullandı.

Virüse yakalanan çalışanlar tedavi ediliyor

Türk çalışanlardan 220 kişinin 20 Mayıs itibariyle Türkiye’ye getirildiği bilgisini veren Hacıbaloğlu, bazı çalışanlarda virüs tespit edildiğini kaydetti. Sağlık Bakanlığı tarafından virüse yakalanan çalışanların tedavi altına alındığını belirten Hacıbaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlığımız her türlü işlemi yapıyor. Bulaştırma ihtimaline karşı filyasyon ekipleri de seferber olmuş durumda. Kuveyt’te kalan ve 20 Mayıs uçağı ile gelmeyen, o zaman durumları iyi olan çalışanlarımız da var. Şantiye doktorlarımız tarafından gelen uyarı üzerine 4 çalışanımız Sağlık Bakanlığı ile irtibatlanarak ambulans uçak ile 28 Mayıs’ta Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne nakledildi. Son aldığımız bilgilere göre bu 4 arkadaşımızda Covid-19 virüsü tespit edilmedi. Şirket olarak tek tek tüm çalışanlara veya ailelerine ulaşarak bir yardıma veya desteğe ihtiyaçları olup olmadığını takip ediyoruz. Testlerini yaptırmaları için teşvik ediyoruz”

Proje kapsamında alan, 100 kilometre karelik, 450 bin kişinin yaşayacağı bir bölge olacak. İş kapsamında 150 kilometre yol, 60’ın üzerinde köprü, 50 kilometre tünel ile içme suyu, kanalizasyon gibi altyapı hizmetlerinin yapımı bulunuyor. Çalışmaların en yoğun döneminde bin 350 Türk çalışırken, toplam çalışan sayısı ise 4 bine kadar ulaşabiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Orman yangınlarıyla mücadele için ormancılara İHA pilot eğitimi verildi Bolu’da orman personeline, orman yangınlarıyla mücadele için kullanılacak olan İnsansız Hava Aracı (İHA) pilot eğitimi verildi. Bolu Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde başta orman yangınlarıyla mücadele çerçevesinde kullanılacak olan, orman alanlarındaki dumanın, orman yangınlarında tehlike arz eden noktaların tespitini ve yayılış yönünü görme imkanı sunan İnsansız Hava Aracı (İHA) pilot eğitimi orman personeline verildi. Orman suçları ile mücadele ve orman koruma çalışmalarında, kaçak hafriyat döken araçların veya şahısların koordinatını hassas şekilde veren, belirlenen hedefleri 8 kilometre yarı çapında takip edebilen ve en önemlisi termal kamerası ile gece net görüş sağlayan İnsansız Hava Aracı (İHA) kullanımına yönelik eğitim alan ormancılar, artık ormanlarda İHA’ları kullanacak. Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Kadıoğulları tarafından verilen eğitime Aladağ Orman İşletme Müdürü Ahmet Toklu ve Mengen Orman İşletme Müdürü Emre Koçak ile tüm işletme müdürlüklerinden işletme müdür yardımcıları ve işletme şefleri ile Bolu Orman Bölge Müdürlüğü teknik personeli katıldı. Özellikle maden ve izin saha kontrolleri, kaçak hafriyat dökümlerinin takibi, açma ve işgal suçlarının tespiti, kaçakçılık ile mücadelede gece korumaları, orman yangınları, kadastro çalışmaları, arama-kurtarma çalışmaları, ağaçlandırma çalışmaları, fidan sayımları, teras ve yol ölçümleri görüntüleme, tespit ve sayısallaştırma çalışmaları olmak üzere birçok konuda kullanım alanına sahip olan İHA ve entegre kamera sistemlerinin aktif olarak daha verimli kullanımına yönelik eğitimlere devam edileceği öğrenildi.
Afyon ‘Geçmişe Yolculuk’ isimli tiyatro oyunu büyük beğeni topladı Afyonkarahisar’da Sandıklı Gönüllü Hanımlar Derneği, İçişleri Bakanlığı desteğiyle ’Sandıklı’dan Türkiye’ye açılan kültürel miras kapısı’ projesi kapsamında İstanbul’da tiyatro oyunu sergiledi. Sandıklı Gönüllü Hanımlar Derneği’nin ’Sandıklı’dan Türkiye’ye açılan kültürel miras kapısı’ projesi İçişleri Bakanlığı tarafından kabul gördü. Proje kapsamında 16 kişilik ekip 5 skeçten oluşan “Geçmişe Yolculuk” isimli tiyatro gösterisini İstanbul Pendik Yunus Emre Kültür Merkezinde sahneledi. Tiyatro gösterimlerinde kayınvalide-gelin ilişkisi, Afyon gastronomisi ve davet kültürü, düğün gelenekleri, şifalı su tanıtımı ve kadına şiddet konuları ele alındı. Gönüllü Hanımlar Derneği Başkanı Fulya Bolcal, "Gerçek bir tiyatrocu nasıl olur, kimdir, bu soruların cevapları bizlerde yok aslında. Doğuştan yetenekli ya da ömrümüzü bu işe adamış da değiliz. Öğrenmeye çalıştık, gönül verdik. En önemlisi, her ayrıntısı gizemle dolu bu sanat dalını çok sevdik. Ocağımızdaki yemeğimizin altını kısıp koştuk eğitimlere, kekimizi fırından çıkarıp sıcağıyla paketleyip geldik provalara. Bu yaştan sonra ne çok alışkanlığımızdan vazgeçtik sahnelerde sesimiz daha gür çıksın diye. Kimimiz anne, kimimiz anneanne, kimimiz babaanne, kimimiz ev hanımı, kimimiz iş kadını olan bir avuç kadınız" dedi.
Adana Hisarcıklıoğlu: “Adana, yüksek dönüşüm kapasitesine sahip iller arasında” Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Adana’nın yüksek dönüşüm kapasitesine sahip iller arasında olduğunu belirterek, “Sürdürülebilir olması için iş birliği içinde, stratejik planlarla gelecek vizyonu oluşturulmalıdır” dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Adana Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri ile bir araya geldi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Adana Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, kentin sanayi potansiyeli ve geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu. Hisarcıklıoğlu, Adana’nın sadece bölgesel değil, aynı zamanda ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bir sanayi merkezi olduğunu vurguladı. Kendisinin ve TOBB’un Adana’nın sanayi alanındaki gelişimini yakından takip ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şehrin sanayi altyapısının güçlendirilmesi ve yenilikçi projelerle desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Adana, Anadolu’nun sanayileşmesinin lokomotif illerinden biridir. Adana, yüksek dönüşüm kapasitesine sahip iller arasında yer alıyor. Ancak, bu başarı sadece bugüne ait değil, aynı zamanda gelecekte de sürdürülebilir olmalıdır. Bunun için, sanayi odaları, yerel yönetimler ve iş dünyası iş birliği içinde olmalı ve stratejik planlarla gelecek vizyonu oluşturmalıdır” dedi. Ayrıca, teknolojik dönüşümün öneminin altını çizen Hisarcıklıoğlu, Adana’nın dijitalleşme ve yenilikçilik konularında da öncü bir rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı. TOBB Başkanı ayrıca, Adana’nın sahip olduğu coğrafi konumun ve lojistik altyapısının, uluslararası ticarette önemli bir avantaj olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, Adana Sanayi Odası’nın üyelerinin yaşadığı sektörel sıkıntıları ve taleplerini dinleyerek, çözüm odaklı yaklaşımların benimsenmesi gerektiğini ifade etti. Üyelerin karşılaştığı sorunların çözümü için iş birliği ve dayanışma içinde olunması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin güçlenmesi için Adana’nın öneminin giderek artacağını belirtti. Adana olarak büyük bir değişimin ve dönüşümün eşiğinde olduğunu belirten Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Adana’mız, yüzyılı aşkın bir süredir edindiği sanayi kültürü ile kentimizde çok çeşitli üretimin gelişimini desteklemiştir. Bugün, otomotivden elektronik karta, makineden mobilyaya, gemiden, tekstilde, yemeklik yağdan, kimya ürünlerine kadar yüzlerce farklı alandaki üretimiyle dünya pazarlarında yer almaktadır. TEPAV tarafından yapılan çalışmada Adana, Türkiye’de gelişim potansiyeli yüksek iki ilden biri olarak gösterilmiştir. Bu ilin gelecekteki konumu açısından önemli bir mesaj niteliğindedir. Adana’mız, toplam 5 yeni organize sanayi bölgesi, 15’e yakın küçük sanayi sitesinin kurulmasıyla Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak en önemli illerin başında yer alacaktır. Şimdilik 100 milyon metrekarenin üzerinde alanı sanayiye açıyoruz. Adana’mız bu yatırım alanların faaliyete geçmesiyle Türkiye’nin ikinci bir Marmara bölgesi olacaktır” dedi.