DÜNYA - 08 Ağustos 2020 Cumartesi 11:26

Lübnan’da 60’tan fazla kayıp var

A
A
A
Lübnan’da 60’tan fazla kayıp var

Lübnan Sağlık Bakanlığı, Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın üzerinden 4 gün geçmesine rağmen 60’tan fazla kişinin kayıp olduğunu bildirdi.

Lübnan, 4 Ağustos’ta Beyrut Limanı’nda meydana gelen şiddetli patlama ile sarsılmıştı. 154 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından başlatılan çalışmalar ise sürüyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, patlamanın üzerinden 4 gün geçmesine rağmen 60’tan fazla kişinin kayıp olduğunu duyurdu. Bakanlık açıklamasında hayatını kaybeden 154 kişinden 25’inin kimliğinin tespit edilemediğini ifade edildi.

Lübnan’da 60’tan fazla kayıp var

Arap Birliğinden Lübnan’a destek

Arap Birliği Başkanı Ahmed Aboul Gheit, 4 Ağustos’ta Beyrut’ta yaşanan patlamanın ardından Lübnan Devlet Başkanı Michel Aoun ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Gheit, Arap Birliği’nin Lübnan’a yardım desteğini vereceklerini ifade ederek, Kahire merkezli Arap Birliği ülkelerinin, patlamanın nedenine ilişkin soruşturmaya destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Ahmed Aboul Gheit, “Her anlamda yardıma hazırız” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Kahveci’den enflasyon düzeltmesi işlemlerinde ücret ödemesi uyarısı Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Kahveci, mali tablolara uygulanacak olan enflasyon düzeltmesi işlemleri için ücret ödenmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. ZSMMMO Oda Başkanı Hasan Kahveci, “VUK 555 Sıra Nolu Tebliğe göre mali tablolara uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi işlemleri ile ilgili Mali Müşavirlere verdikleri hizmet dolayısıyla Ücret Ödenmelidir” dedi. Mali müşavirlere iş yükü oluşacağını ifade eden Kahveci, ‘İlgili Tebliğ Kapsamında uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi ile ilgili Muhasebe işlemlerine ilişkin yoğun mesai harcayan “Mali Müşavir” Meslek Mensuplarına Ek ücret ödenmelidir. Bilindiği üzere her yıl Mart ayında Gelir vergisi Mükelleflerinin Gelir Beyannameleri, Nisan ayında ise Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin ise Kurum kazançlarının beyanı verilmektedir. Bu beyannamelerin eklerinde Mükelleflere ilişkin Mali veriler olan Bilanço Gelir Tablosu gibi Ek tablolar yer almaktadır. Bu tablolardan Bilançoda yer alan mali olmayan varlıklar’ Enflasyon Düzeltmesine tabii tutulacaktır. Bu işlem sonrasında Enflasyon Düzeltmesi öncesi ve Enflasyon Düzeltmesi sonrası olmak üzere ayrı tablolar Beyannamelerin ekinde yer alacaktır. Bu durum, bu tabloları özenle hazırlayan Mali Müşavirlere ilave iş yükü oluşturmaktadır. Mart ve Nisan aylarında rutin yoğunluklarından daha yoğun bir iş yükü üstlenen Mali Müşavirler, bu aylarda gece yarılarına kadar hatta sabahlara kadar ofislerinde çalışmaktadırlar. Gece yarıları ofis ışıkları sönmeyen Mali Müşavirler, ailelerinden, sağlıklarından, genel yaşam süreçlerinden ciddi fedakârlıklar yapmaktadır” dedi. Odanın yayınladığı ücret tarifesinde enflasyon düzeltme işlemleri ile ilgili ilave ücret alınmasına ilişkin bilgilerin de yer aldığını aktaran Kahveci, “Dolayısıyla bu fedakârlıklarının karşılığı olarak bu ilave iş yükleri için Mali Müşavirlere Ücret Tarifeleri gereği ilave ücret ödenmelidir. Enflasyon Düzeltmesi Muhasebesi işlemleri ile ilgili ZSMMMO’nun yayınlanan ücret tarifesinde “Enflasyon Düzeltme İşlemleri” ile ilgili ilave ücret alınmasına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Neredeyse 20 yıllık verilerin Enflasyona göre düzenleneceği bu tablolar ile Mükellefler daha dinamik ve sağlıklı Mali Tablolara kavuşarak, bu tablolar ile Finansman ihtiyaçlarını daha sağlıklı verilerle analiz ettirerek karşılayacaklardır. Dolayısıyla bu tabloların oluşmasında emek veren emekçilerin de haklarını almaları gayet tabiidir. Sonuç olarak, Mali Müşavirlere bu iş yükü neticesinde Enflasyon Düzeltmesi” ile ilgili ücret ödenmelidir. Tüm Meslektaşlarıma bu yoğun dönemlerinde çalışmalarında kolaylıklar, başarılar ve bol kazançlar diliyorum” ifadelerine yer verdi.