SPOR - 03 Mayıs 2021 Pazartesi 14:07

Madalyalar Esat Başkan için!

A
A
A
Madalyalar Esat Başkan için!

Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapılan Karate 1 Premier Lig’de 3 altın, 6 bronz madalya kazanarak genel sıralamada birinci olan Karate Milli Takımı, madalyaları iki hafta önce hayatını kaybeden federasyon başkanı Esat Delihasan’a hediye etti.

Karate Milli Takımı, pandemi sonrası yapılan ilk Premier Lig turnuvasını genel sıralamada şampiyon olarak tamamladı. Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapılan organizasyonu 3 altın ve 6 bronz madalya ile ay-yıldızlı ekip, 19-22 Mayıs tarihlerinde Hırvatistan’da yapılacak Avrupa şampiyonasına da hazır olduğunu gösterdi. Karate Milli Takımı Başantrenörü Levent Aydemir, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’na kota puanı veren organizasyonda alınan sonuçların sevindirici olduğunu söyledi. Karate 1 Premier Lig Lizbon etabında 87 ülkeden 740 sporcunun mücadele ettiğini vurgulayan Aydemir, “13 ay sonra yapılan ilk kota müsabakası olması nedeniyle katılım yoğundu. Ayrıca Lizbon’daki turnuva Avrupa dışındaki ülke sporcuları için puan alabilecekleri son müsabakaydı. Bu nedenle maçlar stresli ve çekişmeli geçti. Madalyalar kadar kadınlar kumite 61 kiloda Merve Çoban’ın Tokyo 2020 bileti almasına ve +68 kiloda da Meltem Hocaoğlu Akyol’un olimpiyatlar için büyük avantaj yakalaması bizi sevindirdi” dedi.

Madalyalar Esat Başkan için!

“TÜM MADALYALARI MERHUM BAŞKANIMIZ ESAT DELİHASAN’A ADADIK”

Karate camiası olarak iki hafta önce hayatını kaybeden Başkan Esat Delihasan’ın vefatı nedeniyle büyük travma yaşadıklarını belirten Aydemir, “Sporcularımıza bu süreçte psikolojik destek sağladık ama yine de herkeste hala acı olayın izi vardı. Madalyalar aldık, şampiyon olduk ama sevincimiz buruk oldu. Lizbon’da kazandığımız tüm madalyaları merhum başkanımız Esat Delihasan’a adadık. Takımımızın iki bankosu Serap Özçelik Arapoğlu ve Eray Şamdan’ın kürsüye çıkamadığı bir organizasyonda genel sıralamada birinci olmamız sevindirici. Bu da Milli Takımın potansiyelini ve sporcularımızın kalitesini gösteriyor” diye konuştu.

HEDEF AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU

Levent Aydemir, 19-22 Mayıs tarihlerinde Hırvatistan’ın Porec şehrinde yapılacak Avrupa Karate Şampiyonası’nda da zirveyi hedeflediklerini dile getirdi. Avrupa şampiyonasında Meltem Hocaoğlu Akyol’un da kilosunda Tokyo 2020’ye gitmeyi garantilemesini beklediklerini aktaran Aydemir, “Daha sonra da Haziran ayında Fransa’nın başkenti Paris’te yapılacak Kalifikasyon Turnuvası’na konsantre olacağız. Meltem’le birlikte beş sporcumuz Tokyo’ya gidiyor. Biz Paris’te üç kategoride daha olimpiyat vizesi alarak Merhum Esat Delihasan’ın ‘Sekiz kategoride sekiz Türk sporcu’ hayalini gerçekleştirmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.