ASAYİŞ - 24 Şubat 2017 Cuma 13:01

Malatya’daki 76 sanıklı FETÖ davası spor salonunda görülecek

A
A
A
Malatya’daki 76 sanıklı FETÖ davası spor salonunda görülecek

Malatya’da aralarında 6 generalin de bulunduğu 76 sanık ilk kez 7 Mart’ta hakim karşısına çıkacak. 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin en önemli davalardan biri olacak olan duruşma için spor salonu 100 bin TL’lik masrafla mahkeme salonuna çevrildi.

Malatya’da yargılama süreci Mart ayında başlıyor. Kalkışmanın en rütbelisi olan 2. Ordu eski Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin de aralarında yer aldığı sanıklar 7 Mart’ta ilk kez hakim karşısına çıkacak. Malatya Adliyesinde duruşma salonlarının yetersiz olması nedeniyle yargılama için Yeşilyurt ilçesi Yakınca Mahallesi’nde bulunan Yakınca Spor Salonu hazırlandı. Adalet Bakanlığının yolladığı ödenek ile spor salonu yaklaşık 1 aylık çalışma ile tam donanımlı mahkeme salonuna çevrildi.

Mahkeme salonu ilk duruşmaya hazır

Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ile Başsavcı Vekili Mehmet Badem, duruşmanın görüleceği salonda incelemelerde bulundu. Duruşma salonunun 7 Mart’a hazır olduğunu ifade eden Başsavcı Ergül Yılmaz 15 Temmuz darbe girişiminde darbeye destek verdikleri öne sürülen 2’nci Ordu Komutanlığı ve 7. Ana Jet Üssü’nde bulunan general ve askerlere yönelik davanın, 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 Mart’ta Yakınca Spor Salonu’nda görülmeye başlanacağını söyledi.

Malatya Adliyesindeki salonların yetersizliği nedeniyle Yakınca Spor Salonunun, davanın görülebilmesi için uygun hale getirildiğini kaydeden Başsavcı Yılmaz, “15 Temmuz hain darbe girişiminin Malatya ayağına ilişkin 2’nci Ordu ve 7’nci Ana Jet Üssü Komutanlığında meydana gelen kalkışmaya ilişkin yapılan soruşturma neticesinde 76 sanık hakkında Kamu Davası açıldı. Bu dava, 7 Mart itibariyle görülmeye başlanacak. 2’nci Ordu eski Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin de dahil olduğu 6 generalin aralarında yer aldığı 76 sanıklı Kamu Davası burada görülecek” diye konuştu.

Duruşma salonu bin 52 metrekare

Salonun Adalet Bakanlığının ayırdığı ödenekle hazırlandığını kaydeden Yılmaz, “Toplam bin 52 metrekare kapalı alana sahip bu spor salonunda 224 tribün koltuğu var. Bunlar duruşmayı takip edecek kişiler ve basın mensupları için ayrıldı. 80 masa, 200 de masa var. Sanık avukatlarının, müşteki ve müşteki avukatlarının oturacağı yerler ile sanıkların bulunacağı alan ayarlandı” dedi.
Başsavcı Yılmaz, il dışında bulunan bazı tutuklu sanıkların ise gelememeleri durumunda görüntülü olarak duruşmaya katılacaklarını söyledi.

6’ısı general 76 sanık bulunuyor

Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ve Başsavcı Vekili Mehmet Badem tarafından hazırlanan ve Malatya 1.Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilen iddianamede 1 numaralı şüpheli olarak dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 2. Ordu eski Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun, 2. Ordu eski İdari Kurmay Yarbaşkanı Mustafa Serdar Sevgili, 2. Ordu eski Harekat Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş, 2. Ordu eski Komutanlığı Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ersin Yıldırım, 7. Ana Jet Üssü eski Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık ile birlikte toplam 76 sanık yer alıyor.

Sanıklar hakkında 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor

Şüpheliler hakkında ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme ve bu suçun beraberinde başka suç işleme’, ‘Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme’ ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme’ ‘FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma’ iddialarıyla 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile 10 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Davada tutuklu bulunan Huduti ile, 2’inci Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon eski Komutanı Tümgeneral Avni Angun, 7'inci Ana Jet Üs eski Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık Malatya’da tutuklandıktan sonra Düzce’nin Çilimli ilçesinde bulunan T Tipi Cezaevi'ne sevk edilmişti.

Cahit Özçelik - Erdal Akbuğa

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.