GÜNDEM - 29 Temmuz 2021 Perşembe 12:25

'Marmara’ya daha fazla atık su arıtma tesisi kurulmalı'

A
A
A
'Marmara’ya daha fazla atık su arıtma tesisi kurulmalı'

Yaşanan müsilaj sorununa dikkat çeken Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetimi Koordinatörü Ahmet Cihat Kahraman, Marmara Denizi’ne daha fazla atık tesisinin kurulması gerektiğini vurguladı.

Müsilaj, atık suların Marmara Denizi’ne yeteri kadar arıtım yapılmaksızın deşarj edilmesinin en belirgin sonuçlarından birisi olarak ortaya çıktı. Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetimi Koordinatörü Ahmet Cihat Kahraman, Marmara Denizi’ne yapılan deşarj hakkında bilgiler verirken, ‘Marmara Denizi Koruma Eylem Planı’ içerisinde en önemli hususun atık su arıtması olduğunu vurguladı.

''Günlük 5,7 milyon metreküp atık su oluşurken bunun yüzde 90'ı kentsel atık sulardan oluşuyor''
Marmara Denizi’ne yapılan deşarj hakkında bilgi veren Ahmet Cihat Kahraman, ''Marmara Denizi’ne deşarj yapan 445 evsel, kentsel ve endüstriyel atık su arıtma tesisi bulunmakta. Günlük 5,7 milyon metreküp atık su oluşurken bunun yüzde 90'ı kentsel atık sulardan oluşuyor. Ancak bu atık sular deşarj standartlarını sağlayabilecek seviyede arıtılamıyor. Bunun birinci nedeni atık su arıtma tesisi yetersizliği, ikinci nedeni de mevcut arıtma tesislerinin enerji maliyetleri nedeniyle işletilmesinden kaçınılması olarak görülüyor. Bu da atık su arıtma tesislerinde enerji verimliliği proseslerinin önemini gösteriyor'' şeklinde konuştu.

Bu tespitleri yapan Kahraman, Marmara Denizi’nde mevcut durumun çevre yönetimi parametreleri açısından sürekli izlenmesi ve online raporlanması gerektiğini de söyledi. Kahraman, “Tüm bu verileri girdi olarak kullanarak modelleme yapabilecek sistemler adeta erken uyarı sistemi görevi görerek teknik idarecileri Marmara Denizi’nde karşılaşmaları muhtemel risklere karşı hazırlıklı kılacaktır” dedi.

''Marmara Denizi Koruma Eylem Planı içerisinde en önemli husus atık su arıtması''
22 maddelik Marmara Denizi Koruma Eylem Planı içerisinde en önemli hususun atık su arıtması olduğuna işaret eden Kahraman, “Eylem Planı’nda belirtilen, Marmara Denizi’ne biyolojik giderim yapılmaksızın hiçbir arıtılmış suyun deşarj edilmemesi çok önemli bir eylem maddesi. Atık su arıtma teknolojilerinde yer verimliliği artık çok daha önemli ve daha mütevazi alanlarda daha yüksek debilerin arıtıldığı yüksek verimli arıtma teknolojileri sürdürülebilir şehirler için vazgeçilmez konumda” ifadelerini kullandı.

Marmara Denizi’nde müsilajla mücadele konusunda merkezi yönetim, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, meslek organizasyonları ve üniversitelerin birlikte çalıştığına dikkat çeken Kahraman, “Umut vadeden bir beraberlik oluşturdular. Bu halkaya teknoloji üreticisi özel sektör çözüm ortaklarının katkısı ise verimli kurtarma senaryoları için olmazsa olmaz” diye konuştu.

Verilen bilgiye göre, bu yıl 1-3 Ekim tarihlerinde 2’ncisi gerçekleştirilecek Marmara Urban Forum (MARUF) kapsamında gerek doğrudan Marmara Denizi’ne odaklı belediye başkanlarının yer alacağı oturumlar ve uzman araştırmacıların yer alacağı oturumlar gerekse MADEP maddeleriyle ilişkili atık su arıtım teknolojileri, yüzey ve dip temizleme teknolojilerinin konuşulacağı oturumlar yapılacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Karabük sokakları “Özkan Çetinkaya” diyor AK Parti Karabük İl Başkanlığının Geleneksel Vefa İftarları, "Gönlümüz bir, Soframız bir" temalı sloganla, 5 bin 500 kişinin katılımı ile yapıldı. AK Parti Karabük İl Teşkilatı tarafından, Kemal Güneş Caddesinde kurulan iftar sofralarında Ramazan ayının bereketini paylaşan 5 bin 500 kişi oruçlarını hep birlikte açtı. AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya’nın tek tek tüm davetliler ile yakından ilgilendiği iftar programına, AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, İl Başkanı Ferhat Salt, eski milletvekilleri, il başkanları, il teşkilatı, kadın ve gençlik kolları teşkilatları, eski il teşkilat mensupları, partinin önde gelen isimleri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı. Tasavvuf musikisi ve semazen gösterisi eşliğinde açılan oruçlar sonrası tüm katılımcılara tek tek teşekkür eden Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya ve İl Başkanı Ferhat Salt; "Mübarek Ramazan ayının bereketini, aynı sofralarda hep birlikte açmanın mutluluğunu, onurunu yaşıyoruz. AK Parti Teşkilatları olarak her zaman vatandaşlarımız ile iç içe olan bir siyasi anlayış içerisinde olduk. Karabüklülerin sorunlarını, taleplerini dinlemek, çözüm bulmak için gece gündüz demeden var gücümüzle çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz." İfadelerine yer verdi. İl Başkanı Ferhat Salt yaptığı konuşmada; "Bugün burda bizlerle bir arada olan tüm hemşehrilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bu birlikteliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimiz daim olsun. Bizler, bu şehir için gecemizi gündüzümüze katmaktan gurur duyuyoruz. Partimizin, teşkilatımızın her bir ferdi bu şehre eserler bırakmak için çalışıyor, çaba gösteriyoruz. 31 Mart seçimlerine sayılı saatler kaldı, buradaki birlik beraberliğimizi 31 Mart’ta sandıklarda da görmek istiyoruz. 12 yıldır partimizin Gençlik Kolları Başkanlığı, Merkez İlçe Başkanlığı görevlerini başarıyla yapmış, Türkiye’nin en genç İl Belediye Başkan Adayı olan Özkan Çetinkaya kardeşimiz, herkesin derdine derman olmaya çalışan bir anlayışta olan, vizyon sahibi, başarılı bir Başkandır. Hepinizden 31 Mart’ta Özkan Başkana destek istiyorum." diye konuştu. Çetinkaya; "1 Nisan’da Karabük Yükselişe Geçecek!" AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Çetinkaya ise yaptığı konuşmada; "Gönül soframızda bizleri yalnız bırakmayan tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. Karabük’te değişim artık şart olmuştur. AK Parti Belediyeciliği ile Karabük Belediyesi 1 Nisan’da yükselişe geçecektir. Bizler projelerimiz ile Karabük’te eser belediyeciliği inşa edeceğiz, gönül belediyeciliğini yeniden şehre kazandıracağız. 31 Mart’ta hepinizden, Özkan Kardeşinize destek istiyorum. Biz bu şehir ile gönülden bağlıyız, ben bu şehrin sadece belediye başkanı olmak için değil, hizmetkârı olmak için de desteklerinize talibiz. Hepinize sonsuz teşekkür ediyoruz. Allah ağzımızın tadını bozmasın, birlik beraberlik ve kardeşlik ile güzel bir şehir inşa etmek için hepinizden sandıkta destek bekliyorum." ifadelerine yer verdi.