EĞİTİM - 06 Nisan 2015 Pazartesi 16:34

Matematiği 7 günde öğretiyor

A
A
A
Matematiği 7 günde öğretiyor

Matematik dersi, bazı konularından dolayı öğrenciler açısından zor olarak görünmekte iken, matematik sevdalıları tarafından daha kolay ve pratik yöntemlerle öğrencilere yardımcı olunmaya çalışılıyor.

 Özellikle de yaklaşan 2015 LYS için öğrencilerin ihtiyaç duyduğu tüm gereksinimler karşılanmak isteniyor. Bu konuda tecrübeli olan Mehmet Karayiğit, 7 günde matematiğe dair ne istenirse öğretebiliyor.

Kurmuş olduğu web sitesi aracılığı ile yaptığı çalışmalardan örnekler sunan, katıldığı televizyon programlarında geliştirdiği metotları anlatan, öğrencilerden ve ailelerinden çok iyi geri dönüşlerin alındığını ifade eden Mehmet Karayiğit, geliştirdiği metodolojiden de sitesinde bahsediyor. Matematikte Kur Sistemi adını verdiği yöntem ile temel matematik bilimlerini ve işlemlerini oldukça pratik ve güçlü bir şekilde öğrencilere aktardığı görülen Mehmet Karayiğit, bu şekilde de 7 günlük bir süreçte amacına ulaşacağını belirtiyor.

Eğitim ve öğretim hayatı, yıllar boyun sürdüğü için bu matematik öğretimi sistemi de tüm eğitim ve öğretim hayatında gereken matematik bilgilerini kapsayacak şekilde dizayn edilmiş durumda. Yani Mehmet Karayiğit, kendi yöntemleri ile beraber, öğrencilere hem matematiği sevdirerek, hem de pratik bir şekilde matematiği öğreterek hedeflerine ulaşmaya çalışıyor. Bu noktada, Matematik Kur Sistemi’nden de biraz bahsetmek gerekiyor. Üstelik 2015 LYS öncesi çalışmalarını hızlandıran öğrencilere de bu sistem önemli şeyler katacak gibi duruyor.

Temel olarak 3 kura ayrılan sistem, kendi içinde oldukça net ve açıklayıcı anlatımlara sahip oluyor. 1. Kur olan Temel Matematik Sistem, matematiğin temel bilgi ve kavramları ile ilgileniyor. 2. Kur olan Okul Matematiği Sistemi, öğrenciyi yaşıtları arasında ve sınıfı ile okulunda derecelere sokmayı hedefliyor. 3. Kur olan Pratik Matematik Sistemi ise genel anlamda tüm matematik işlemlerinde kişiye çok güçlü bir pratik hesaplama özelliği kazandırıyor.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.