MUZAFFER ÇAĞLIYANER / KONYA
Göksu Nehri'ni Konya Ovası'na akıtacak olan KOP'un en önemli ayağı olan ve Bağbaşı Barajı'nda biriken suyu Çarşamba Çayı'na aktaracak tünel inşaatı 24 saat aralıksız devam ediyor.
Yurt dışından getirilen ve boyu 170 metre olan tünel kazma makinesiyle yerin yaklaşık 200 metre altında devam eden inşaatta günde 25 metre tünel kazılarak yola devam ediliyor.
Yaklaşık 400 işçinin çalıştığı Mavi Tünel inşaatının merkezine gitmek için ise küçük raylı bir sistem kullanılıyor. İçeriye hava girişi sağlamak için dev
borularla hava taşınan tünelde Temmuz ayı itibariyle 3 bin 300 metreye ulaşıldığı bildirildi.
Toplam uzunluğu 17 kilometre olarak hesaplanan tünelin 2012 yılında Bağbaşı Barajı ile birlikte yapımının tamamlanması ön görülüyor.
Konya'nın çehresi değişecek
Proje kapsamında Bağbaşı Barajı'ndaki su, Mavi Tünel vasıtasıyla Çarşamba Çayı'na aktarılacak. Çarşamba Çayı'na aktarılan su ise Konya'nın içme ve sulama su ihtiyacının karşılayan Apa Barajı'na aktarılarak hem içme, hem de sulama konusunda büyük bir adım atılmış olacak.
Konya Havzası'ndaki 650 bin hektar ekili tarım arazisini ve Karaman, Niğde, Aksaray gibi çevre illeri de olumlu etkileyecek olan projeyle yılda 100 milyonu içme, 320 milyonu ise sulamada kullanılacak suya kavuşulacak.
Tünel Türkiye'de bir ilk
17 kilometre uzunluğundaki tünelin dünyada sayılı tüneller arasında olduğunu belirten yetkililer ise bal peteği biçiminde inşa edilen tünelin Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade ediyor. 400 işçinin 24 saat aralıksız çalıştığı inşaatta yer yer sıcaklık 40 derecenin üzerine çıkabiliyor. Zor şartlar altında aralıksız çalışan işçiler yemek ve dinlenme ihtiyaçlarını da tünelde karşılıyor. Tünel kazma makinesinin çıkardığı toprak ve kayalar raylı sistem vagonları vasıtasıyla dışarı taşınırken, duvarlar bal
peteği formundaki 25 santimetre kalınlığındaki beton duvarla kaplanıyor.
Ürün çeşitliliği artacak
Konya ve bölgesindeki 650 bin hektar tarım arazisine su sağlayacak olan KOP ile Konya Havzası'ndaki ürün çeşitliliğinin ve sulu tarıma geçişle mevcut ürünlerdeki verimin artacağı belirtiliyor. Özellikle tahıl ağırlıklı olan ve üreticilerin çoğunluğunun kuru tarım yaptığı Konya Ovası'nda KOP'un tamamlanmasıyla yüzde 50'leri aşacak bir ürün artışı yaşanacağı ve sulu tarıma geçişle birlikte ürün çeşitliliğinin artmasıyla hem Konya, hem de Türkiye ekonomisine büyük bir ekonomik katkı sağlanacağı ifade
ediliyor.