EKONOMİ - 19 Temmuz 2009 Pazar 11:38

Mavi Tünel'de ilk çeyrek tamamlandı

A
A
A
Mavi Tünel'de ilk çeyrek tamamlandı

Türkiye'nin tahıl ambarı olan Konya Havzası'nı sulu tarıma açacak olan Konya Ovası Projesi'nin (KOP) en önemli ayağı olan Mavi Tünel inşaatında ilk çeyrek tamamlandı.

MUZAFFER ÇAĞLIYANER / KONYA


Göksu Nehri'ni Konya Ovası'na akıtacak olan KOP'un en önemli ayağı olan ve Bağbaşı Barajı'nda biriken suyu Çarşamba Çayı'na aktaracak tünel inşaatı 24 saat aralıksız devam ediyor. 

Yurt dışından getirilen ve boyu 170 metre olan tünel kazma makinesiyle yerin yaklaşık 200 metre altında devam eden inşaatta günde 25 metre tünel kazılarak yola devam ediliyor. 

Yaklaşık 400 işçinin çalıştığı Mavi Tünel inşaatının merkezine gitmek için ise küçük raylı bir sistem kullanılıyor. İçeriye hava girişi sağlamak için dev
borularla hava taşınan tünelde Temmuz ayı itibariyle 3 bin 300 metreye ulaşıldığı bildirildi. 

Toplam uzunluğu 17 kilometre olarak hesaplanan tünelin 2012 yılında Bağbaşı Barajı ile birlikte yapımının tamamlanması ön görülüyor.

Konya'nın çehresi değişecek 

Proje kapsamında Bağbaşı Barajı'ndaki su, Mavi Tünel vasıtasıyla Çarşamba Çayı'na aktarılacak. Çarşamba Çayı'na aktarılan su ise Konya'nın içme ve sulama su ihtiyacının karşılayan Apa Barajı'na aktarılarak hem içme, hem de sulama konusunda büyük bir adım atılmış olacak. 

Konya Havzası'ndaki 650 bin hektar ekili tarım arazisini ve Karaman, Niğde, Aksaray gibi çevre illeri de olumlu etkileyecek olan projeyle yılda 100 milyonu içme, 320 milyonu ise sulamada kullanılacak suya kavuşulacak.

Tünel Türkiye'de bir ilk 

17 kilometre uzunluğundaki tünelin dünyada sayılı tüneller arasında olduğunu belirten yetkililer ise bal peteği biçiminde inşa edilen tünelin Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade ediyor. 400 işçinin 24 saat aralıksız çalıştığı inşaatta yer yer sıcaklık 40 derecenin üzerine çıkabiliyor. Zor şartlar altında aralıksız çalışan işçiler yemek ve dinlenme ihtiyaçlarını da tünelde karşılıyor. Tünel kazma makinesinin çıkardığı toprak ve kayalar raylı sistem vagonları vasıtasıyla dışarı taşınırken, duvarlar bal
peteği formundaki 25 santimetre kalınlığındaki beton duvarla kaplanıyor.

Ürün çeşitliliği artacak

Konya ve bölgesindeki 650 bin hektar tarım arazisine su sağlayacak olan KOP ile Konya Havzası'ndaki ürün çeşitliliğinin ve sulu tarıma geçişle mevcut ürünlerdeki verimin artacağı belirtiliyor. Özellikle tahıl ağırlıklı olan ve üreticilerin çoğunluğunun kuru tarım yaptığı Konya Ovası'nda KOP'un tamamlanmasıyla yüzde 50'leri aşacak bir ürün artışı yaşanacağı ve sulu tarıma geçişle birlikte ürün çeşitliliğinin artmasıyla hem Konya, hem de Türkiye ekonomisine büyük bir ekonomik katkı sağlanacağı ifade
ediliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar bu yıl da iftar geleneği bozmadı. Pandemi nedeniyle Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nda toplu iftar yemeği düzenledi. Düzenlenen yemeğe yalnızca Galatasaray taraftarları değil tüm taraftarlar kendi takımlarının formalarıyla birlikte katılarak dostluk sergiledi. Galatasaray taraftarı Serkan Çakmak, “Bugün Sındırgılı Galatasaraylılar olarak iftar yemeği düzenledik. İftar yemeğimize sadece Galatasaraylılar değil, Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar bütün taraftarlar burada birlik ve beraberlik içinde çok güzel bir organizasyon oldu. Herkese teşekkür ediyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun sağ olun var olun“ şeklinde konuşurken Sındırgı’nın Aziz Yıldırım’ı Arif Gezgin, “Galatasaraylıların yaptığı bir iftar programına bir Fenerbahçeli olarak katılmaktan şeref ve mutluluk duyarım. Allah kabul etsin. Futbol sahada, dostluk her yerde.” dedi. Galatasaraylılar Derneği üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi Sındırgı İlçe Başkanı Hasan Aslan, “Sındırgı Galatasaraylılar Derneği üyesiyim. Bugün dernek olarak bir iftar programı düzenledik. Ama program sadece bize değil. Tüm diğer takımları da davet ettik. Gayet de güzel kardeşlik ortamının olduğu herkesin katılım sağladığı bol katılımlı bir iftar programı oldu. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Herkesin Ramazan ayını kutluyoruz. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramı da kutlu olsun. Teşekkür ediyorum“ dedi. Fenerbahçe forması ile dostluk örneğine ortak olan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “İşte güzellik bu. Herkes formasını giyip buraya iftara katıldı. Bizler de buradayız. Ebedi dostluk, ezeli rekabet her zaman bu ülkede kazanan olacaktır” şeklinde konuştu.
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”