GÜNDEM - 17 Ekim 2020 Cumartesi 11:19

Mavi Vatan’da tam yol ileri

A
A
A
Mavi Vatan’da tam yol ileri

Türkiye’nin “Mavi Vatan”a bakışı araştırmayla ölçüldü. Araştırmaya göre ülkemizin “Mavi Vatan” kavramını doğru kullandığını belirten katılımcıların oranı yüzde 75,4 olurken, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’de iddia ettiği haklara sahip olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 86,1 oldu.

Araştırma Şirketi Areda Survey’in Eylül ayındaki güncel konuları içeren Sosyometre Araştırması önemli sonuçları ortaya koydu. Türkiye genelini temsil eden 3 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’de iddia ettiği haklara sahip olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 86,1 oldu. Araştırmaya göre Mavi Vatan kavramının kullanımını doğru bulan katılımcıların oranı yüzde 75,4 olarak belirlendi.
2-6 Ekim 2020 tarihleri arasında Areda Survey PBDP’si kullanılarak gerçekleştirilen araştırma, Türkiye gündemindeki önemli konuları mercek altına aldı. Kantitatif araştırma tekniklerinden CAWI ile gerçekleştirilen araştırma, Türkiye’nin dışişleri politikası, Mavi Vatan kavramı, doğalgaz aramaları ile PKK’ya yönelik sınır ötesi operasyona ilişkin sorular sorularak halkın nabzını tutma fırsatı sundu.

Dış politika yüz güldürdü
Araştırmada, “Türkiye’nin son zamanlarda Karadeniz, Akdeniz ve Ege’de takip ettiği dış politikayı nasıl karşılıyorsunuz?” şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 72,5’i “Doğru buluyorum” yanıtı verdi. Aynı soruya “Yanlış buluyorum” diyenlerin oranı yüzde 27,5.
Ayrıca araştırmada yer alan, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki bazı yerleşim alanlarını dış güvenliğini gerekçe göstererek kontrolü altında tutuyor. Siz bunu nasıl karşılıyorsunuz?” şeklindeki soruya “Doğru buluyorum” diyenlerin oranı yüzde 74,3 olurken, “Yanlış buluyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 25,7’de kaldı.

“Mavi Vatan” kavramı
Son dönemlerde sıkça zikredilen “Mavi Vatan” kavramı, Eylül ayı Sosyometre Araştırması’nın ana gündem maddelerinden biri oldu. Araştırmada katılımcılara, “Siz bu kavramın kullanımını nasıl karşılıyorsunuz?” şeklinde sorulan soruya, yüzde 24,6 “Yanlış buluyorum” derken, yüzde 75,4 ise “Doğru buluyorum” dedi.

Enerji arama faaliyetleri
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de devam eden enerji arama faaliyetlerinin de sorulduğu araştırmaya göre, ülkemizin Doğu Akdeniz’de petrol bulacağını düşünenlerin oranı yüzde 69,8 iken, düşünmeyenlerin yüzdelik oranı ise 30,2 oldu. Araştırmada yer alan “Sizce Türkiye Doğu Akdeniz ve Ege’de iddia ettiği haklara sahip midir?” sorusuna katılımcıların yüzde 86,1’i ‘evet’ derken, yüzde 13,9’u ‘hayır’ yanıtını verdi.

Sınır ötesinde operasyona yeşil ışık
Türkiye’nin PKK’ya karşı sınır ötesinde yürüttüğü operasyonlar da Sosyometre Araştırması’yla yeniden gündeme geldi. Katılımcıların yüzde 86,1’i operasyonları doğru bulduğunu ifade ederken, yüzde 13,9’u da yanlış bulduğunu söyledi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.