GÜNDEM - 09 Kasım 2018 Cuma 11:20

Mehmetçik destan yazmıştı! O sınır kapısı faaliyete geçti

A
A
A
Mehmetçik destan yazmıştı! O sınır kapısı faaliyete geçti

Gümrük kapılarının modernize edecek yatırımlar yaptıklarını ifade eden Ticaret Bakanı Pekcan, "Karkamış Gümrük Kapısı inşaat çalışmaları bu yıl içinde tamamlanmış olup; Öncüpınar ve Çobanbey Gümrük Kapıları yapım çalışmaları devam ediyor. Ayrıca, Afrin’e (Suriye) açılan Zeytin Dalı Gümrük Kapısını da 8 Kasım 2018 tarihi itibarıyla faaliyete geçirdik' dedi.

Ticaret Bakanı Pekcan, 2019 merkezi yönetim bütçe görüşmelerine katılarak milletvekillerine sunum yaptı. Pekcan, küresel ticaretten bahsederek, "Son dönem küresel ticaret gelişmeleri incelendiğinde; 2017 yılında küresel mal ticaretinin değer bazında yüzde 10,4, miktar bazında ise yüzde 4,7 büyüdüğünü görüyoruz. Böylece küresel mal ticareti 2017 yılında miktar ve değer bazında son 6 yılın en güçlü büyümesini gerçekleştirdi. Söz konusu yükselişte küresel büyüme oranlarının yüzde 2,5’ten 2017 yılında yüzde 3,2’ye yükselmesi etkili oldu. 2018 yılı ilk 8 ayında ise küresel ihracat, değer bazında yüzde 12 artış gösterirken, Ağustos ayı itibarıyla yıllık bazda 22 ay üst üste artış gösterdi" ifadelerini kullandı.

"İhracat ilk on ayında yüzde 7,6 artarak 138,8 milyar dolar oldu" 

Bakan Pekcan, Türkiye’nin 2018 yılında dış ticarette başarılı performansını sürdürdüğünü belirterek, "İhracat ilk on ayında yüzde 7,6 artarak 138,8 milyar dolar oldu. İthalat tutarlarına bakıldığında ise ilk 10 ayda yüzde 0,1’lik artışla 190,4 milyar dolarlık bir tutara ulaşıldı. Böylece ilk 10 ay itibarıyla; dış ticaret açığı yüzde 15,7 azalarak 51,6 milyar dolar olurken ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 72,9 oldu. 2018 yılının ilk 8 ayında ise hizmet gelirlerimiz bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,4 artışla 32,4 milyar dolar oldu" şeklinde konuştu.

"İhracatçımıza, bu yıl 2 milyar 34 milyon TL civarında destek" 

Bakanlığın ihracat desteklerin hakkında bilgi veren Bakan Pekcan, "Bakanlığımızca, KOBİ düzeyinden başlayıp; kurumsallaşma ve küresel marka olma yolunda ilerleyen her seviyedeki ihracatçımıza, bu yıl 2 milyar 34 milyon TL civarında destek vermeyi öngörüyoruz. Bu destekleri, uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi, yurt içi ve yurt dışı fuarlar, ticaret ve alım heyetleri, markalaşma ve tasarım gibi Türkiye’nin ihracat potansiyeline direkt katkı sağlayacak olan alanlarda veriyoruz. Bu destekleri birkaç rakamsal veriyle vurgulamak istiyorum. Kümelenme esasına dayalı olarak geliştirilen UR-GE Projesi kapsamında halen 188 proje destekleniyor. Bu desteklerden 8 bin 232 firma faydalandı. 2018 yılında 6 bin 273 firmamızın bin 770 yurt dışı fuar destek başvurusu sonuçlandırıldı. Bu yıl 35 uluslararası nitelikteki yurt içi fuarı destek kapsamına aldık ve firmalarımızın bin 108 başvurusuna destek sağladık. 2018 yılında 9 adet genel ticaret heyeti programı ile 10 farklı ülkeye 10 ziyaret, 139 adet sektörel ticaret heyeti programı ile 57 farklı ülkeye 169 ziyaret gerçekleştirdik. Ayrıca, 146 alım heyeti programı ile ülkemize getirdiğimiz 3 bin 900 yabancı firma, kurum, kuruluş temsilcisini 6 bin 550 firmamızla buluşturarak yaklaşık 13 bin 500 iş görüşmesi gerçekleştirdik" diye konuştu.

İhracatçıya yeşil pasaport 

Bakan Pekcan ihracatçılara yeşil pasaport verilmesine ilişkin, "İhracatçılarımızın dünyanın her noktasında daha aktif olmalarını sağlamak amacıyla 2018 yılında bin 487 firmamızın bin 705 yetkilisi için onayladığımız pasaport formlarıyla pek çok ülkeye vizesiz seyahatin yolunu açtık. Ayrıca toplam 11 bin 260 ihracatçı firmamız toplam 14 bin 406 yetkilisi için hususi pasaport alma hakkına sahiptir" dedi.

Fas'a demir çelik ihracatı 

Bakan Pekcan, Fas’ın sıcak haddelenmiş sac ihracatına karşı uyguladığı antidamping vergisini hedef alan dava sürecini DTÖ nezdinde kazandıklarını kaydederek, "Bu konuda 31 Ekim 2018 tarihinde açıklanan karar, Fas’tan, uygulamasını DTÖ kurallarıyla uyumlu hale getirmesini isteyerek Türkiye’nin haklılığını teyit etti. ABD’nin çelik petrol borularındaki telafi edici vergi uygulamasına karşı açtığımız davada ara karar ülkemiz lehine çıkmış olup nihai kararı da yakın zamanda bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Eximbank her 100 dolarlık ihracatın 25 dolarını finanse ediyor" 

Eximbank kredileri hakkında bilgi veren Pekcan, "Eximbank, bugün her 100 dolarlık ihracatımızın 25 dolarını finanse ediyor. Banka, Ağustos 2018 itibarıyla bankacılık sektörü tarafından verilen ihracat kredilerinin yüzde 48’ini tek başına sağlamış bulunuyor. 2018 Ocak-Eylül döneminde 18,3 milyar doları kredi, 12,2 milyar doları ihracat kredi sigortası desteği olmak üzere toplam desteğini 30,5 milyar dolara yükseltti. 2018 yılı sonunda bir önceki yıla göre toplam finansman desteği yüzde 12 oranında artarak 44 milyar dolara ulaşacak. Böylelikle her 100 dolarlık ihracatın 26 doları Eximbank tarafından finanse edilmiş olacak" diye konuştu.

"Afrin Gümrük Kapısı 8 Kasım'da açıldı" 

Gümrük kapılarının modernize edecek yatırımlar yaptıklarını ifade eden Pekcan, "Karkamış Gümrük Kapısı inşaat çalışmaları bu yıl içinde tamamlanmış olup; Öncüpınar ve Çobanbey Gümrük Kapıları yapım çalışmaları devam ediyor. Ayrıca, Afrin’e (Suriye) açılan Zeytin Dalı Gümrük Kapısını da 8 Kasım 2018 tarihi itibarıyla faaliyete geçirdik. Gümrük kapılarının tek durak sistemine uyumlu hale getirilerek, gümrük işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılması ve kaçakçılıkla etkin mücadele edilmesi amaçlarıyla, Sarp, İpsala ve Hamzabeyli Gümrük Kapılarının yeniden inşa çalışmalarını, Kapıkule ve Habur Gümrük Kapılarında ise ilave yatırım çalışmalarını başlattık" şeklinde konuştu.

Yeni Havalimanı'na CT bagaj kontrol cihazı" 

Pekcan şöyle konuştu: 

"Yasa dışı geçişlerin ve suistimallerin önlenmesi, gümrük iş ve işlem süreçlerinin kısaltılması amacıyla, 2018 yılı başında 20 kara sınır kapımızda Plaka Tanıma Sistemlerini hayata geçirdik. Kapalı Devre Kamera Sistemini tüm kara sınır kapıları ile limanlarımızda yaygınlaştırdık. Kameralardan alınan görüntüleri 7/24 anlık olarak izliyoruz. Gümrüklerimizde ilk defa İstanbul yeni havalimanında yolcu bagajlarının üç boyutlu görüntüsünü veren CT Bagaj Kontrol Cihazı ile uyuşturucu kuryelerinin belirlenmesi için Yutucu Tespit Cihazını kullanmaya başladık. Ülkemiz karasularındaki kaçakçılıkla mücadele kapasitesinin artırılması amacıyla deniz devriye botlarının sayısını 25’e çıkarttık. Gümrüklerimizde ilk defa kullanmaya başladığımız insansız hava araçlarını, gemi arama, deniz devriye ve konteyner kontrol ekiplerinin çalışmalarına entegre ederek denizlerde kapsamlı bir denetim anlayışını hayata geçirdik. 31 Ekim 2018 itibarıyla 43,7 ton uyuşturucu ve ara kimyasal, 14 milyon paket sigara yakalaması gerçekleştirdik. Uyuşturucuyla mücadeledeki etkinliği artırmak adına 'Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi'ni ve 6 ilde 'NARKOKİM Birimleri' kurduk. Ayrıca, kaçak sigara kullanım oranını tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 6,7’ye düşürdük. Diğer taraftan, 2018 yılının ilk 10 ayında yaklaşık 11 bin ton kaçak akaryakıt tespit ettik. 31 Ekim 2018 itibarıyla; toplam 4 bin 568 olayda yaklaşık 2,3 milyar TL değerinde kaçak eşya yakalaması gerçekleştirdik."

Bin 612 firmaya ceza
Haksız fiyat artışına ilişkin bilgi veren Pekcan, "5 Kasım 2018 itibarıyla; 81 ilde 5 bin 743 firmada toplam 81 bin 666 ürünü denetledik ve 366 firmanın toplam 6 bin 399 ürünü ile ilgili haksız fiyat artışı tespiti için inceleme başlattık. Bin 612 ürünün etiketlerinde ilgili mevzuata aykırılıklar tespit ederek idari para cezası uyguladık" dedi.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş VEDAŞ ekiplerinin kış mesaisi sürüyor Muş’ta kışın sert ve zorlu iklim şartlarına rağmen gece gündüz demeden elektrik arızalarını gidermek için çalışan Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi ekipleri, Ramazan ayında sahur ve iftarda vatandaşların karanlıkta kalmaması için çaba sarf ediyor. Karlı yolları aşarak sarp yamaçlarda çalışan ekipler, donatılmış araçlar ve özel ekipmanlarla arızalı bölgelere ulaşıyor. Gecenin karanlığında, soğukta ve zorlu doğa şartlarına rağmen hızlı hareket ederek enerji kesintilerini zamanında gideren ekipleri, etkili olan yağışlar nedeniyle yıldırımın düştüğü elektrik direklerinin yerine yenisini dikmek için karlı yolları aşarak arızayı onardı. İhbar üzerine kent merkezinden 18 kilometre mesafedeki Derecik köyüne bağlı Emek mezrasının 2 bin 500 rakımlı kırsalında yıldırım düşmesi sonucunda yanan elektrik direğini değiştirerek yerine yenisini dikmek için harekete geçen ekipler, kar kalınlığının yer yer 2 metreyi bulduğu bölgede araçlarla ilerleyemeyince yola yürüyerek devam etti. Ekipler, her türlü zorluğa rağmen kesintisiz enerji sağlama hedefi doğrultusunda kararlılıkla çalışmalarını sürdürüyor. Bölgeye giderek çalışmaları yerinde inceleyen VEDAŞ Muş İl Müdürü Suat Coşar, zor bir coğrafyada oldukça kritik bir görev yaptıklarını ifade ederek, “Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) olarak zor bir coğrafyada oldukça kritik bir görevi ifa etmekteyiz. Bölgemizde etkili olan yağışlar nedeniyle dün meydana gelen fırtınada iki tane yüksek gerilim direğimize yıldırım isabet etmesi sonucu elektrik dağıtım şebekemizde hasarlar meydana gelmiştir. Derecik köyüne bağlı mezralarımıza ait elektrik dağıtım şebekesinde meydana gelen bu arızalar ekiplerimizce giderilmektedir. Zor bir coğrafyada oldukça kritik bir görevi ifa etmekteyiz. Bölgemizde olan etkili yağışlar zaman zaman şebekemize zarar vermektedir. Vatandaşlarımızın bu Ramazan ayında sahur ve iftarda karanlıkta kalmaması için ekiplerimiz canla başla çalışmakta” dedi.
Kastamonu Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: “İnşallah çok kısa sürede ilçelerimize doğalgaz gelecek” Kastamonu’nun Ağlı ilçesinde vatandaşlara seslenen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Doğalgazın sadece Ağlı’ya değil, olmayan diğer ilçelere de gelmesini ben yakından takip ediyorum. İnşallah çok kısa sürede ilçelerimize doğalgaz gelecek” dedi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu’nun Ağlı ilçesinde AK Parti tarafından düzenlenen mitingde vatandaşlara seslendi. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için vatandaşlardan destek isteyen Bakan Yumaklı, Kastamonu’nun doğalgaz olmayan ilçelerinde çalışmaların başlatılması için sürecin takipçisi olacağını belirtti. 28 Mart 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından yerel seçimlere hazırlanmak için çalışmalara başladıklarını belirten Bakan Yumaklı, “İlk günden itibaren, 28 Mayıs’ın bir sonraki gününden itibaren 31 Mart’a, Türkiye’nin ikinci yüzyılını inşa etme adına, yerel yönetimleri de buna dahil etmek üzere çalışmalara başladık. Çok kıymetli yol arkadaşlarımız, dava arkadaşlarımız bununla ilgili gece gündüz çalıştınız. Özellikle hanım kardeşlerime teşekkür ediyorum. Kadın kolları her yerde bizim partimizin mutlak surette en sağlam gücü olmuştur. Yine gençlik kollarımız enerjileriyle destek vermiştir. Ana kademede görev yapan kardeşlerimiz, gönül verenlerimiz hep birlikte gerçek belediyeciliğin AK Parti belediyeciliği olduğunun da şuurunda. Bu toprakların bakanı olarak da benim bununla alakalı tahayyüllerimi de gözeterek inşallah birkaç gün sonra sandığa gidecekler. Burada önemli olan şey ne? Önemli olan Kastamonu’nun 19 ilçesinin ve merkez ilçenin benim mensubu partinin adayları tarafından kazanılması. Bu hakikaten son derece önemli. Kastamonu’nun bundan sonraki gelecek tahayyülü ile alakalı, yapacağı projelerle alakalı önemli” dedi. “İnşallah çok kısa sürede ilçelerimize doğalgaz gelecek” Kastamonu’da yapılması gereken tüm projeleri takip edeceğini belirten Yumaklı, “Doğalgaz artık bir lüks değil, olması gereken bir husus. Özellikle hanımefendilerin bunu beklediğini biliyoruz. Doğalgazın sadece Ağlı’ya değil, olmayan diğer ilçelere de gelmesini ben yakından takip ediyorum. İnşallah çok kısa sürede ilçelerimize doğalgaz gelecek. Çok önemli, çünkü bildiğim kadarıyla burada altyapı çalışması hiç yok. Bununla alakalı da ben kendim Kastamonu’nun diğer konuları olduğu gibi bunları da takip edeceğim. Başka bir takibim daha var. Şimdiden söyleyeyim. Siz Bülent Başkanı seçtiğiniz andan itibaren onları da takip etmeye başlayacağım” diye konuştu. “Ağlıdan öyle ses gelsin ki İstanbul bile duysun” Vatandaşlardan İstanbul’daki yakınlarını AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’a oy vermeleri için ikna etmelerini isteyen Bakan Kurum, “Benim bir istirhamım da şu olacak. İstanbul’da ikinci nüfusuz. Bütün ilçelere hemen hemen gitmeye çalıştım, oradaki derneklerimizle bir araya geldim, Kastamonulu kardeşlerimizle hemhal olduk. Onlara dedim ki ‘Kastamonu’da eşinizi, dostunuzu arayın, benim mensup olduğum partinin adaylarının bu seçimden en iyi oyla çıkması için onlara mutlak suretle bunu yapmaları gerektiğini söyleyin’ dedim. Onlar da bunu kabul ettiler. Şimdi tersini söyleyeceğim. İstanbul’da eşimizi, dostumuzu arayarak orada yine benim mensup olduğum partinin adayı olan Murat Kurum’a oylarını vermelerini, onun da aynı şekilde Bülent Başkan gibi İstanbul’a hizmet etmesi için, o icazeti vermeleri için söz istiyorum. Sizlerden de bununla ilgili söz istiyorum. Biz gittikten sonra telefonlara sarılıp İstanbul’un hangi ilçesinde olursa olsun eşinizi, dostunuzu, çoluğunuzu, çocuğunuzu arayıp Murat Kurum’a oy vermeleri için söz veriyor musunuz? Ağlıdan öyle ses gelsin ki İstanbul bile duysun” şeklinde konuştu.
Tokat Bakan Işıkhan: "SGK’ya en çok borçlu 5 belediyenin 5’i de CHP belediyesi" Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tokat’ta yaptığı açıklamada 2023 yılında Türkiye ekonomisin yüzde 4,5 büyüme ile AB ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke olduğunu söyledi. Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Tokat’a gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Belediye Nikah Salonu Kültür Sarayı’nda düzenlenen “Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı Buluşmaları” toplantısına katıldı. “Son 5 yılda yaşadığımız afete rağmen vatandaşımızın yanındayız” Burada konuşan Bakan Işıkhan, “Biliyorsunuz bu hafta 2023 yılı işgücü verileri açıklandı. 2023 yılında işsizlik oranı 1 puanlık azalışla yüzde 9,4 seviyesine geriledi. Toplam işsizlik oranı ve genç işsizlik oranı son 10 yılın en düşük seviyesine geldi. İşsiz sayısı 2023 yılında, bir önceki yıla göre 318 bin kişi azaldı. Hem kadın hem genç hem de toplam istihdam oranı ve iş gücüne katılım oranı son 21 yılın en yüksek düzeyine yükseldi. Ayrıca; 2023 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 4,5 büyüme ile AB ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke oldu. Dolar bazında milli gelir, Türkiye tarihinde ilk kez 1 trilyon doları aştı. Kişi başına milli gelir de, 13 bin 110 dolarla, tarihin en yüksek düzeyini gördü. Bu veriler gösteriyor ki; pandemiye rağmen, bölgemizdeki savaşlara rağmen, geçtiğimiz yıl yaşadığımız asrın felaketine rağmen, doğru yoldayız. Son 5 yılda yaşadığımız bunca afete ve felakete rağmen, vatandaşlarımızı asla mağdur etmeden hizmetlerimize kesintisiz devam edebiliyoruz. Artık bu güçte bir devletiz. Dolayısıyla; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği Türkiye Yüzyılı vizyonunu inşallah sizlerin desteğiyle başaracağız. Bu yüzyılı; emeğin, üretimin, çalışmanın yüzyılı yapacağız. Şurası çok önemli; ülkemizin gücü büyük ölçüde yerel yönetimlerimizin gücünden geliyor. Kalkınma yerelden başlar hakikatine istinaden yerelde ne kadar güçlü olursak genel icra atlarımızın de o derece güçlü olacağına inanıyoruz. Çünkü şunu hepimiz çok iyi biliyoruz ki; gelişim, ilerleme ve kalkınma yerelden başlar” dedi. "SGK’ya en çok borçlu 5 belediyenin 5’i de CHP belediyesi" SGK’ya en fazla borcu olan 5 belediyenin 5’inin de CHP Belediyesi olduğunu hatırlatan Bakan Işıkhan, “Her geçen gün CHP’li belediyelerin borçları giderek artıyor. Hatta Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borç durumu o kadar vahim hale geldi ki, toplam borcu son 5 yılda 20 katına çıkmış. Ankara büyükşehir iflasa sürükleniyor. Biz bu gerçeği ortaya koyunca, 30 büyükşehir belediyesinin borcunu açıklamamız yönünde bir talep geldi. Ben de şimdi, büyükşehir borçları ile ilgili bilgileri vermek istiyorum. Aziz milletimiz, görsün, takdir etsin. Ankara, İzmir, İstanbul, Adana Büyükşehir Belediyelerinin borcu tüm büyükşehirleri aşmış. Türkiye’de 30 Büyükşehir Belediyesi var. Bu 30 belediyenin toplam borcu 20 milyar lira. 30 Büyükşehir’den 11’i CHP’li ve bu 11 CHP’li belediyenin toplam borcu 15 Milyar lira. Yani; 30 Büyükşehir’den yalnızca 11’i CHP’li olmasına rağmen, 30 Büyükşehir Belediyesinin toplam borcunun yüzde 75’i tek başına CHP’ye ait. Ankara için durum daha da vahim. 30 Büyükşehir’in toplam borcunun yüzde 25’i tek başına Ankara Büyükşehir Belediyesine ait. Sadece Ankara Büyükşehir Belediyesinin borcu 4,5 milyar lira ve CHP’li olmayan 19 büyükşehir belediyesinin tamamının borcu toplamına eşit düzeyde. Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de yaşayan vatandaşlarımızın dikkatini çekmek istiyorum. Ortada borcunu 20 kata kadar artıran bu belediyelerin yaptıkları elle tutulur bir hizmet de yok, yatırım da yok. Peki bu kadar parayı nereye harcıyorlar? Bu çok haklı ve yerinde bir soru. Bu kritik sorunun cevabını da ben aziz milletimizin takdirine bırakıyorum” diye konuştu.