SAĞLIK - 03 Ekim 2019 Perşembe 10:31

Menopoz dönemindeki kistlere dikkat

A
A
A
Menopoz dönemindeki kistlere dikkat

Op. Dr. Ayşe Kavasoğlu, karın ağrısı, şişkinlik ve kabızlığa neden olabilen yumurtalık kistlerine karşı uyarıda bulundu. Dr. Kavasoğlu, "Yumurtalık kistleri önlenebilecek bir durum değil ancak düzenli kontrollerle riski azaltabilirsiniz. Özellikle menopoz dönemindeki kistler kötü huylu olmaya eğilimlidir" ifadelerini kullandı.

Çamlıca Medipol Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Ayşe Kavasoğlu, kadınlarda 5 çeşit yumurtalık kisti olduğuna dikkati çekerek düzenli kontrollerin önemine değindi. Kavasoğlu, yaptığı açıklamada, yumurtalıkların içinde veya yüzeyinde zaman zaman kist yapılarının oluştuğunu belirtti.

Kistlerin bazen içi sıvı dolu bazen sert yapıda cep veya keseler olduğunu ifade eden Dr. Kavasoğlu, "Bunların çoğu bir rahatsızlık vermez, zararsızdır ve tedavisiz birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Ancak menopoz dönemindeki kistler kötü huylu olmaya eğilimlidir. Yumurtalık kistleri yırtıldığında ciddi ağrı ve bazen de iç kanamaya sebep olabilir. Bazen de kistler kendi etrafında dönebilir. Bu durumlarda da ciddi ağrı, bulantı, kusma olabilir" dedi.

Şiddetli ağrıya acil müdahale

Op. Dr. Ayşe Kavasoğlu, hormonal problemlerin, gebeliğin, ciddi pelvik enfeksiyonların ve rahmin adet döneminde dökülen en iç tabakasının yumurtalık ya da başka organlarda anormal şekilde yer alması denilen endometriozis durumlarının kist oluşturabileceğine işaret etti.
Yumurtalık kistlerinin birçok rahatsızlığa neden olduğuna dikkati çeken Kavasoğlu şöyle devam etti: "Kistlerin başlıca belirtileri arasında karında ağrı, dolgunluk hissi, şişkinlik, adet düzensizliği, lekelenme, idrar yolu şikayetleri, göğüslerde hassasiyet, ağrılı bağırsak hareketleri ve kabızlık yer alıyor. Özellikle şiddetli ve keskin karın ağrısı, ateş, kusma, baygınlık hissi, hızlı solunum gibi durumlarda acil tıbbi müdahale gerekiyor".

Kısırlık sebebi olabilir

Dr. Kavasoğlu, yumurtalık kistlerinin çeşitlerini ise şu şekilde sıraladı: "Fonksiyonel kistler zararsızdır, genellikle 2-3 adet döngüsü içinde kendiliğinden kaybolurlar. Dermoid kistlere teratom da denir. Embriyonik hücrelerden oluştuğu için kistin içinde saç, diş kıl, deri gibi yapılar bulunabilir. Nadiren kanserleşir. Operasyon gerektirir. Kistadenom ise yumurtalık yüzeyinde gelişir ve su veya mukoza materyali ile dolu olabilir. Seröz yani su dolu olanı 5-15 cm’lerde olabilen yüzde 30 kötü huylu olabilen tiptir. Müsinöz kistadenom 15-30 cm’lere ulaşabilir daha yapışkan içeriğe sahiptir. Operasyon gerektirir. Polikistik over sendromu da düzenli yumurtlama gerçekleşmeyen, adet düzensizliği, anormal tüylenme ve kısırlık sebebi olabilen pek çok küçük kistin yumurta etrafında dizilimsel olması halidir. Endometrioma ise çikolata kisti diye de duyduğumuz yumurtalık içinde rahmin iç tabakasının anormal olarak bulunuşu ve yumurtalıkta koyu renkte eski kahverengi kan birikmesi ile karakterize kistlerdir. Kısırlık sebebi olabilir. Operasyon gerekebilir".

Duruma göre ameliyat gerekebilir

Doğum kontrol haplarıyla yumurtlamanın baskılanarak kist gelişiminin önlenebileceğini belirten Dr. Kavasoğlu, tedavi yöntemlerine ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Bazı kist gelişimlerinde ameliyat önerilir. Tabii ameliyata; kistin cinsi, boyutu, hastanın yaş ve hikayesi gibi pek çok faktöre göre karar verilir. Ameliyatta bazen sadece kist alınırken bazen kist beraberinde yumurtalığın da alınması gerekebilir. Ameliyat; açık ameliyat dediğimiz sezeryan tarzı cilt kesisiyle yapılabileceği gibi günümüzde kapalı ameliyat teknikleri olan laparoskopik ve robotik cerrahi yöntemleriyle de yapılabilir. Kapalı ameliyat teknikleri hastaya konfor ve ameliyat sonrası daha az ağrılı olma imkanı sunar. Yumurtalık kistleri önlenebilecek bir durum değildir fakat düzenli yaptıracağımız kadın doğum muayenesi ile riskli durumlarla karşı karşıya kalmaktan korunmuş oluruz".

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Depremden etkilenen Yozgat’ta 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluştu Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Yozgat’ın Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluşurken vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçiriyor. Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11 sıralarında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki sarsıntı, Yozgat merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Özellikle Kadışehri ilçesinde ve köylerinde hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar büyük panik yaşadı. Özellikle Kadışehri ilçesine bağlı Gümüşsu, Elmalı Çiftliği, Halı köy ve Yeltenli köylerinde deprem nedeniyle evlerde ve ahırlarda hasar oluştu. Evleri zarar gören vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçirirken jandarma ekipleri de artçı sarsıntıların devam ettiğini ve vatandaşların geceyi evlerinde geçirmemeleri konusunda uyardı. Sokaklara çıkan vatandaşlar, evlerinin bahçelerinde ve uygun arazilerde ateş yakarak ısınmaya çalışırken geceyi dışarıda geçireceklerini ifade ettiler. Öte yandan Yozgat Valiliğince sarsıntıdan etkilenen Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerinde eğitim ve öğretime bir gün süre ile ara verildiği duyuruldu. Geceyi sokakta geçiren vatandaşlardan Nazlı Doğan, "Önce bir gürültü geldi. Daha sonra sallanmaya başladı. Çocuklarımı yanıma aldım ama dışarı çıkamadım. Ayaklarımın bağı çözüldü. Sonra küçük oğlumu alıp dışarı çıkabildim. Şok oldum, çok şiddetliydi. Evimiz küçük bir hasar aldı, ahırımızda hasar var, hayvanlarımız dışarıda." dedi. Hacı Ahmet Gün de deprem dolayısıyla evlerinde hasar olduğunu söyleyerek, “Tavanlar kırıldı. Deprem olduğunda ben balkondaydım. Sallantı başladı. Tavanlar düşmeye başladı." şeklinde konuştu.