EKONOMİ - 24 Ocak 2019 Perşembe 11:12

Mersin’de fırtına ve su baskını seraları vurdu, verim yüzde 70 düştü, fiyatlar tavan yaptı

A
A
A
Mersin’de fırtına ve su baskını seraları vurdu, verim yüzde 70 düştü, fiyatlar tavan yaptı

Mersin’de geçen hafta etkili olan şiddetli fırtına ve yağmurun yol açtığı su baskınları, başta seralar olmak üzere ekili alanlara büyük zarar verdi. Mersin Ziraat Odası Başkanı Mahmut Sakallı, yaşanan afet nedeniyle özellikle sebzede yüzde 70 verim kaybı olduğunu, bunun da sebze fiyatlarını artırdığını söyledi.

Mersin’de 15 Ocak günü öğle saatlerinde başlayan şiddetli fırtına ve yağmur, 16 Ocak’ta da gece boyunca devam etmiş, denizin taşması, geminin karaya oturması, ağaçların devrilmesi, çatıların uçması gibi çok sayıda olumsuzluk kenti felç etmişti. Fırtına ve şiddetli yağmur, ekili alanlarda da su baskınlarına yol açmış, özellikle seralar sulara gömülmüş ve ürünler büyük zarar görmüştü.

“Fideler çürüdü, fiyatlar arttı” 

İl genelinde etkili olan şiddetli fırtına ve yağmurun neden olduğu zararları İHA muhabirine anlatan Mersin Ziraat Odası Başkanı Mahmut Sakallı, Mersin’de yıllardır bu kadar çok yağış olmadığına işaret etti. Bu sene haddinden fazla yağış olduğunu belirten Sakallı, son fırtına ve yağmurda seraları ve açıkta ekili sebzeleri su bastığını, bu nedenle fidelerin çürüdüğünü ifade etti. Bunun da sebze fiyatlarını artırdığına dikkat çeken Sakallı, “Örneğin biberin fiyatını artırdı. 100 kilogram biber toplanan bir yerde bu 20-25 kilograma düştü. Verim düşüklüğü oldu, fidelerimiz kurudu. Fiyatların artışı bundan” dedi.

“Akdeniz ilçesi hariç 34 milyon lira zarar olduğu tahmin ediliyor”

Yaşanan afetin il genelinde büyük zarara neden olduğunu, zarar tespit çalışmalarının halen sürdüğünü dile getiren Sakallı, “İl genelinde merkez Akdeniz ilçesi hariç 34 milyon lira zarar olduğu tahmin ediliyor. Çiftçilerin durumu iyi değil. Çiftçilerimiz perişan. Geçen haftaki anormal yağışa fırtına da eklendi. Fırtına seraların üzerini attı ve yağmur içeriye doldu. Su taşkınları da seraya doldu, ürünleri çürüttü. Akdeniz ilçesinde özellikle biber, domates, marul, salatalık zarar gördü. Sera altındaki ürünlerin hepsi zarar gördü. Ekili alanlarda narenciye dökme yaptı. Hem yağışın bu kadar çok olması hem de fırtına olunca narenciyenin yüzde 30’u yere indi. Ayrıca birçok yerde heyelan oldu” diye konuştu.

“Sebzede yüzde 70 civarında verim kaybı var. Fiyatlar yükselecek”

Şu anda tarım ilçe müdürlüklerinin etkilenen bölgelerde zarar tespiti yaptıklarını belirten Sakallı, “Su baskını ve fırtına nedeniyle şu anda biber başta olmak üzere diğer sebzelerde verim kaybı yüzde 60-70 civarında. Bu da piyasayı tetikledi. Örneğin biber burada 5-6 liraya satılıyorsa İstanbul’da belki 15-20 lira. Bu, verim düşüklüğünden kaynaklanıyor. Bu zarar olmasaydı piyasaya daha çok ürün sürülürdü, piyasa da düşerdi. Şimdi yapacak bir şey yok. 100 kilogram ürün topladığın yerden 20 kilogram toplarsan ne olacak? Fiyatlar yükselip gidecek” ifadelerini kullandı.

“Borçlarımız ertelensin, fide yardımı yapılsın”

Çiftçinin perişan durumda olduğunun altını çizen Sakallı, devletten çiftçiye katkı yapmasını beklediklerini kaydetti. Zarar tespitinin tamamlanmasının ardından net rakam ortaya çıktığında devletin desteğini beklediklerini vurgulayan Sakallı, şunları söyledi:
“Net rakam çıktığı zaman devletten fide yardımı bekliyoruz, çünkü bunlar çürüyor. Çiftçi tekrar dikim yapacak. Zaten bunun yüzde 80’i kredi. Kredi çekmiş çiftçi fide almış. Çiftçiyi ayakta tutmak ve üretimi çoğaltmak için borçlarımızın ertelenmesi ve yeni bazı kaynaklar oluşturulması lazım. Böylece çiftçi nefes alır. Yoksa borcu borçla kapatmak zorunda kalacağız.”  

Kıymet Gökçe-Koray Ünlü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş İş yeri yıkılan depremzede kadın, yeniden iş yeri açtı Kahramanmaraş’taki depremlerde iş yeri yıkılan 3 çocuk annesi kadın, yeniden iş yeri açarak hayata tutunmaya başladı. Hayrullah Mahallesi’nde ayakkabı satışı yapan 3 çocuk annesi Tuğba Şahin (36), "Depremde iş yerlerimiz zarar gördü. Buna rağmen pes etmedik ve yeniden iş yeri açarak kendi ayaklarımız üzerinde durmaya çalışıyoruz" dedi. 5 yıldır kendi işini yaptığını söyleyen Şahin, "Kahramanmaraş’ta ayakkabı üzerine hizmet vermekteyim. 5 yıldır kendi işimi işletiyorum. Depremden önce iki şubemiz vardı, depremden sonra yıkıldı. Şu an ise tekrardan iş yerimizi açarak devam ediyoruz. Çok zorluklar yaşadık. Kadın girişimci olarak hizmet vermeye devam ediyorum. Çok memnunuz işimizden. Depremden sonra evinden çıkmayan kadınlar varmış duyduğumuz kadarıyla. Bizler burada bir bayan olarak destek veriyoruz. Geldiklerinde burada güler yüz ve yuva sıcaklığı ile karşılanacaklar. Her zaman yerimize bekleriz. Bir bayan olarak çalışmak çok güzel bir duygu. Ekonomik özgürlüğünü kazanmak daha da önemli. Ben de bunun için uğraşıyorum, çabalıyorum. 3 çocuk annesiyim. Bu konuda cesaret çok önemli. Başlamak başarmanın yarısıdır. Bir an önce harekete geçmeliler. Bu iş konusunda benim de yapamayacağımı söyleyen çok insanlar oldu ama ben buna rağmen kendi işime sarıldım ve başardım. İllaki hayatın her alanda zorluklardan geçiyoruz geçeceğiz de ama istemek ve başarmak lazım" dedi.
Samsun 9 ayda 80 yaş ve üzeri bin hastaya evde sağlık hizmeti Samsun’da Sağlık Bakanlığınca 80 yaş ve üzeri yaşlı bireylerin sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması amacıyla kurulan Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) uygulaması ile 9 ayda bin hastaya hizmet verildi. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki doktor, hemşire ve sağlık personelinden oluşan ekip, 80 yaş ve üzeri bireyleri evinde ziyaret ederek, tedavilerini yapıyor. Yaşlılar Haftası çerçevesinde 92 yaşındaki Ali Ruhi Meral’ın evini ziyaret eden ekipler, burada tansiyon ölçme, hastasının ateşinin ölçülmesi, stetoskopla dinleme ve hastanın sağlık anlamında ihtiyaçlarının belirlenmesi ile ilgili çalışma yaptı. İl genelinde evde tedavisi yapılamayan yaşlılar ise randevu alınıp hastanede muayenesi gerçekleştirildikten sonra tekrar evlerine götürülüyor. "Bin hastaya hizmet" YAŞAM’ın kurulmasıyla 9 ayda bin hastaya ulaştıklarını söyleyen Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri İl Koordinatörü Prof. Dr. Erdinç Yavuz, "Sağlık Yaş Alma Merkezi, Samsun’da tüm il merkezi ve ilçelerimizde kuruldu. 80 yaş ve hastalarımız için özel bir sağlık hizmetidir. Herhangi bir kriter olmaksızın tüm 80 yaş ve üzeri hastalarımızı bu hizmete dahil ediyoruz. Bu hizmette gördüğünüz gibi evde muayene, evde tetkik alımı, evde pansuman gibi, rehabilitasyon hizmetleri, fizik tedavi, psikolog, diyetisyen hizmetleri gibi bu ekiple birlikte evde sağlık hizmeti verebiliyoruz. Aynı zamandan bu hastalarımızın ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini de organize ediyoruz. Hastamız MHRS’den randevu almaksızın elimizdeki imkanlar dahilinde diğer branşlar kardiyoloji, nöroloji, ortopedi gibi bölümlerden hiç sıra beklemeksizin bir refakatçi arkadaşımızla beraber ilgili polikliniklere gönderiyoruz. Hiçbir zaman yaşlımızı yalnız bırakmıyoruz. Tüm sağlık hizmetlerini kapsayan bir hizmettir. Tüm ile ve ilçe merkezlerimizde yaygınlaştı. Bu hizmete başvurmakta çok kolaydır. Hastanelerimizde bulunan YAŞAM’a başvurabilirler. MHRS’de de bu merkezimiz mevcut, orada da başvurabilirler. 9 aydır verdiğimiz bir sağlık hizmetidir. Bin hasta sayımız oluştu. 80 yaş üstü daha çok vatandaşa ulaşmaya ihtiyacımız var. Polikliniklerimize başvurabilirlerse sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler" dedi.