SAĞLIK - 09 Mayıs 2019 Perşembe 17:09

Mevsim geçişlerinde gribe dikkat

A
A
A
Mevsim geçişlerinde gribe dikkat

Mevsim geçişleri ile birlikte kendini yeniden gösteren grip konusunda önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet İşbir, “Yaşlılarda gribe karşı en geçerli korunma yöntemi bağışıklık sistemini güçlü tutarak olur” dedi.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Eczacılık Fakültesi, Farmakolaji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet İşbir, mevsim geçişleri ile birlikte kendini yeniden gösteren grip konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Mehmet İşbir açıklamasında, gribin virüs kaynaklı bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirterek, viruslerin partiküller aracılığıyla, hava yoluyla, eşyalara temasla ve yakın temasla bulaşabileceğine dikkat çekti. Kış mevsimi ve mevsim geçişlerinde, insanların kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirdikleri ve solunum yoluyla gribin daha hızlı bulaştığını belirten İşbir, özellikle okula giden çocuklarda veya kalabalık yerlerde gribin yayılma oranının daha yüksek olduğuna da değindi.

“Gripten korunmanın iki yolu vardır”

“Gripten korunmanın iki yolu vardır. Birincisi; solunum yoluyla gribin bulaşabileceği ortamlardan kaçmak yani kapalı alanlardan, sinemalardan, tiyatrolardan, toplu taşıma araçlarında dikkat edilmesi gerekiyor. Sinemaya tiyatroya gitmeyin demiyoruz ama en azından aralarda merkezler iyi havalandırılırsa veya özel filtrelerle klimalar çalışırsa, korunmanın birinci yolu budur. Bir diğer yolu özellikle Çin’de bunu çok kullanıyorlar; ağızlara maske takarak dolaşma. Buda iyi bir korunma yöntemidir. Gripli bir hastanın odasını sık sık havalandırma konusu çok önemlidir. Virüsler temiz havada belli bir sıcaklık altında pek yaşama şansı bulamıyorlar. İkinci yol ise kişisel; kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmesi. Burada bir sorun var, gençlerin grip olma riski az. Çünkü bizde doğumdan gelişme çağına kadar; gelişme çağından gençlik çağına dediğimiz süreç. Bu süreç şimdi 60’a kadar yükseltildi. O aralar bağışıklık sistemi çok güçlü olduğu için gribin bulaşması çok zor. Ama yaşlılık çağında bağışıklık sistemi düşüyor ve bu nedenlerle bağışıklık sistemini güçlendirmemiz gerekiyor. Yaşlılarda bağışıklık sistemini güçlü tutarak, gribe karşı bir önlem almış oluyoruz” dedi.

Prof. Dr. İşbir, “Grip aşısı, gripten korunmada tek başına yeterli değildir”

Grip aşısının yaygın hale gelerek herkese uygulanmaya başlandığını söyleyen Prof. Dr. İşbir, “Grip aşısı, gripten korunmada tek başına yeterli değildir. Aşılar tek bir türe karşı yapılıyor. Örneğin H1N1’e göre yapılıyor ve süresini doldurmadan H1N2 virüsü ortaya çıkıyor. O zaman ilk yapılan aşı etkisiz kalıyor. Grip aşısı oldum diye kendimizi korumasız bırakmamalıyız. Bağışık sistemimizi güçlü tutmamız gerekiyor. Küçük dozlarla yapıldığı için zararlı olmadığınıda söyleyebiliriz. Geçmişe doğru bakarsak grip salgını bu kadar fazla değildi. Eskiler mevsimine göre beslenmeyi biliyorlardı. Kış mevsiminde C vitamini, bolca sebze, meyve taze olarak tüketilmekteydi” açıklamalarında bulundu.

Prof. Dr. İşbir: “Kış aylarında D vitaminin belirli dozlarda alınması önemlidir”

Sözlerine kış aylarında alınması gereken vitaminlerle devam eden Prof. Dr. İşbir, “Yaş ilerledikçe ve beslenme çeşitliliği farklı hale geldikçe, vücut belli başlı vitaminlere çok fazla ihtiyaç duyuyor. Onu yine belki iyi ilaç firmaları tarafından üretilmiş vitaminler ile, belli bir yaş grubunun kendini takviye etmesi gerekiyor. Son yıllarda özellikle kış aylarında D vitamininin belli dozda alınması önemli olabilir. Bir önemli noktada geçen sene Amerika’da büyük bir salgın ortaya çıktı. Bu aşıların üretimi sırasında yapılan hatalar sonucunda, ağır bir salgın ortaya çıktı. Onun için aşı olunacaksa, tanınmış firmalarda büyük merkezlerde üretilen aşıların alınması gereklidir. Aşı, bir doctor; bir eczacı denetiminde yapılması gereklidir. Aşıların son kullanma tarihleride çok önemlidir.” 

“Doktor kontrolünde antibiyotik tedavisine başvurulabilir”

“Grip tedavisinde antibiyotik kullanımınada dikkat çeken Prof.Dr. Mehmet İşbir, “Gribin 5. ve 6. gününde bağışıklık sistemi eskisi kadar güçlü olmadığı için, vücutta ki bakerilerin açığa çıkması durumunda bakteriyel enfeksiyonlar ortaya çıkıyor. Bunuda antibiyotikle tedavi etmek gerekiyor. Ancak bizde bu süre beklenmiyor. Bence antibiyotik bir doktor gözetiminde veya antibiyogram yapılarak verilmesi gereken bir ilaç. Ama maalesef bu şekilde olmuyor. Olmadığı içinde, insanlarda antibiyotik toleransı gelişiyor. Yani basit bir gripte antibiyotik alımına gerek yok. Ama boğazınız ağrır, bademcikler şişer ve onları beklersiniz, pastillerle gargaralarla geçmez ise, o zaman bir doktora gidilir doktorların önerdiği antibiyotiklere başlanır” diyerek sözlerini sonlandırdı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Postacılar, Mersin’de yarıştı Mersin’de, PTT 52. Balkan Ülkeleri Postacı Yürüyüş Yarışması Bölge Seçmeleri 124 personelin katılımıyla gerçekleştirildi. Mersin PTT Başmüdürülüğü koordinesinde Nevin Yanıt Spor Kompleksi’nde düzenlenen eleme yarışmalarında Mersin’in yanı sıra Kahramanmaraş, Adana, Antalya, Niğde, Hatay ve Osmaniye PTT Başmüdürlükleri’nden 34’ü kadın 124 personel mücadele etti. Çekişmeli müsabakalara sahne olan yarışmalarda, erkekler kategorisinde 10 kilometrelik parkuru en iyi zamanla tamamlayan Teyfik Erçetin birinci olurken, ikinci sırayı Hüseyin Sain, üçüncü sırayı ise Serkan Yalçın aldı. Kadınlar kategorisinde 5 kilometrelik parkuru en iyi zamanla tamamlayan İlknur Uçar birinci olurken, ikinci sırayı Ayşe Yıldırım, üçüncü sırayı ise Güllü Karakuşoğlu elde etti. Başarılı yarışmacılar, PTT Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek Türkiye Geneli Eleme Yarışması’na katılma hakkı kazandı. "Bu etkinlik sosyal dayanışmayı arttırıyor" Dereceye girenlere ödüllerini veren Mersin PTT Başmüdürü Recep Öztürk, güzel bir yarışma olduğunu söyledi. Katılımcılara teşekkür eden Öztürk, "Bu etkinlik ilk önce sosyal dayanışmayı arttırıyor, aynı zamanda sportmenlik ruhunu da geliştiriyor. Dağıtıcı arkadaşlarımız genelde sahada çalıştıkları ve yaya olarak dağıtım yaptıkları için iş, onlara anlamlı ve iş gücü performansını arttıran bir kazanım sağlamış oluyor. Hem sosyal, hem kültürel, hem de iş gücü anlamda artı sağlamış oluyor. Bu yarışmanın Mersin’de yapılmasından dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz" dedi. Kadınlar kategorisinde birinci olan İlknur Uçar da organizasyonda yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Kendimi ve diğer dereceye giren tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Birlik ve beraberlik adına böyle gurur verici bir programa emeği geçen herkese çok teşekkür ederim" diye konuştu. Erkekler kategorisinde birinci olan 30 yaşındaki Teyfik Erçetin ise Mersin Bahçelievler Posta Dağıtım Merkezi’nden yarışmaya katıldığını ifade ederek, "İşe başladığımdan bu yana hemen hemen her sene katılıyorum. Geçen sene de birinci olmuştum, bu sene de nasip oldu, mutluyum" şeklinde konuştu.
Samsun Samsun’da ‘kahverengi kokarca’ ile mücadele: 250 tuzak dağıtıldı Samsun’da "Kahverengi Kokarca Eylem Planı" çerçevesinde alınan 250 adet funnel (hunili) tuzak il genelinde dağıtıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, ekosistemi ve biyolojik çeşitliliği olumsuz yönde etkileyen kahverengi kokarcayla mücadele ediyor. Samsun, Karadeniz Bölgesi’nde önemli bir tarımsal potansiyele sahip olduğundan, bu mücadele çalışmaları büyük önem taşıyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, "Gördüğün yerde yok et" sloganını içeren duyuruları içeren afişler ve billboardlarla birlikte "Kahverengi Kokarca Eylem Planı" çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor. Samsun’un 17 ilçesinde farkındalığın artırılması amacıyla 15 bin adet el broşürü ve 2 bin 250 adet afiş bastırılarak ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılarak eğitim ve yayım çalışmaları gerçekleştirildi. Ayrıca, tarım alanlarında kahverengi kokarcanın takip edilmesi ve izlenmesi amacıyla 250 adet feromon ve yakalama tuzağı desteği de sağlandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün talebi üzerine 100 adet enstitüye, 150 adet ise İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teslim edildi. Ayrıca, 13 fındık ilçesinde tespit edilen 130 mahallede kahverengi kokarcanın aktif döneminde izleme faaliyetleri yürütülecek. Bu şekilde kahverengi kokarcanın mücadele eşiğine ulaştığı alanlar belirlenerek, mücadelede başarı etkinliği artırılmış olacak. Tuzaklar 17 ilçeye dağıtıldı Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile “Kahverengi Kokarca Acil Eylem Planı” ile “Entegre Mücadele Kapsamında, Kahverengi Kokarca Popülasyonunu İzleme ve Yok Etme Amaçlı Feromon Tuzak Kullanımı Projesi” kapsamında feromon içeren 150 adet funnel (hunili ) tuzak alınarak ve zararlının bir önceki yıl gösterdiği, yoğunluğa göre 17 ilçeye dağıtımı sağlandı.
Bolu Alevler arasından kurtarılan yavru oğlağına kavuşmuştu: “Dünyayı o an bana verselerdi umurumda olmazdı” Bolu’da dün çıkan yangında ahır, fırın evi ve 2 samanlıkta bulunan toplamda 2 bin adet saman balyası küle dönmüştü. Yeni doğan oğlağın öldüğünü sanan Hülya Deniz, alevlerin arasından kurtarılan oğlağı teslim alınca sevinç gözyaşları döktü. İHA’ya konuşan Hülya Deniz, “Dünyayı o an bana verselerdi umurumda olmazdı, oğlağı gördüm ya orda o bana yetti” dedi. Yangın, dün öğle saatlerinde Mudurnu ilçesine bağlı Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde Mustafa Denizli’ye ait samanlıkta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, henüz bilinmeyen bir nedenle samanlıkta yangın başladı. Samanlıkta çıkan yangın kısa süre içerisinde büyüdü. Yangının alevleri hemen bitişiğinde bulunan ahır, fırın evi ve diğer samanlığa sıçradı. Ahırda bulunan bir traktör, 16 büyükbaş, ve 7 küçükbaş hayvan vatandaşlar tarafından kurtarıldı. Gözü gibi baktığı oğlağa kavuşunca mutluluk gözyaşları döktü Yeni doğan oğlağa gözü gibi bakan Hülya Deniz, yavru oğlağın öldüğünü sandı. Vatandaşlar tarafından sakinleştirilmeye çalışılan Hülya Deniz, alevlerin arasından kurtarılan oğlağı teslim alınca sevinç gözyaşları döktü. Yangın sebebiyle, ahır, fırın evi ve 2 samanlıkta bulunan toplamda 2 bin adet saman balyası küle dönmüştü. Yangın nedeniyle mağdur olan Deniz ailesine çevre köylerden saman balya desteği geldi. Munduşlar Köyü Muhtarı Hakkı Yiğit, köyündeki vatandaşlardan topladığı 500 adet saman balyasını, aileye teslim etti. “‘Onu babaanneme götürmem lazım’ dedim” Oğlağı babaannesi Hülya Deniz’e götüren Cansu Deniz, “Birisi oğlağı getiriyordu, onu görür görmez dedim ki, ‘onu babaanneme götürmem lazım’ dedim. Aldım onu hemen kucağıma babaanneme götürdüm. Çok mutlu oldu. Baygınlık geçirirken oğlağı görünce kendine geldi. O an bende çok mutlu oldum duygulandım” diye konuştu. “Dünyayı o an bana verselerdi umurumda olmazdı” Kalbinde pil bulunan ona rağmen hayvancılığı son nefesine kadar devam ettireceğini belirten Hülya Deniz, yangın anında oğlağın kendine getiriliş anlarını İHA muhabirine anlattı. Oğlağın yaşadığını görünce çok duygulandığını belirten Hülya Deniz, “Dünyayı o an bana verselerdi umurumda olmazdı, oğlağı gördüm ya orda o bana yetti. Gerçekten torunum ağlayarak getirince duygulandım. Oğlağı görünce çok sevindim. Çocuğum gelmiş kadar sevindim. Bana, ‘hayvancılığı bırak, uğraşma’ diyorlar. Ben bunlara kıyamıyorum. Son nefesimi verene kadar hayvancılığı bırakamam” dedi.
İstanbul Hepsiburada tavsiye ekonomisini büyütüyor E-ticaret platformu Hepsiburada müşterilerine kendi çevrelerine ürün tavsiyesinde bulunarak gelir elde etme imkanı sunduğu ‘Link Gelir’ programı ile Türkiye’de tavsiye ekonomisini büyütecek. Hedef; 2024 içinde programa katılanlara toplamda 1 milyar TL kazandırmak. Hepsiburada, tavsiye konumunu müşterilerinin de katılımıyla bir üst seviyeye taşıyor. Halen 200 bin kullanıcının yer aldığı ve müşterilere kendi çevrelerine ürün tavsiyesinde bulunarak gelir elde etme imkanı sunan ‘Link Gelir’ programı çerçevesinde tavsiye edilecek ürünler ‘tek tıkla’ paylaşılarak gelire dönüştürülebilecek. E-ticaret platformu önümüzdeki dönemde bu programa katılacak müşteri sayısını 1 milyon kişiye çıkarmayı planlıyor. Özellikle kadınlar ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programla gelişecek tavsiye ekonomisiyle hane bütçelerine 2024 yılında 1 milyar TL’lik ek gelir sağlanacak. Yapılan açıklamaya göre, e-ticaret platformu herhangi bir ürünü ‘tek tıkla’ paylaşarak kazanç elde etme imkanı sunan yeniliklerle e-ticaretteki kullanıcı deneyimini kolaylaştırarak, herkesin kendi çevresine ürün tavsiyesinde bulunmasına olanak tanıyor. Link Gelir kullanıcılara her ürün paylaşımı için elektronik dışı ürünlerde ortalama yüzde 7, elektronik ürünlerde yüzde 2 oranında komisyon alma imkanı sunuyor ve ayda 20 bin TL’ye kadar kazanç elde etme imkanı sağlıyor. E-ticaret platformu Türkiye’nin ‘en çok tavsiye edilen e-ticaret markası’ olma başarısını Kıvanç Tatlıtuğ’un rol aldığı bir reklam filmiyle duyurdu. İlk kez basın mensuplarına gösterilen reklam filminde Kıvanç Tatlıtuğ, Hepsiburada’nın sadece araştırmalarda değil müşterilerin akıl ve kalplerinde de 1 Numara olduğunu ifade ediyor. “Araştırmalarda Hepsiburada’nın güvenilirliği öne çıktı” E-ticaret platformunun 2023’te 72 NPS endeks skoru ile rakiplerini geride bırakarak lider konumunu koruduğunu belirten Hepsiburada Pazarlama Grup Direktörü Görkem Dereli, “Son 2 yıldır üst üste birinci olmamızın altında yatan en önemli faktör, güvenilirlik olarak belirlendi. Ürün ve marka çeşitliliği, rekabetçi kampanya ve fiyatlar, hızlı kargo ve teslimat süreçleri gibi unsurlar da kullanıcıların Hepsiburada’yı tavsiye etme nedenleri arasında yer aldı. Ürünlerin hasarsız ve eksiksiz teslim edilmesi, iade durumunda hızlı geri ödeme süreçleri, kullanıcı değerlendirmeleri ve yorumları, kupon ve kod kullanım kolaylığı, müşteri hizmetlerinin etkin destek süreçleri, fatura ve belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde ulaştırılması gibi faktörler de tercih sebeplerimiz arasında önemli bir yer tutuyor. Ayrıca, en çok tavsiye edilen marka olma başarımızı Link Gelir ile yaygınlaştırmaktan ve herkesin tavsiye ederek kazanabildiği bir altyapıyı Hepsiburada’da aktif hale getirmekten mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu. “Hedef sadece 2024 yılında tavsiyeyle hane ekonomilerine 1 milyar TL kazandırmak” E-ticaret platformunun üst üste 2’nci kez “en çok tavsiye edilen e-ticaret markası” olmasını ve Link Gelir programını değerlendiren Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, “Şirket olarak, müşteri memnuniyetini her zaman en ön planda tutuyoruz ve bu yaklaşımımızın, iki yıl üst üste ‘Türkiye’nin en çok tavsiye edilen e-ticaret markası’ seçilmemizde büyük bir rol oynadığına inanıyoruz. Buna bağlı olarak hayata geçirdiğimiz ‘Link Gelir’ programımızla olduğu gibi e-ticaretteki öncü ve yenilikçi adımlarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda kullanıcılarımıza kendi çevrelerine ürün tavsiyesinde bulunarak gelir elde etme imkanı sunuyoruz. Hedefimiz ülkemizdeki tavsiye ekonomisini daha da büyütmek ve müşterilerimize kazanç sağlamak için linker sayımızı da giderek artırmak. Yaklaşık 1,5 yıl içinde 1 milyon müşterimizi Link Gelir Programımıza dahil etmeyi planlıyoruz. Bu artışla sadece 2024 yılında Link Gelir’e dahil olan müşterilerimizin hane ekonomilerine toplamda 1 milyar TL’lik destek sağlamayı hedefliyoruz” dedi. 2023’te 120 bin kullanıcı ‘linker’ oldu Tavsiye ekonomisi hakkında da bilgiler veren Gökçetekin şunları söyledi: “Tavsiye ekonomisi ülkemizde ve dünyada gittikçe gelişmekte olan bir kavram. Bu konuda da Hepsiburada olarak ülkemizde öncülük yapmaktan ve bu sayede müşterilerimize değer katmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bugüne kadar 200 bin kullanıcıyı ‘linker’ olarak kazanan Hepsiburada Link Gelir programı kullanıcılarının 3’te 2’sini kadınlar oluşturuyor. Programın, özellikle ev ekonomisine katkıda bulunmak isteyen kadınlar ve harçlıklarına ek bir gelir elde etmek isteyen öğrenciler için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Hepsiburada’nın Link Gelir programı, kazan-kazan anlayışıyla tavsiye ekonomisine dahil olmak isteyenlere katkı sağlamaya devam edecek.” Hepsiburada linker hikayeleri Ev hanımı Ayşenur Kayabaş, “5 aydır Link Gelir kullanıcısıyım. 5 ay önce kızımın dünyaya gelmesiyle birlikte hayatımdaki online alışveriş daha da arttı. Bu artışla birlikte Hepsiburada’nın uygulamasında Link Gelir Programı’nı gördüm. Sosyal medyayı da aktif kullandığım için paylaşımlara başladım. Paylaşımlarım sonucunda elde ettiğim gelirler de gittikçe artıyor. Bunun yanı sıra insanların benim tecrübelerimle alışveriş yapmaları beni oldukça mutlu ediyor. Bu sayede sevdiğim bir işten gelir elde etmiş olmak da bana keyif veriyor” dedi. Öğrenci Eda Güneş, “Link Gelir ile tanışmamdan bu yana 8 ay geçti. Bu program sayesinde sevdiklerimle ve takipçilerimle hem önerdiğim ürünleri paylaşıyorum hem de bundan gelir elde ediyorum. Elde ettiğim gelir sayesinde Hepsiburada’dan ihtiyaçlarım kapsamında alışveriş yapma şansım da oluyor. Ayrıca Link Gelir’i işime de entegre ederek, takipçilerimin denememi istediği ürünleri satın alıp; deneme videoları da çekiyorum. Bu fırsatlarla dolu programın bir üyesi olmaktan ve bana kattıklarından dolayı çok mutluyum” dedi.