EKONOMİ - 09 Kasım 2019 Cumartesi 17:24

Milli Üretim Üssü’nün temeli atıldı

A
A
A
Milli Üretim Üssü’nün temeli atıldı

Milli Üretim Üssü Orta Ölçekli Sanayi Sitesi’nin (TEKMÜSKOOP) temeli Ergene ilçesi sınırları içerisinde yer alan Velimeşe OSB’de düzenlenen törenle atıldı.

Törende konuşan ve 2023 yılına ilişkin olarak hazırlanan kalkınma planında özel hedefler belirlediklerini kaydeden Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, “Hedefimiz bu plan döneminde 64 tane yeni organize sanayi bölgesinin devreye girmesi 31 tane sanayi sitesinin, 18 tane endüstri bölgesinin devreye girmesini planlıyoruz. Bu dönemde organize sanayi bölgelerinin, küçük sanayi sitelerinin, orta ölçekli sanayi bölgelerinin altyapılarını yapmak için de plan çalışmalarında 8 milyar lira kaynak ön gördük. Çalışmalarımız devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile de çalışmalar yürütüyoruz. Gerekli kaynak temini için de olumlu adımlar atılacağını biliyorum. İnşallah 2020 yılından başlamak üzere bu kaynakları arttırmak suretiyle bu işlerde önemli bir hız alacağız” dedi.

Temeli atılan projenin en önemli anlamını da aktaran Ağbal, “Nasıl Türkiye kabuğuna sığmıyorsa, Türkiye her anlamda büyüyorsa bizim artık sanayici esnafımız da mevcut 100 metrekare, 150 metrekare olan dükkanlarına, iş yerlerine sığmıyor hakikat bu” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Ergene Kaymakamı Mehmet Emin Taşçı, Çorlu Kaymakamlığına da vekalet eden Marmaraereğlisi Kaymakamı Sıdkı Zehin, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel ve protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen temel atma töreninde günün anısına çeşitli hediyeler takdim edildi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri butonlara basarak sembolik olarak temel atma törenini tamamladılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.