ÇEVRE - 09 Kasım 2019 Cumartesi 13:05

Mimarisiyle Mostar Köprüsü'ne benzetilen Tağar Köprüsün'de sonbahar şölen

A
A
A
Mimarisiyle Mostar Köprüsü'ne benzetilen Tağar Köprüsün'de sonbahar şölen

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde mimari özellikleriyle Mostar Köprüsü'ne benzetilen Tağar Köprüsü, sonbahar ile eşsiz güzelliğe büründü.

Çemişgezek'e ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta Tağar Çayı üzerinde bulunan, 1807 – 1808 yıllarında Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılan Osmanlı eseri Tağar Köprüsü, kendi görselliği ve sonbaharda oluşan renk cümbüşüyle görenleri adeta mest ediyor. Mimarisiyle Bosna Hersek’teki Mostar Köprüsü'ne benzetilen Tağar Köprüsü, civarında bulunan ağaçlık alanların sararan yaprakları kartpostallık görüntüler oluşturdu. Oluşturduğu doğa güzelliğinin yanı sıra mimarisiyle de dikkat çeken köprü, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri oluyor.

Tağar Köprüsü'nün Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılan bir Osmanlı eseri olduğunu belirten yöre sakinlerinden Serkan Özerdir, " Köprüler ve yollar sadece insan taşımamıştır. Aynı zamanda kültür, sanat ve bilim taşımıştır. İlçemizde bulunan Tağar Köprüsü de aynı şekilde kültür, bilim ve sanat taşımıştır. Bu tarihi köprümüz Elazığ bölgemizden Kemaliye istikametine ve oradan da batıya bir kültür etkileşimi sağlamıştır. Aynı zamanda insanımıza uzun yıllar hizmet eden bir köprümüzdür. Bosna Hersek’te bulunan Mostar köprüsüyle mimari açıdan benzerliği vardır. Mostar Köprüsü' de, Mostar vilayetinin iki yakasındaki farklı kültürdeki insanların etkileşimini sağladığını biliyoruz. Tağar Köprüsü de tarihte medeniyetler arasında bir bağ şeklinde insanlara hizmet etmiştir. İlçemize çok yoğun şekilde turist akını gerçekleşmektedir. Gelen kişilerde bu köprüyü ziyaret etmeden ayrılmamaktadır”dedi.

Köprünün yurt içi ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçisi olduğunu aktaran Ahmet Eray Kaya ise, “Tağar Köprümüz yüzlerce yıldır günümüze süregelmiştir. Bu köprümüze Bosna Hersek’te bulunan Mostar Köprüsü'nün ikiz kardeşi de diyebiliriz. Tağar Köprüsü için insanlar Rusya’dan bile merak edip geliyorlar. Nasıl ki Elazığ’ın Harput Kalesi, Kars’ın Kars Kalesi varsa, Çemişgezek ilçemizdeki düğünlerde de Tağar Köprüsü gelin ve damadın düğün fotoğraflarında yer alıyor. Şu an mevsimsel olarak da sonbahar ayındayız. Özellikle sonbahar ayında Çemişgezek ilçesi çok muazzam görüntülere sahne olmaktadır. Elazığ’dan, Kemaliye’den ve Türkiye’nin 81 ilinden buraya gezmeye ve özellikle Tağar Köprüsünü görmeye geliyorlar. Köprümüz adını üzerinde bulunduğu Tağar çayından almaktadır” diye konuştu.

Sezai Akın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Burası ne Colorado Kanyonu ne de Kapadokya Su ve rüzgar erozyonunun etkisiyle milyonlarca yıllık doğa harikası Narman Peri Bacaları ya da yöre halkının ifadesiyle Kırmızı Periler Diyarı, saklı güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor. Görenlerin ilk bakışta Kapadokya sandığı ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Narman Peri Bacaları artık doğaseverlerin ve gezginlerin uğrak duraklarından birisi oldu. Narman Peri Bacaları, uzun zaman önce (2,5-3 milyon yıl) rüzgar ve erozyonun yumuşak volkanik kayaçları aşındırmasıyla oluştu ve şekillendi. Topraktaki demirin oksitlenmesi sonucu kırmızı rengi aldı. Bu jeolojik oluşumlar Doğu Anadolu Bölgesi’nde sadece bu yörede görülüyor. Erzurum’un ekoturizminin önemli destinasyonlarından biri olan kanyonda yaz aylarında; çadır kampları, doğa yürüyüşleri, bisiklet turları ve foto safari gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Peri bacalarının hemen yanı başında bir sosyal tesis ve piknik alanı da bulunuyor. Peri bacaları Erzurum’un Narman ilçesinin güneyinde, Narman-Pasinler otoyolunun 7’nci kilometresinde yer alıyor. Toplam 62 kilometre uzunluğunda üç vadiden oluşan bölge, doğaseverler ve fotoğraf meraklılarının bölgedeki uğrak yerlerinden biri oldu. Colorado Kanyonu’na benziyor Kırmızı rengi ve ilginç yeryüzü şekilleriyle dikkat çeken Narman Peri Bacaları “Kırmızı Periler Diyarı” olarak anılmaya başlandı. Peri Bacaları’nın yer aldığı vadi, Amerika’da Colorado Grand Kanyon’a benzerliği ile de dikkat çekiyor. Narman Peribacaları’nı koruma altına alarak ülke turizmine kazandırmak için yaz aylarında çeşitli şenlikler düzenlenirken, yerli ve yabancı turistlerin bölgeye ilgisi her geçen dönem artış gösteriyor. Kapadokya’daki Peri bacaları ile Narman’daki Peribacaları, oluşumları bakımından birbirinden ayrılıyor. Kapadokya’daki Peri Bacaları volkanizma sonucu oluşurken, Narman’da bulunanlar ise günümüzden 2,5-3 milyon yıl önce, akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda oluştu. Kırmızı peribacalarının bu rengi almasının nedeni ise tortullardaki kırmızı renk demirin Fe2O3 şeklinde oksitlenmesi olarak açıklanıyor. Bu doğa harikası bölgede, sadece etkileyici Peri Bacaları değil, aynı zamanda çevresindeki vadiler, yerel flora ve fauna gibi doğal zenginlikleriyle keşfedilmeyi bekliyor.
Kütahya Hobi olarak başladığı heykel pasta yapımı ile uluslararası yarışmada altın madalya aldı Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde yaşayan sağlık personeli Berna Çetintaş, Hırvatistan’daki Biser Mora adlı gastronomi festivalinde altın madalya ile ödüllendirildi. Tavşanlı’da Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi sağlık personeli evli ve 2 çocuk annesi Berna Çetintaş, Hırvatistan’nın Braç adasında 19.’su düzenlenen Biser Mora adlı gastronomi festivalinde Pastry Art kategorisinde ’Cadı atölyesi’ adını verdiği yenilebilir heykel pasta ile altın madalya ile ödüllendirildi. "Ülkem adına güzel bir başarı elde ettiğimi düşünüyorum" diyen Berna Çetintaş, "Büyük oğlum doğduğunda ’acaba nasıl yapılır pastalar ?’ diye merak etmeye başlamıştım. Araştırdım ve pandemi döneminde online eğitimler almaya başladım. Bu eğitimler sonrasında farklı pastaların yapımına ilgimin olduğunu düşündüm ve bunun üzerine biraz daha çalışmalarımı arttırdım. En sonunda da böyle güzel bir başarı elde ettim. Eserimi, yaklaşık iki ay gibi süre zarfında oluşturdum. İki ay sonrasında da , İzmir’de Gastronomi Derneği adı altında bir dernek üyesiyim aynı zamanda. Dernekle birlikte Braç adasında yolculuk yaptık ve orada ödülümü aldım. Sağlık personeliyim, mesleğim bu değil ancak, ben bu işi bırakmayı düşünmüyorum. Kendime ne katabilirim ? Bunlarla ilgili çalışmalarıma devam edeceğim. Hobi olarak başladığım bu işi profesyonel olarak devam ettirmeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Kütahya Hobi olarak başladığı heykel pasta yapımı ile uluslararası yarışmada altın madalya aldı Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinden katıldığı Hırvatistan’daki Biser Mora adlı gastronomi festivalinde altın madalya ile ödüllendirildi. Tavşanlı’da Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi sağlık personeli evli ve 2 çocuk annesi Berna Çetintaş, Hırvatistan’nın Braç adasında 19.’su düzenlenen Biser mora adlı gastronomi festivalinde Pastry Art kategorisinde "Cadı atölyesi" adını verdiği yenilebilir heykel pasta ile altın madalya ile ödüllendirildi. "Ülkem adına güzel bir başarı elde ettiğimi düşünüyorum" diyen Berna Çetintaş, "Büyük oğlum doğduğunda ’acaba nasıl yapılır pastalar?’ diye merak etmeye başlamıştım. Araştırdım ve pandemi döneminde online eğitimler almaya başladım. Bu eğitimler sonrasında farklı pastaların yapımına ilgimin olduğunu düşündüm ve bunun üzerine biraz daha çalışmalarımı arttırdım. En sonunda da böyle güzel bir başarı elde ettim. Eserimi, yaklaşık iki ay gibi süre zarfında oluşturdum. İki ay sonrasında da, İzmir’de Gastronomi Derneği adı altında bir dernek üyesiyim aynı zamanda. Dernekle birlikte Braç adasında yolculuk yaptık ve orada ödülümü aldım. Sağlık personeliyim, mesleğim bu değil ancak, ben bu işi bırakmayı düşünmüyorum. Kendime ne katabilirim? Bunlarla ilgili çalışmalarıma devam edeceğim. Hobi olarak başladığım bu işi profesyonel olarak devam ettirmeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.