SAĞLIK - 17 Haziran 2021 Perşembe 11:39

Mitral kapak tamiriyle hem sağlığına hem torununa kavuştu

A
A
A
Mitral kapak tamiriyle hem sağlığına hem torununa kavuştu

Sivas’ta yaşayan iki çocuk annesi Tuba Yıldızdağı’na, Covid-19’u atlattıktan sonra mitral kapak yetmezliği tanısı konuldu. Prof. Dr. Mustafa Güden tarafından mitral kapak tamiri ameliyatı yapılan ve sağlığına kavuşan Tuba Yıldızdağı “Bu süreçte kızım hamileydi ve en büyük isteğim ilk torunumu görebilmekti. 26 Aralık 2020’de ilk torunumu, kızımın kızını kucağıma aldım. 11 Şubat’ta ise mitral kapak tamiri ameliyatı oldum. Yaklaşık 5 gün hastanede yattım, sonra da taburcu oldum. Tahminimden kolay

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Mustafa Güden’e mitral kapak yetersizliği nedeniyle başvuran 49 yaşındaki Tuba Yıldızdağı, geçirdiği başarılı ameliyat sonrası sağlığına kavuştu. Sivas’ta yaşayan 2 çocuk annesi Tuba Yıldızdağı’nın kalple ilgili şikayetleri Covid-19’u atlattıktan sonra ortaya çıktı. Tuba Yıldızdağı, geçen yıl Ağustos ayında koronavirüs geçirdiğini belirterek “Öncesinde kalbimle ilgili bir sorunum yoktu. Kendi işini kendi yapan, merdiven çıkarken sorun yaşamayan hatta yürümeyi seven ve bunları yaparken pek de yorulan bir insan değildim. Sonrasında koronavirüse yakalandım. Ancak hastalığı çok ağır atlattım hatta bu süreçte 8 kilo verdim. Sonradan öğrendim ki Covid-19 ciğerlerime kadar inmiş. Karantina sürecim bitmesine rağmen öksürüğüm kesilmeyince doktora başvurdum. Muayeneye gittiğimde doktor ‘Tuba hanım hemen kardiyolojiye gitmen lazım, nabzın şu anda 127 ve bu normal değil. Kalbinde üfürük var’ dedi. Ardından kardiyolojiye başvurduğumda kalbimde büyüme ve yetmezlik oluştuğunu, acilen ameliyat olmam gerektiği söylendi” diye konuştu.

“Koronavirüs kalpteki sorunu tetikledi”

Ameliyat olması gerektiğini öğrendikten sonra ailesiyle birlikte İstanbul’a gelen Tuba Yıldızdağı, bundan sonraki süreci şöyle anlattı: İstanbul’da birkaç doktora gittim. Bu süreçte damadımın bir yakını Prof. Dr. Mustafa Güden’i tavsiye etti. Mustafa hocaya ilk muayeneye geldiğimde beni karşılaması, verdiği güven içimi rahatlattı. Muayene sonucunda Mustafa hoca ‘Koronavirüsü atlattığın için hemen ameliyat olamazsın. 3 ay beklemen lazım, önce akciğerlerin toparlansın’ dedi. Hatta Mustafa hocaya, kalbimdeki problemin koronavirüsten dolayı mı olduğunu da sordum ve kendisi ‘Bu öncesinde de vardı, koronavirüs sadece tetikledi’ dedi. Aynı gün Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde anjiyo da oldum ve korktuğum gibi olmadı.

“Önce torunumu gördüm sonra ameliyat oldum”

Aynı dönemde ilk torununu kucağına almak için gün saydığını da belirten Tuba Yıldızdağı, ameliyat sürecine ilişkin şu bilgileri verdi: Bu süreçte kızım hamileydi ve ben Mustafa hocaya ‘İlk torunumu görebilecek miyim’ dedim. O da ‘Zaten 3 ay bekleyeceğiz, torununu da gör gel’ dedi. Mustafa hocanın bu babacan tavrı içimi rahatlattı, güven verdi. 26 Aralık 2020’de ilk torunumu, kızımın kızını kucağıma aldım. 11 Şubat’ta ise mitral kapak tamiri ameliyatı oldum. Yaklaşık 5 gün hastanede yattım, sonra da taburcu oldum. Tahminimden kolay geçti bu süre. Ameliyat sonrası Sivas’a döndüğümde beni görenler ‘Sen ameliyat olmadın mı?’ diyerek şaşırdılar. Çünkü etraftan duyduğum kadarıyla kalp ameliyatı sonrası 20 gün boyunca yatanlar, yaralarından ötürü sıkıntı yaşayanlar oluyormuş. Bende ise ameliyatın ertesi günü Mustafa hoca kontrole geldiğinde ‘Ben yatan hasta sevmem, en kısa sürede gündelik hayatına dönmelisin’ dedi ve bu şekilde hızlı toparlandım. Şimdi torunumun anneannesi daha güçlü, torunum benim kalbimin merhemi oldu.

“Mitral kapak tamiriyle kaçağı onardık”

Ameliyatı başarıyla gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Güden ise şu değerlendirmede bulundu: Hastamız Tuba Yıldızdağı, Eylül 2020’de mitral kapak yetersizliği olduğunu öğrenmiş ve acilen ameliyat olmadığı takdirde üç ay içinde hayatını kaybedebileceği söylenmiş. Bu durum karşısında hastamız hastanemize ikinci bir görüş almak için büyük bir korku ve heyecanla başvurdu. Biz de durumunu değerlendirdik ve ameliyatın gerekli olduğunu ama acil olmadığını belirttik. Bu arada hastamız iki ay sonra bir torunu olacağını ve bu süreyi bekleyip bekleyemeyeceğini sordu. Biz de torunu olduktan sonra gelmesini ve durumunu tekrar değerlendirerek ameliyatın gününü belirleyebileceğimizi söyleyerek bu bekleme sürecindeki ilaçlarını düzenledik. Hastamızı Şubat 2021’de tekrar muayene ettikten sonra değerlendirerek ameliyat olmasına karar verdik. Hastamızı 11 Şubat 2021’de mitral kapak tamiri ameliyatı yaptık. Şu anda hastamızın herhangi bir kaçağı bulunmuyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.