EKONOMİ - 26 Nisan 2019 Cuma 15:18

'Motorcu Dostu Trafik' projesinin 2'nci etabı başlıyor

A
A
A
'Motorcu Dostu Trafik' projesinin 2'nci etabı başlıyor

Trafikteki motosiklet sürücüleri ve diğer sürücülerin birbirlerini daha iyi anlaması ve güvenli bir sürüş ortamı sağlanması hedefiyle geçen yıl Aytemiz'in liderliğinde başlayan 'Motorcu Dostu Trafik' projesinin ikinci etabı başlıyor.

Aytemiz’in 'Motorcu Dostu İstasyon' projesinin bir ileri aşaması olarak, 'Trafikte empati hareketi' söylemi ile hayata geçen 'Motorcu Dostu Trafik' sosyal sorumluluk projesinin ilk etabı tamamlandı. 2018 yılında başlatılan 'Motorcu Dostu Trafik' projesi, yeni hedeflerle 2019 yılı ikinci fazına başlıyor. İlk etabında, 2 bini aşkın motosiklet sürücüsüne ulaşılarak trafikteki motosiklet ve diğer taşıt kullanıcılarının birbirlerini daha iyi anlaması ve güvenli bir sürüş ortamı sağlanması için birçok etkinlik yapılan projenin, 2019 yılındaki ikinci etabında ise yeni etkinlikler ile bin 500’e yakın motosiklet sürücüsüne ulaşılması planlanıyor. İkinci etabın sonunda toplamda 3 bin 500 kişiye dokunacak olan proje ile trafikte empatinin arttırılması hedefleniyor. Konu ile ilgili düzenlenen basın toplantısında bilgiler paylaşıldı. 

"1 yılda Türkiye'de 18 ilde 2 binden fazla motosikletli ile yüz yüze görüştük"
Projenin ilk yılını değerlendiren Aytemiz Genel Müdürü Ahmet Eke, "Motosiklet kullanıcılarının hayatına yönelik başlattığımız projede, öncelikle güvenli sürüş teknikleri ve eğitimleri verecek alanda çok sayıda eğitim verdik. Motosiklet kullanıcılarını bilinçlendirdik. 1 yılda Türkiye'de 18 ilde 2 binden fazla motosikletliler ile yüz yüze buluşarak onlara, trafikte empati hareketini ve davranışlarını anlattık. Konu ile ilgili kamu spotu hazırladık. Kamu spotunun onayları çıktı, yayına girmeye başladı ve bundan sonra daha sık göreceğiz. Kask kullanımını arttırmaya yönelik Emniyet Genel Müdürlüğü ile işbirliği yaptık. Araç hareketliliğinin yoğun olduğu bayram döneminde stickerlar,uyarıcı fosforlar vererek hareketin bilinçli oluşmasını sağladık. Yapacağımız çok şey var" dedi.

"Trafikte acele eden kuryelerin bilinçli davranmasına yönelteceğiz"
Projenin 2'nci etabı hakkında bilgi veren Eke, "Gördüğümüz kadarıyla bu gibi projelerde, projeyi başlatıp bir yerde bırakmaktan ziyade sürdürmek ve sürdürebilirlik çok önemli. Bugün geldiğimiz noktada 1 yılda eksiklerimizin ne olduğunu gözledik. Kuryelerin eğitimin çok önemli olduğunu gördük. Aramıza bir başka paydaş aldık. Bundan sonra eğitimlerimizi biraz daha trafikte acele eden kuryelerin bilinçli davranmasına yönelteceğiz. Tekrar motosiklet etkinleri ve festivallerine katılacağız. Üniversitelerle işbirliği yapacağız. Asil Özbay ile birlikte motosikletlilerin yoğun olduğu ve geçen yıl gidemediğimiz illere gideceğiz. Amacımız, trafikte diğer araç kullanıcıları ile motosiklet kullanıcıları arasındaki o ilişkiyi, empatiyi ve iletişimi sağlayabilmek. Proje iyi gidiyor, moral ve motivasyonumuz yüksek. Ne kadar çok bilinçlendirebilirsek o kadar çok insanın hayatına dokunmuş ve onları daha sağlıklı tutmuş oluruz. Manevi duyguları daha fazla olan tutkulu bir proje başlattık" şeklinde konuştuk.

Projeye ABD'den ödül
ABD'de aldıkları ödüle değinen Eke, "Şirket olarak başlattığımız proje, ticari bir proje değil. Motosikletlileri ilgilendiren ve onları memnuniyetle ağırlamaya yarayan bir projeydi. Proje büyüdükçe sayımızı arttırdık. Araştırmacı ABD'li şirket Frost ve Sullivan, müşteri değeri liderliği ile ilgili bize ödül verdi. Bizim beklemediğimiz ve görmediğimiz bir şeydi. Bunun dünyada uygulaması yok. Türkiye'deki bu ödülü alıp diğer ülkelerde de uygulayabiliriz denildi. Sınırları aşan bu ödülle gurur duyduk. Demek ki doğru yoldayız" açıklamasında bulundu.

Projeye, Aytemiz’in yanı sıra Castrol, Unico Sigorta, Yuasa, Suzuki, Fiyuu, TMF (Türkiye Motosiklet Federasyonu), MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği), TMP (Türkiye Motosiklet Platformu) ve MKSF’nin (Motosiklet Kullanıcıları ve Sporları Federasyonu) destek verdiği belirtildi.  

Adem Gürer

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Yağışlar azaldı, kuraklık riski arttı: Çiftçiler modern sistemlerle sulama yapıyor Kırıkkale’de yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle yaşanan kuraklık tehlikesine karşı direnen çiftçiler, ekili tarım alanlarında modern sulama sistemi kullanıyor. Kırıkkale’de yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi de olumsuz yönde etkiledi. Karakeçili ilçesinde yaşayan çiftçiler, ekili tarım arazilerini sulamak için modern damlama sistemi kullanıyor. Güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrikle çalıştırılan pompalar sayesinde kontrollü salınan su, tarım alanlarına ulaştırılıyor. "Güneşten faydalanıyoruz" Tarım arazisine özellikle pancar ektiğini belirten Ramazan Alparslan, "Çiftçilik yapıyorum, özellikle pancar ekiyorum. Biraz da soğanım var. Paneli de kurduk, güneşten faydalanıyoruz. 3 yıl oldu, ilk yılı kendini amorti etti. Çok memnunum. Vatandaşlara da tavsiye ediyorum ama maliyetler yüksek. Türkiye’de dolar bazında olduğu için o bizi biraz eziyor. Mevsimler kurak gidiyor. Yağış bekliyoruz, inşallah yağar. Biz de rahatlarız, iki üç gün dinleniriz" dedi. "Su görmezse kurur" Kuraklığın etkili olduğunu ifade eden Emre Doğan, "Kuraklık oldu, yağış olmadı. Kışın da kar görmedik. Bundan dolayı biraz kuraklık var. Sulama ile telafi etmeye çalışıyoruz. Ekinimiz de son aşamasına geldi. Su görmezse kurur. Sulama ile çözüm bulmaya çalışıyoruz. Mazottan dolayı biraz maliyetli de oluyor" diye konuştu. "Yağmazsa çiftçinin işi kötü" Yağmur yağmadığını ifade eden Hasan Cantemur ise, "Gübre atıyoruz, hazırlık yapıyoruz. Arkasından tohum ekeceğiz, yağmurlama sulama yapacağız. Şimdiye kadar yağmurumuz yok. İnşallah bir hafta, 10 gün içerisinde yağarsa çiftçi kazanır. Yağmazsa da çiftçinin işi kötü" şeklinde konuştu.
Eskişehir Okullarda temel hijyen konusunda eğitim Eskişehir’de gerçekleştirilen proje çerçevesinde, öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. ’Eskişehir’deki Okullarda Halk Sağlığı Farkındalığının Artırılması ile Sağlığın Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Protokolü’ Eskişehir Valiliği, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından imzalandı. Bu çerçevede hazırlanan proje Meseret İnel ve Tunalı İlkokulunda başlatıldı. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Babür Mimtaş, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Burcu Işıktekin Atalay ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş tarafından ’Halk Sağlığı Farkındalığını Arttırmak’ adına görev yapacak olan ’Halk Sağlığı Tayfaları’na hediyeler takdim edildi. Akabinde Halk Sağlığı Tayfaları’na Uzm. Dr. Seval Çalışkan Pala tarafından ’Temel Hijyen’ konusunda eğitim gerçekleştirilmiş olup; öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. Bu proje ile gelecekte toplumun her basamağında yer alacak olan çocukların halk sağlığı farkındalıklarının arttırılması ile sağlığın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amaçlanıyor.