GÜNDEM - 05 Nisan 2010 Pazartesi 17:02

Muhalefetten ses kayıt cihazı tepkisi

A
A
A
Muhalefetten ses kayıt cihazı tepkisi

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Meclis kampüsü içindeki binaların giriş kapılarına konulan ses alıcı cihazlarıyla ilgili olarak, "15 gün içinde kaldırılmazsa suç duyurusunda bulunacağım" derken, TBMM İdare Amili ve AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz ise cihazın polisle vatandaşlar arasındaki tartışmalarda 'hakem' görevini yerine getireceğini söyledi.

ZAFER ÇAKMAK/ANKARA

TBMM Başkanlığı, TBMM kampüsü içinde bulunan binaların giriş kapılarında polislerle vatandaşlar arasında yaşanan tartışmalarda kimin haklı olduğunun tespiti amacıyla, x-ray cihazlarının bulunduğu noktalara mikrofon özelliği taşıyan ses kayıt sistemleri yerleştirdi. Muhalefet, ses alıcılarının milletvekillerinin özel konuşmalarını da kaydedeceğini öne sürerek kaldırılmasını istedi.

Meclis'in basın girişinde ise TBMM İdare Amiri Öz ile CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan arasında tartışma yaşandı. Öz, cihazların kulislere yerleştirilmediğini ifade etti. MERNİS projesi kapsamında enformasyan ve telekomünikasyon konusunda Meclis'in altyapısını yenileme noktasında yapılan bir proje olduğunu ifade eden Öz, "Polisimizle buraya gelen misafirlerimiz, vatandaş arasında değişik gerekçelerle tartışmalar çıkıyordu. Bunları kayıt altına almak için yapılan bir şeydir. Bunda bir maksat aranmamalıdır. Burası özel bir alan değil. Kamuya açık bir alan ve burada sürekli bir polis arkadaşımız mevcut. Polisin olduğu bir nokta ve kontrol cihazının olduğu bir mekan. Gizli bir şey konuşulursa zaten polis arkadaşlar burada dinliyorlar. Tamamıyla tartışmalar noktasında hakem görevi görmesi amacıyla takılan bir cihazdır. Bunu kimse başka türlü değerlendirmesin" diye konuştu.

Cihazın kapsama alanının en fazla 10 ile 15 metre arasında olduğunu belirten Öz, duvar ve camları aşarak ses kaydedemediğini bildirdi. Öz, "Burası özel bir alan değil. Burada zaten polis arkadaşlarımız mevcut. Bunu çarpıtmanın bir anlamı yok. Konuşurken zaten polisler duyuluyor" diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Seyhan ise, "Ben milletvekiliyim. Bizim konuşmamızı kaydetmeye kimin ne hakkı var. Kamusal alan diye ben özgürce konuşamayacak mıyım? Ben konuşma konusunda talimatı Meclis Başkanı'ndan mı alacağım? Benim bireysel özgürlüğüm yok mu? Evime de koyun o zaman" tepkisini gösterdi.

Öz, bunu kuru kuruya demagoji meselesi haline getirmemek gerektiğini belirterek, güvenlik gerekçesiyle yapılan bir şey olduğunu vurguladı. Hiç kimseyi dinleme diye bir kasıtları bulunmadığını söyleyen Öz, "Milletvekili nerede, ne özel konuşacağına kendisi karar verir. Burada milletvekilinin ne konuştuğunu dinlemek gibi bir kastımız yok. Bunlar 8-9 noktaya konuldu. Bunlar da sadece x-ray cihazlarının olduğu noktaya konulmuştur. Bunu büyütmemek gerekir. Maksadını aşmamak gerekir. 9 noktada var. Bizim maksadımız basın mensuplarını, milletvekillerini veya vatandaşları dinlemek değil. Bizim burada sık sık karşılaştığımız bir olay var. Polis arkadaşlarımızla buraya gelen ziyaretçiler arasında değişik zamanlarda tartışmalar oluyor. Polis 'ben haklıyım', vatandaş 'ben haklıyım' diyor. Bizim tek gayemiz burada haklı-haksızın tespitinin yapılmasıdır. Bu noktada farklı bir teknoloji varsa o da değerlendirilebilir" şeklinde konuştu.

Seyhan, bu sorunun farklı bir şekilde çözülebileceğini dile getirerek, "Memura bir küçük kayıt cihazı verilir. Herhangi bir tartışma anında onun düğmesine basar ve sadece o sesi alır. Benim de özgürlüğümü elimden almazlar. Sadece sorun olduğunda kullanılır. 50-60 metreden vakumlama mesafesi olan çok hassas bir alıcı cihaz takmışlar. Tümü x-ray cihazlarının üzerinde değil. Bu benim özgürlüğümü kısıtlar. Bu nedenle kaldırılması lazım" dedi.

Basın kapısına konulan cihazın, basın mensuplarının konuştuğu her şeyi kayıt altına alacağını öne süren Seyhan, "Meclis Başkanı'nı göreve çağırıyorum. Bu konuda bir çözüm gerekiyorsa ücretini ben karşılamak üzere kendimi de görevli ilan ediyorum. Bu duyarlılığı kaçırmasınlar. Çöz desinler kendi bütçemle çözerim. Hemen kaldırılmalı. Kamusal alan benim ailemle, çocuklarımla, arkadaşımla yaptığım değerlendirmenin zapt-u rapt altına alınacağı yer değil. Buna tahammül edemeyiz. İlgili mercilere şikayetimizi yapacağız. Eğer bunlar 15 gün içinde kaldırılmazsa savcılığa suç duyurusunda bulunacağım" ifadelerini kullandı.

Öz ise, "Biz hiçbir zaman insanlarımızın, basının özgürlüklerini kısıtlayan bir eylem içinde olmadık. TBMM buraya cihaz takmaktan aciz bir kurum değildir. Ne Sayın Seyhan'ın, ne de benim vereceğim katkıya ihtiyaç yoktur. Bu çok cüzi bir şeydir. Eğer farklı bir teknoloji varsa bu farklı teknolojiyi biz Telekom'dan aynı şekilde yaptırırız. Maksadımızı yerine getirecek farklı bir teknoloji varsa değerlendirilir. Bizim insanların özgürlüğünü kısıtlama diye bir derdimiz yok. Kimseden sakladığımız, gizlediğimiz bir şey de yok. Kamuya hizmet eden insanların açık ve şeffaf olmasında bir mahsur yok" değerlendirmesinde bulundu. Tartışmanın sonunda Seyhan, bugüne kadar alınan kayıtların basına açıklanmasını teklif etti. Öz ise maksadını aşan bir uygulamada ilk müdahaleyi kendilerinin yapacağını ifade etti.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise Meclis'te dinleme yapıldığı zaman ve bu cihazlar kullanıldığı zaman bunun hesabının birilerine sorulacağını ifade etti. Kaplan, "Doğrusu da budur. Ama herkes dinleniyorum kaygısını taşıyorsa bu kaygıyı gidermek gerekir. Kişilik hakları denen bir olay var. Bu hakların ihlal edilmemesi gerekiyor. Bu Anayasal güvenceye alınmıştır. Güvenlik gerekçesiyle özgürlüklerin kısıtlanmasının da bir standardı vardır. Bunu yadırgıyorum, niye yalnızca milletvekilleri için düşünüyorsunuz. Salı günleri Meclis'e 17 bin kişi giriyor. Milletvekilinden çok buraya giren her vatandaşın kişilik hakları kutsaldır. Milletvekiliyle vatandaşın dinlenmesi arasında bir fark görmüyorum. Bu konuda Meclis'in kamuoyunu doğru dürüst bilgilendirmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.