GÜNDEM - 27 Şubat 2020 Perşembe 15:32

Muhterem Nur ve Timuçin Esen hakkında takipsizlik kararı

A
A
A
Muhterem Nur ve Timuçin Esen hakkında takipsizlik kararı

‘Müslüm’ filminde ‘Bunca Gamı Bunca Derdi’ adlı eserin izinsiz kullanıldığı iddialarına ilişkin soruşturmada, Müslüm Gürses’in eşi Muhterem Nur, başrol oyuncusu Timuçin Esen ile yapımcısı Mustafa Uslu hakkında takipsizlik kararı verildi.

Kadırga Prodüksiyonun sahibi Yusuf Ziya Oran, ‘Müslüm’ isimli filmde Timuçin Esen tarafından seslendirilen ‘Bunca Gamı Bunca Derdi’ adlı eserin haklarının kendisine ait olduğunu öne sürerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

Gürses’in eşinin gelir elde ettiği belirtilmişti

Suç duyurusu dilekçesinde, Yusuf Ziya Oran’ın Müslüm Gürses’e 2012 yılında ‘Veda-Ervahı Ezelde’ isimli bir albüm yaptığı, albümün 3’üncü eserinin ‘Bunca Gamı Bunca Derdi’ isimli eser olduğu, şüphelilerin ise eser hakkının Oran’a ait olduğunu bilmelerine karşın onay almadan, ‘Müslüm Baba’ isimli filmde kullandıkları, ‘Hayat bana zordu ama güzeldi’ cümlesinin de sinema filminde gösterildiği, şikayete konu filmin DS adlı yapım şirketi tarafından piyasaya sürüldüğü, Muhterem Nur Akbaş’ın da şirket ile ortak hareket ederek bu işten gelir elde ettiği, Timuçin Esen’in de eseri seslendirdiği kaydedilmişti.

Bilirkişi raporu: “Eserin tüm hakları Yusuf Ziya Oran’a ait değildir”

Suç duyurusunun ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Fikri ve Sınai Haklar Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında iddialara ilişkin bilirkişi raporu alındı. Raporda, “Bahsi geçen eserler incelendiğinde aynı eserler olduğu tespit edilmiştir. Sözler ve bestesi birebir aynı fakat düzenlemeleri farklıdır. ‘Bunca Gamı Bunca Derdi’ adlı bahsi geçen eserin sözleri Kültür Bakanlığı Müzik Kayıt Tescil belgesinde de belirtildiği üzere Anonimdir. Yine eserin bestesi Aşık Daimi’ye(İsmail Aydın) aittir. Bu kayıtlar, müşteki vekilinin dilekçesinde belirttiği gibi eserin tüm haklarının müştekiye ait olmadığı sonucu çıkmaktadır” ifadelerine yer verildi.

“İddialarına dayanak oluşturacak bir ihlal görülmemektedir”

Eserin, sadece albümdeki yorumlanmış halinin mekanik ve mali haklarının müştekiye ait olduğunun belirtildiği raporda, “İddialara göre bahsi geçen ‘Müslüm’ filminde aynı eserin düzenlenmiş (işlenmiş) hali kullanılmıştır. Gerek kullanılan enstrümanlar, gerek tempo olarak, gerek yorumlayan kişi (ses sanatçısı) farklıdır. Bu durumda müştekinin iddialarına dayanak oluşturacak bir ihlal görülmemektedir. Müşteki ‘Veda-Ervahı Ezelden’ adlı albümünde ‘Bunca Gamı Bunca Derdi’ adlı eserin düzenlenmesinde hak sahibidir fakat şüphelinin bahsi geçen sinema filmindeki eserin farklı bir şekilde düzenlenmiş (işlenmiş) olduğu için müşteki sinema filminde kullanılan eser üzerinde hak sahibi değildir. ‘Hayat bana zordur ama güzeldi’ cümlesi Müslüm Gürses’e ait bir söz olduğu müşteki tarafından da belirtilmiş ve ilan edilmiştir. Bu söz üzerinde müştekinin hak iddia etmesi için gerekli belgeler (muvafakatname, sözleşme, tescil belgesi vb.) mevcut değildir. Müslüm Gürses’in hayatını konu alan bu sinema filminde bu sözün geçmesi müştekiye bir hak doğurmamaktadır” denildi.

Konuya ilişkin bilirkişi raporunun sonuç bölümünde ise Yusuf Ziya Oran’ın ‘Bunca Gamı Bunca Derdi’ adlı eser üzerindeki haklarının ‘Veda-Ervahı Ezelde’ adlı albümdeki düzenleme ve mekanik yorumla sınırlı olduğu, Mustafa Uslu’nun yapımcısı olduğu ‘Müslüm’ isimli filmde ise eserin tamamen farklı bir düzenleme ve yorumla kullanıldığı kaydedilerek, müştekinin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda (FSEK) koruma altına alınmış sanat eserleriyle ilgili manevi, mali veya bağlantılı haklarının ihlal edilmediği belirtildi.
Savcılık, bilirkişi raporu sonucuna göre bir suç oluşmadığının anladığı gerekçesiyle Muhterem Nur Akbaş, Timuçin Esen ve Mustafa Uslu hakkında takipsizlik kararı verdi.
Öte yandan Yusuf Zira Oran’ın avukatı Oktay Süleyman Öztürk aracılığıyla takipsizlik kararına itiraz ettiği öğrenildi.

İrem Demir
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Görenler şaşırdı: Tavuk mu horoz mu Bursa’nın İnegöl ilçesinde mobilya fabrikası sahibinin hobi olarak beslediği yarı tavuk-yarı horoz görenleri şoke ediyor. Sağ tarafı tavuk, sol tarafı horoz özelliklerini taşıyan kanatlı hayvanın Türkiye’de örneği yok. İngiliz bilim adamları, ender rastlanan, erkek ve dişi özelliklerini birlikte taşıyan (jinandromorf/karmaeşeyli) Sam adı verilen yarı tavuk, yarı horoz örneği İnegöl’de yaşandı. Bursa’nın İnegöl İlçesinde hobi olarak kanatlı hayvan yetiştiren mobilya fabrikası sahibi İsmail Şentürk, geçtiğimiz yıl tavuklarının kuluçkaya yattığı yumurtalardan dünyaya gelen yarı tavuk yarı horoz özelliklerini taşıyan hayvanı görünce şoke oldu. Olayı anlatan İsmail Şentürk, "Geçen sene tavukların altından yumurtadan çıkan bir hayvanımız. Gün geçtikçe, büyüdükçe hayvanın cinsiyetiyle alakalı karar verme aşamasında sıkıntılar yaşadık. Bazen horoz dedik bazen tavuk dedik. Tam olarak büyüdüğünde yarı horoz yarı tavuk olduğunu anladık. Bunun araştırmasını yaptık. Dünyada çok az rastlanılan bir vaka. Bizde olması sürpriz oldu. Bunu da paylaşmak istedik. Üreme anlamında bir şey söz konusu değil. Horoz veya tavuklarla eşleşmiyor. Yumurta da yapmıyor. Bunun sonucunda çift cinsiyetli olduğu için yönelme yok. Bundan dolayı yavru alma söz konusu olamaz. İlginç bir durum. Daha önce İngiliz bilim adamlarının önlerine böyle bir durum gelmiş. Bunu üniversitelerde araştırmaya almışlar. Bizim ilgimizi çekti" dedi. Özelliklerinden bahseden Şentürk, "Sağ tarafı tavuk, ibiği tamamen kısa, ince ve tamamen yeşil. Sol tarafında ibiği uzun, tamamen horoz. Sol bacağı sarı, horozların sarı olur genelde. Tavukların yeşilimsi. Aynı özellikleri taşıyor. Vücudunun yarısı da daha az gelişmiş tavuk gibi. Sol tarafı daha iri horozlar gibi. Budunda bile sağ budu daha zayıf, sol budu daha etli. Şu an salıyoruz araya ama eşleşme söz konusu değil. Hem horozlarla hem tavuklarla kavga ediyor. Tamamen farklı bir cinsiyet. İlgi alaka varsa üniversite araştırmak isterse oralara teslim edebiliriz" diye konuştu.