TEKNOLOJİ - 07 Ağustos 2021 Cumartesi 14:29

NASA'nın Mars kaşifi, kaya örneği toplamanın ilk denemesinde başarısız

A
A
A
NASA'nın Mars kaşifi, kaya örneği toplamanın ilk denemesinde başarısız

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars'a gönderdiği uzay aracı Perseverance'in, yüzeyde kaya örneği topladıktan sonra dolu olması beklenen tüplerin boş olduğunu duyurdu.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Mars'a gönderdiği yeni nesil uzay aracı Perseverance, yüzeydeki çalışmalarını sürdürüyor. Mars'tan kaya örneği toplamak için Jezero Krateri'nde çalışma yürüten uzay aracı, zeminde delik açmayı başardı ve numune toplamaya çalıştı.

NASA tarafından yapılan açıklamada, delme işleminin başarılı gibi göründüğü, ancak numune tüpüne hiçbir kaya örneğinin girmediği duyuruldu. Böylece Mars kaşifinin ilk kaya örneği toplama denemesi başarısız oldu.

NASA proje yetkilisi Ken Farley, yüzeyde açılan deliğin içini incelemek ve ne olduğunu görmek için bir sonraki adımın, robotik bir kola monte edilen kamera kullanmak olacağını söyledi.

Kırık kayayı ya da numunenin parçalanarak toz haline gelmiş olabileceğini görebileceklerini belirten Farley, “Kaya özellikleri beklediğimizden farklı olabilir” dedi.

NASA'nın Mars kaşifi, kaya örneği toplamanın ilk denemesinde başarısız

Kızıl gezegende birçok çalışma yürüttü

NASA, Perseverance'yi Mars'taki potansiyel yaşam izlerini araştırmak ve Mars'a insanlı yolculuğun yollarını bulmak için 30 Temmuz 2020’de ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan uzaya fırlatmıştı. Uzay aracı, 19 Şubat’ta Mars’a başarılı şekilde iniş yapmıştı. Mars’tan Dünya'ya fotoğraflar ve ses kayıtları gönderen uzay aracı, kızıl gezegende 6 buçuk metre ilerleyerek yüzeye ilk izlerini bırakmıştı. Uzay aracı, uydu görüntülerinden 3.5 milyar yıl önce eski bir göl olduğu düşünülen ve Jezerk Crater adı verilen bölgeye gönderilirken, 1 Mars yılı (Yaklaşık 2 Dünya yılı) boyunca toplayacağı 500 gram kaya ve toprak örneğini Dünya’ya getirmesi planlanıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sporcular, Suudi Arabistan’da uçurum dalışı yapılabilecek alanları keşfetti Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi 2024 sezonu öncesinde uçurum dalışçıları Catalin Preda ve David Colturi, dünyada yüzölçümü en büyük nehirsiz ülke Suudi Arabistan’ın Cazan bölgesinde dalış deneyimi arayışına çıktı. 5 gün boyunca zorlu ve engebeli yolları aşarak keşif yapan ikili, Suudi Arabistan’ın vadi içlerinde dalış yapan ilk sporcular oldu. Red Bull sporcusu Catalin Preda ve ABD’li uçurum dalışçısı David Colturi, Red Bull Cliff Diving 2024 sezonu öncesi Suudi Arabistan’da bir araya geldi. İkili, Suudi Arabistan’ın Cazan eyaletinde 5 gün boyunca Lajab ve Al-Rough Vadisi’nin güzel kanyonları, derin vadileri, şelaleleri ve balıklara ev sahipliği yapacak kadar derin tatlı su havuzlarını ve uçurum dalışı yapılabilecek alanları keşfetti. Red Bull Ciff Diving Dünya Seri’sinde iki kez etap birinciliği elde eden genç sporcu Catalin Preda yeni sezonun başlamasına az bir zaman kala yaşadıkları deneyimle ilgili, “Doğayı ve görkemli manzarayı yerinde görmek çok güzeldi. Öncesinde birkaç resim gördükten sonra çıplak gözle bu güzelliğe yakından şahitlik etmek kesinlikle akıl almazdı. Alanı test etmek, tüm koşulları kontrol etmek ve buraya yapmak için geldiğimiz şeyin gerçekleştirilebilir olup olmadığını belirlemek benzersiz bir deneyimdi” dedi. Başarılı sporcular, 2,15 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük nehirsiz ülkesi olan ve yağışların yok denecek kadar az olması nedeniyle göllerin ya da gür doğal bitki örtüsüne sahip alanların bulunmadığı Suudi Arabistan’da, dalmak için gizli havuzlar aradı. Sporcular, ülkenin tarımsal kalbi olan ve yüksek kaliteli meyve üretimiyle dikkat çeken Cazan’da, aradıkları saklı cenneti, tatlı su sağlayan iki vadi ve bazı dramatik manzara noktaları şeklinde buldu. 34 yaşındaki ABD’li sporcu David Colturi deneyimleriyle ilgili, “Al Rough Vadisi’nde yukarı doğru dikkatli ilerlemeyi gerektiren eğimli bir uçurum varken Lajab Vadisi’nde ise çok daha kontrollü ilerlenebiliyordu. Kayalıklar, 13 metrelik eğimli duvarlar ve sonra da 20 metre civarında yüksek bir tünek vardı. 15 yıldır uçurum dalışı yapıyorum, sanatımızı böylesine güzel bir yerde icra etmek eşsiz ve harika bir fırsattı” şeklinde konuştu. Suudi Arabistan deneyimini “Zorlu ve macera dolu bir yolculuk. Gerçekten unutulmaz bir deneyim” olarak özetleyen Rumen sporcu Preda, bu yaz Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi’nin 15. sezonuna hazırlanacak.
Bilecik Osmaneli’de mahalle iftarları sona erdi Osmaneli Belediyesi tarafından Ramazan ayının başından bu yana devam eden mahalle iftarları Haceloğlu Mahallesi’nde son buldu. İftar öncesi masaları tek tek dolaşıp genç, yaşlı herkesle bizzat görüşerek hoş sohbet içerisinde ’hayırlı ramazanlar’ dileyen Kaymakam Yüksel Ünal ve Belediye Başkanı Münür Şahin, yoğun ilgi ile karşılandı. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin katıldığı iftar sonrası konuşma yapan Belediye Başkanı Şahin, "Ramazan ayı kapsamında düzenlediğimiz mahalle iftarlarının amacı birlikte kardeşlik iftarı yapmaktır. Bugün burada kardeşlerimiz, gençlerimiz, çocuklarımız ve büyüklerimizle, zengin, fakir aynı sofrada oruç açmanın huzuru içindeyiz. Bu akşam son iftarımıza katılan herkese ve bu iftar programlarını düzenlememizde bizlere destek olanlara emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Başta Osmaneli halkımın ve İslam aleminin Ramazan bayramlarını şimdiden kutluyorum” dedi. İftar yemeğinde konuşan Kaymakam Yüksel Ünal “Bugün burada benimde sakini olduğum Haceloğlu Mahalle halkımız ile iftar yemeğinde bir araya geldiğimiz için son derece mutluyuz. Ramazan ayı yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerinin sergilendiği bir ay. Ramazan ayı birlik ve beraberliğin pekiştiği bir ay. Bu iftar yemeğinde de yardımlaşmanın ve dayanışmanın en güzel örneği sergilenmektedir. Bu nedenle Mahalle İftar yemeğini düzenleyen Belediye Başkanımıza, emeği geçenlere ve katılan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yaklaşan Ramazan Bayramı dolaysıyla şimdiden Bayramınızı kutluyorum" dedi. İftar programına Kaymakam Yüksel Ünal, Belediye Başkanı Münür Şahin siyasi parti Başkanları, sivil toplum kuruluşları, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.