DÜNYA - 29 Haziran 2022 Çarşamba 19:23

NATO Liderler Zirvesi’nde "yakın ortaklarla" oturum düzenlendi

A
A
A
NATO Liderler Zirvesi’nde "yakın ortaklarla" oturum düzenlendi

İspanya'nın Başkenti Madrid'deki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde Finlandiya, İsveç, Gürcistan, Avrupa Birliği (AB) ile ilk kez NATO Zirvesi’nde bulunan Hint-Pasifik ortakları Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore’nin katılımıyla "yakın ortaklarla" oturum düzenlendi.

İspanya'nın Başkenti Madrid'de devam eden NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde Finlandiya, İsveç, Gürcistan, Avrupa Birliği (AB) ile Hint-Pasifik ortakları olan Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore’nin katılımıyla "yakın ortaklarla" oturumu düzenledi. Hint-Pasifik ortakları NATO tarihinde ilk kez bir zirvede yer alırken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO yakın ortaklarını bir arada görmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Stoltenberg yaptığı açılış konuşmasında, "Yakın ortaklarımız olan Finlandiya, İsveç, Gürcistan ve Avrupa Birliği'ni bir arada görmekten çok memnunuz. İlk kez bir NATO Zirvesi’nde Hint-Pasifik ortaklarımız olan, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore Cumhuriyeti'ni aramızda görmeyi memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

"Çin ve Rusya uluslararası düzeni bozmaya çalışıyor"

NATO'nun karşılaştığı güvenlik endişelerine dikkat çeken Stoltenberg, Çin ve Rusya'nın uluslararası düzeni bozduğunu ifade ederek, "NATO'da bugün erken saatlerde kabul edilen yeni Stratejik Konsept, yeni bir güvenlik gerçeğini yansıtıyor. Rusya'nın acımasız savaşı Avrupa'da barışı paramparça ediyor. Terörizmden, yıkıcı teknolojilere ve iklim değişikliğine kadar, daha tehlikeli ve daha karmaşık bir dizi tehditle karşı karşıyayız. Stratejik Konsept, hepimizin karşılaştığı zorlukların küresel olduğunu kabul ediyor. Uluslararası güç dengesi değişiyor ve stratejik rekabet artıyor. Çin, bizim değerlerimizi paylaşmıyor ve Rusya gibi uluslararası kurallara dayalı düzeni bozmaya çalışıyor" dedi. Stoltenberg, "Bu nedenle, değerlerimizi ve özgürlüğümüzü korumak için birlikte durmaya, barışı ve refahı teşvik etmek için dünya çapında benzer düşünen ortaklarla çalışmaya devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

"Finlandiya ve İsveç, NATO'yu ve ülkelerini güçlendirecek"

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya muhtemel üyeliğine değinen Stoltenberg, "Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında dün imzalanan üçlü memorandumu memnuniyetle karşılıyorum" ifadelerini kullandı. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olmalarıyla beraber hem kendi ülkelerini hem de NATO'yu daha güçlü hale getireceklerini belirten Stoltenberg, "Başkan Niinisto ve Başbakan Andersson, NATO üyeliği başvurularınız tarihidir. İttifaka katılarak ülkelerinizi ve NATO'yu daha güçlü hale getireceksiniz" dedi.

Aylin Albayrak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Afrika’dan gelen toz taşınımı Adana’da etkili oldu Suriye’nin Sahra Çölü üzerinden kuvvetli rüzgarla birlikte Türkiye’ye giriş yapan toz fırtınası Adana’da etkili oldu. Afrika üzerinden Türkiye’ye gelen toz taşınımı vatandaşları olumsuz etkiledi. Kent genelinde etkili olan toz taşınımı özellikle araçların üzerinde kolaylıkla fark edildi. Çok sayıda aracı toz bulutu kaplarken vatandaşlar toz taşınımından kaynaklı burun ve boğaz tıkanıklığı gibi sorunlar yaşadıklarına dikkat çekti. Öte yandan uzmanlar, gözlerde acı hissi, nefes darlığı, halsizlik ve baş ağrısı gibi etkilerinin olabileceği konusunda vatandaşları uyardı. "Güneş puslu bir biçimde görülüyor" Toz taşınımından duyduğu rahatsızlığı dile getiren vatandaşlardan Tuğba Gündoğdu, "Bu durumdan aslında hepimiz çok rahatsızız. Hava kirliliği oldukça fazla burada, hava kirliliği olmasa daha iyi olurdu. Mesela şu an güneşin canlı olarak bize vurması gerekirken toz taşınımından kaynaklı olarak güneşi de puslu görüyoruz maalesef. Güneşi fotoğraf çekilmek için doyasıya kullanamıyoruz çünkü önünde sürekli tozlar oluyor. Bu durumu yaşamamak için de için de hava kirliliğini önlemek, doğa için çaba sarf etmek gerekiyor" diye konuştu. "Toz taşınımı kaynaklı boğaz ve burun tıkanıklığı yaşıyoruz" Son zamanlarda sıkça toz taşınımı kaynaklı problemler ile karşılaştığını belirten Feray Kiriş, "Ülkemizde artık bunu sıkça görmeye başladık. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte de bu durumu da çok daha fazla yaşamaya başladık. Hava kirliliği olsun, gelen toz taşınımı olsun ülkeyi çok fazla etkiliyor. Bunun sonucunda solunum yolları enfeksiyon kapan insanlar olabiliyor. Sağlık açısından olumsuz bir durum. Tabi ki bu sorunun önüne geçilemez fakat sonuçlarının en aza indirilmesi için bir şeyler yapılabilir diye düşünüyorum. Boğaz tıkanıklığı, burun tıkanıklığı gibi sorunları gelen toz taşınımından kaynaklı olarak yaşıyoruz. Şu an çok fazla toz taşınımının olduğu gözle görülebiliyor ve bu durum vatandaşları etkileyebiliyor. Artık bu toz taşınımına alıştığımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.