EKONOMİ - 24 Mayıs 2019 Cuma 12:28

obilet.com CEO’su Gürocak: 'Teknolojiyi kullanarak seyahat sektörünü dönüştürmeye devam ediyoruz'

A
A
A
obilet.com CEO’su Gürocak: 'Teknolojiyi kullanarak seyahat sektörünü dönüştürmeye devam ediyoruz'

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklanırken, ilk sırada yüzde 170 büyüme oranına sahip obilet.com, 100 şirket arasında en genç yöneticilere sahip şirket oldu. obilet.com CEO’su Yiğit Gürocak, "Teknolojiyi kullanarak seyahat sektörünü dönüştürmeye devam ediyoruz" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini açıkladı. Online bilet satın alma platformu obilet.com, 2015-2017 döneminde yüzde 170 büyüme oranıyla listeye girmeye hak kazandı. obilet.com kurucu ortakları Ali Yılmaz ve Yiğit Gürocak ise ilk 100’e giren şirketler arasında en genç yöneticiler olarak yer aldığı kaydedildi. 120 çalışana istihdam sağlayan platform, 2018 yılının ikinci çeyreğinde de Startups Watch verilerine göre yurt dışından en çok yatırım alan Türk şirketi olmuştu. 

Kurulduğu günden bu yana her yıl hızlı bir büyüme yakaladıklarını belirten obilet.com CEO’su Yiğit Gürocak, "Teknolojiyi kullanarak seyahat sektörünü dönüştürmeye devam ediyoruz. 2017 yılında 'Deloitte Teknoloji Fast 50' programında yüzde 1.041 büyüme oranıyla Türkiye'nin en çok büyüyen turizm teknoloji şirketi olduk. Ayrıca Mastercard’ın 36 Avrupa ülkesinden en iyi mobil uygulamaları değerlendirdiği araştırmasına göre de obilet mobil uygulamaları 'Avrupa'nın en iyi seyahat uygulaması' seçilmişti" ifadelerini kullandı.

19 Mayıs’ın 100'üncü yılında Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi 

Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100'üncü yılı dolayısıyla Samsun’da açıklanan sonuçlar, şirketlerin 2015-2017 arası iki yıllık ciro artışı dikkate alınarak hesaplandı. Listeye giren söz konusu 100 şirketin cirosu 2015-2017 döneminde yüzde 605 arttı.

Ödül töreninde dağıtılan İlk 100’e giren şirketlere ilişkin analizler kitapçığında öne çıkan maddeler şöyle sıralandı: 

Şirketlerin ortalama ciro büyüklükleri 59,8 milyon lira olarak açıklandı.
Bu şirketlerin yüzde 63’ünün ihracat yaptığı belirtildi. İhracat yapılan ülkeler arasında ilk sırada Almanya bulunuyor. 68 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirildiği belirtildi. 

Şirketler 2015-2017 döneminde istihdamlarını yüzde 70 artırdı. 

Listede 25 farklı ilden şirketler yer aldı. En fazla şirket ise İstanbul’da bulunuyor.
Şirketlerin yaş ortalaması 11,5 iken üst yöneticilerin yaş ortalaması ise 45,9 oldu.
Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi listesinde yer alan 79 şirketin en yetkili kişileri, üniversite veya üzeri eğitim seviyesine sahip.
En hızlı büyüyen şirketlerinin sektörel dağılımında toptan ticaret yapan şirketler ağırlıkta bulunuyor.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi Adıyaman Üniversitesi ev sahipliğinde “15-22 Nisan Turizm Haftası” etkinlikleri kapsamında “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi. Adıyaman’ın 2023 yılı ve öncesindeki turizm karnesinin değerlendirildiği ve 2024 yılına dair beklenti ve planlamaların aktarıldığı etkinlikte panelist olarak Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Caner Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Kültür ve Turizm Uzmanı Mustafa Ekinci ve Park Dedeman Genel Müdürü Furkan Polat yer aldı. Vehbi Koç Konferans Salonundaki panele Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Aydın, Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Mahmut Gürsoy, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Kurumlar Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bekir Kocadaş’ın yaptığı panel, saygı duruşu ve okunan istiklal marşının akabinde başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, 2023 ve 2024 yıllarındaki Adıyaman turizm istatistiklerini paylaşarak, turizmin Adıyaman için öneminden bahsetti. 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin Adıyaman‘daki turizm sektörüne önemli ölçüde sekte vurduğunu ifade eden Gelse, otel ve yatak sayısının yarı yarıya düştüğünün altını çizdi. Tüm olumsuzluklara rağmen turizm sektörünün çok hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini söyleyen Gelse, Adıyaman’ın 2 Nisan 2023 tarihinde ilk turizm kafilesine ev sahipliği yaptığını belirtti. Müdür Gelse, “Otellerimizin deprem sonrası güvenli olmadığına dair kamuoyunda yer bulan söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Tüm otellerimiz sürdürülebilir turizm sertifikasına sahip, fiziki anlamda da güvenli işletmelerdir. Bu olumsuz algıyı kırmamız gerekmektedir. Eşsiz bir turizm destinasyonuna sahip olan Adıyaman için bu süreçte tanıtım faaliyetleri açısında büyük önem taşıyor. Ama öncelikle bu şehrin insanlarının bu şehirdeki hazinenin farkına varması gerekir. Adıyaman’ın yeniden ayağa kalması için üç önemli parametre vardır. Bunlar; tarım, turizm ve teknoloji-sanayidir Bu parametreleri göz ardı etmeden şehir olarak elimizi taşın altına koymamız gerekmektedir” dedi. Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Sabbağ ise, turizmin gerek şehirler gerekse de yerel halk için önemine değinerek, Adıyaman’ın geleceği için turizm sektörünün canlanarak eski ivmesini yakalaması gerektiğine dikkat çekti. Konuşmaların ardından panelistler Doç. Dr. Caner Çalışkan, Mustafa Ekinci ve Furkan Polat sunumlarını gerçekleştirildi. Program sonunda panelistlere Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydın tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Antalya Antalya’da meteoroloji uyardı, ekipler teyakkuza geçti Antalya Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısından sonra teyakkuza geçti. Büyükşehir ve ASAT ekipleri, alt geçitler ile cadde ve sokaklardaki mazgalları temizlerken herhangi bir olumsuzluğa karşı nöbetçi ekipler oluşturdu. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya’da 20 Mart Cumartesi günü Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Antalya Büyükşehir Belediyesi, itfaiye ekipleri başta olmak üzere, ASAT, Fen İşleri, Destek Hizmetleri, Zabıta, Park Bahçeler, Temizlik İşleri, Ulaşım, Sosyal Hizmetler gibi önemli birimler de nöbetçi ekipler oluşturuldu. Hatlar temizleniyor Hazırlık çalışmaları kapsamında, Düden Şelalesi’nde oluşabilecek bir taşkın riskine karşı Düden Çayı üzerinde tarımsal sulama için Altınova ve Güzeloba’da bulunan regülatörlerin kapakları, biriken su denize akıtıldı. Alt geçitler ve yol güzergahlarındaki mazgallarda ekipler temizlik çalışması yapıyor. 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu ASAT oluşabilecek kanalizasyon tıkanmaları ve su baskını ihbarlarına karşı acil müdahale ekiplerine ilave olarak, 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu. ASAT, şiddetli yağış uyarısına karşı kamyon, kepçe kanal açma kombine aracı, kuka yüksek basınçlı kanal açma araçlarını hazır bekletiyor. Büyükşehir Belediyesi, mazgallarda tıkanmalara sebep olabilecek poşet, pet şişe ve ağaç dallarının temizlenme noktasında ilçe belediyeleri de uyararak, gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.