RAMAZAN - 31 Ağustos 2008 Pazar 11:24

Oruç tutarken susuzluk çekmeyin

A
A
A
Oruç tutarken susuzluk çekmeyin

Uzmanlar, bu sene aşırı sıcaklara rastlayan Ramazan ayında oruç tutacak olan vatandaşları susuzluk hissini arttıracak besinlerden uzak durmaları konusunda uyarıyor.

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nde görevli Diyetisyen Hamide Ataman, Ramazan ayının bu yıl aşırı sıcaklara rastlaması nedeniyle oruç tutan vatandaşların daha yoğun bir şekilde susuzluk hissi duyacaklarını belirterek, özellikle sahurda su ihtiyacını giderecek besinler tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazanda sıvı alımının gece boyunca arttırılması gerektiğini ifade eden Ataman, "Gün içerisinde alınamayacağı için sıvı alımı gece boyunca arttırılmalı. 2 litre kadar suyun tüketilmesi gerekiyor.

Vücuttan sıvı kaybına neden olacağı için çay ve kahve fazla tüketilmemeli. Onun yerine su, taze sıkılmış meyve suyu, meyve tüketilmeli. Özellikle meyvelerin tüketimi çok önemli. Çünkü meyve hem bir miktar sıvı sağlar, hem de enerji alımını arttırırlar. Ayrıca yapılarındaki posalar nedeniyle de tok tutarlar. Çiğ sebzeler de bu görevi yerine getirir. Bu nedenle sebze tüketimi de önemli" dedi.

"Ekmeğin tam tahıllı olmasına dikkat edin"

Aşırı tuzlu yiyeceklerin su ihtiyacını arttırdığını belirten Ataman, sahurda bu tür yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyledi. Sahurda zeytin gibi salamura besinlerden kaçınılması gerektiğine dikkat çeken ataman, "Turşu, salamura, konserve gibi besinler çok fazla tuz içeriyor. Bunların tüketiminden kaçınmakta fayda var. Bu tür besinler tuz içeriği fazla ve su ihtiyacını arttıracaktır. Şekerli besinler de su ihtiyacını arttıracağı için bu besinlerden kaçınılması gerekir. Sahurda sandviç gibi bir
şeyler hazırlanabilir. Ekmeğin tam tahıllı olmasına dikkat edersek, tok tutacağı için gün içerisinde çok fazla susuzluk sıkıntısı yaşamayabilirler. Bunun yanında bol miktarda meyve ya da sebze tüketilirse su ihtiyacı bir miktar giderilebilir" diye konuştu.

"Pişirme yöntemi de besinler kadar önemli"

İftarda özellikle aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirten Ataman, şunları söyledi:  "Pişirme yöntemi de aslında yediğimiz besinler kadar önemli. Yiyeceklerin kızartılmadan hazırlanması gerekir. İftar sofrasında özellikle kızartma çeşitleri fazlaca bulunur. Bu sofrayı sadeleştirmek gerekiyor.

Sebze, yoğurt, salata bulunduracak şekilde soframızı hazırlayabiliriz. Et grubundan besin tüketeceksek eğer, bunun kızartılmadan, fırında ya da haşlanarak hazırlanmasında fayda var."

"Azar azar, sık sık beslenme ilkesi uygulanmalı"

Ramazan'da azar azar ve sık sık beslenmenin önemine dikkat çeken Ataman, bu şekilde beslenildiğinde bir anda çok fazla besin tüketilmemiş olacağını bildirdi. Ataman, "Besin alımını gün içerisine yayamayacağımız için bunu tam tersine çevirerek günü geceye yaymaya çalışacağız" dedi.

İftarda özellikle çorba ile başlamanın önemli olduğunu belirten Ataman, böylece sıvı alımının da artacağını kaydetti. Yemeğin mümkün olduğunca yavaş yenmesi ve öğünün uzatılmasının öneminin altını çizen Ataman, "Ana yemekte daha çok beyaz etin biraz daha ağırlıklı olması faydalı. Sebze yemeği mutlaka bulunmalı. Eğer mutlaka bir tatlı bulunacaksa, bunun sütlü tatlılar olmasını öneriyoruz hamurlu tatlılar yerine iftardan sonra meyve ya da küçük ara öğünler eklenebilir. Böylece azar azar sık sık beslenme ilkesini uygulayabiliriz. Sahurda da tok tutmasını sağlamak için tam tahıllı, çavdarlı, kepekli, yulaflı ekmek tüketilebilir" şeklinde konuştu.

ELİF YILDIRIM-İZMİR

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başak Koleji’nde öğrenciler 23 Nisan coşkusunu velileri ile birlikte yaşadı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da büyük bir coşku ile kutlandı. Aydın’ın en köklü özel okullarından Özel Başak Koleji Ana Kampüsünde gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklar 23 Nisan coşkusunu velileri ile birlikte yaşadı. Program çerçevesinde düzenlenen etkinlikler, şölen havasında geçti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İlkokul Öğretmeni Sevda Çiçek günün anlam ve önemini anlatan konuşma yaptı. 3.sınıf öğrencileri 23 Nisan konulu şiirlerini okudular. İlkokul öğrencileri hazırlamış oldukları oratoryoyu sergilediler. Dans öğretmeni tarafından koreografisi hazırlanan modern dans gösterileri ve 100 kişilik halk oyunları gösterisi ise davetliler tarafından uzun süre alkışlandı. 23 Nisan konulu Resim Yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri Kampüs Müdürü ve İlkokul Resim Öğretmenleri tarafından takdim edildi. Okulun Türkiye Şampiyonu olan Korfbol takımının da ödüllendirildiği etkinlikte şampiyon öğrencilerin ödülleri Kampüs Müdürü tarafından takdim edildi. Müzik Öğretmeni tarafından hazırlanan Ritm Grubu, Koro ve İşaret Dil grubu performanslarının sergilendiği kutlamalarda Özel Başak Koleji ilkokul ve ortaokul ana kampüsünde bir araya gelen veliler, öğrenciler ve öğretmenler hazırlanan 23 Nisan töreni ve etkinliklerini ilgiyle izledi. Bayrak gösterisi ile 23 Nisan etkinlikleri sona erdi. Çocukları ile birlikte 23 Nisan coşkusu yaşayan veliler öğretmen ve okul idaresine teşekkür ettiler.