RAMAZAN - 26 Ağustos 2009 Çarşamba 11:13

Orucu rahat tutmak için bol sıvı tüketin

A
A
A
Orucu rahat tutmak için bol sıvı tüketin

Uzmanlar, su ve sulu meyvelerin vücut su dengesinin korunmasında önemli bir rol oynadığını belirtti

Prof. Dr. Sevinç Yücecan, “Hayat için elzem olan sıvıların temel kaynakları içtiğimiz su ve diğer içeceklerdir. Özellikle sebze ve meyve sularının sağlık üzerine olumlu etki yaptıkları, bazı kanser türleri ile kalp ve diğer kronik hastalıklara karşı koruyucu etkilerinin olabileceği bildiriliyor” dedi.

Bu yıl ramazanın ağustos ayına rastlaması, vücuttaki su dengesinin korunması bakımından önem arzediyor. Sıcak havalarda, fazla fiziksel aktivite yapıldığında, fazla proteinli ve tuzlu besinler tüketildiğinde terleme ile atılan sıvı miktarı da artıyor. Böyle durumlarda vücudun sıvı/su gereksiniminde de artış oluyor. Prof. Dr. Sevinç Yücecan, oruç tutanları, sahur ve iftar sırasında dengeli sıvı tüketimine dikkat etmeleri konusunda uyardı:

MEYVE SUYU TAKVİYESİ

‘Hücrelerin hayati faaliyetleri ve bu sayede vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür. Oruç tutanlarda su kaybı olduğu için komposto, hoşaf gibi yiyecekler ve meyve suları iyi birer seçenek olabilir. Meyve suları, suyun yanı sıra sağlık üzerine olumlu etkisi olan bazı besin bileşenlerini de sağlar.’

Beslenmenin 6 altın kuralı

1- Sahura mutlaka kalkın. Bu öğünü kesinlikle geçiştirmeyin.
2- Sahurda daha fazla tokluk hissi oluşturan et, süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi besinler tüketin. Sebzeli börekler ve meyve de yenebilir.
3- Aşırı tuzlu yiyecekler ve içecekler örneğin turşular, tuzlu ayran, ağır tatlılar ve böreklerden sahurda uzak durun.
4- İftarda ağır hamur işi yiyecekler yerine çorbalar, haşlama ve ızgara çeşitleri, bol salata ve meyve tüketin.
5- Tatlı olarak hafif, sütlaç muhallebi, meyveli tatlılar tercih edin.
6- Vücudun su kaybını, ayran, komposto, su, hoşaf ve meyve suları ile giderin...

Bunlar Da İlginizi Çekebilir