KÜLTÜR SANAT - 05 Mart 2019 Salı 12:43

Otel inşaatında 30 bin tarihi eser bulundu

A
A
A
Otel inşaatında 30 bin tarihi eser bulundu

Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden olan Antakya’da, The Museum Hotel Antakya’nın inşaat çalışmaları sırasında ortaya çıkan ve aralarında dünyanın en büyük tek parça mozaiğinin de bulunduğu eserler müzeye dönüşüyor. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilecek müzeyi ve inşa edilen oteli ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Medeniyetler şehri Antakya’da, Asfuroğlu ailesi tarafından 2009 yılında inşaatına başlanan The Museum Hotel Antakya’nın yoğun bir şekilde devam eden çalışmaları tamamlandı. The Museum Hotel Antakya, ziyaretçilerini; geçmişi binlerce yıl önceye uzanan bu topraklarda bir zaman tünelinde paha biçilemez bir yolculuğa çıkaracağı belirtiliyor. 17 bin metrekarelik alana sahip olan otelin inşaat çalışmaları sırasında tamamı Türk arkeolog, restoratör mimarlardan oluşan ekip tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda Helenistik dönemden başlayarak İslami döneme kadar birbirini izleyen 5 kültür katmanı ve günümüze kadar gelen 13 farklı medeniyete ait esere ulaşıldı. Gerçekleşen kazılarla birlikte bir 'zaman tüneli'ne dönüşen inşaat alanında bulunan eserler, Asfuroğlu Ailesi tarafından müze haline getirildi. Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi adını alan müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilecek. 

Bulunan eserler arasında, 1050 metrekareden oluşan dünyanın en büyük tek parça mozaiğinin bulunduğu arkeolojik parkur ile birlikte aralarında Eros heykelciği ile sikkeler, metal objeler, mimari parçalar ve pişmiş toprak eserlerinde olduğu 30 bine yakın arkeolojik eser ortaya çıkmıştı. Yapılan çalışmalarda çeşitli üniversitelerden alanlarında uzman akademisyenlerden oluşturulan bir bilim heyeti de görev aldı. Müze, kapılarını; The Museum Hotel Antakya’nın hizmete girmesi ile Antakya halkına, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen konuklarına açacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy müzedeki eserleri inceledi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Hatay’a yaptığı ziyaret sırasında Asfuroğlu Ailesi’nin ev sahipliğinde, The Museum Hotel Antakya’nın içinde açılacak olan Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi'ndeki eserleri inceledi. Asfuroğlu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sabiha Asfuroğlu’dan eserler ve proje hakkında detaylı bilgi alan bakan Ersoy, Mayıs ayında müze ve oteli tekrar ziyaret edeceğini ve açılışa katılacağını söyledi.

2009 yılında başladıkları projeyi, 2019 Mayıs ayında tamamlayacaklarını aktaran Sabiha Asfuroğlu, "Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Antakya’da hayata geçirmeye hazırlandığımız projemiz ülkemizin turizmi açısından da büyük önem taşıyor. Antakya’mıza yeni bir soluk getirmesini ve dünyaya yeni bir pencere açmasını bekliyoruz. 10 yıllık süreçte 120 milyon dolar yatırımla hayata geçirdiğimiz projede yüzlerce kişiye istihdam sağlamaktan dolayı da çok mutluyuz” dedi.

Yapılan bilgilendirmede; otel inşaatı sırasında yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi eserleri korumak amacıyla otel planında uygulanan değişikliklerle tamamen eserlere uygun olarak yeni bir müze-otel binası tasarlandı. Tasarlanan otelin temelleri kazı alanına zarar vermemesi için elle açılan 66 kuyuya yerleştirilen kolonlar üzerinde yükseldi.

Yüzde 90’ı çelik konstrüksiyon olarak dizayn edilen projede yaklaşık 20 bin ton yapısal çelik ve 5 bin ton inşaat demiri kullanıldı. Bu miktar, Paris’te bulunan Eyfel Kulesi’nde kullanılan miktardan 4 kat daha fazla.
Antakya’da yaygın olan avlulu konut yaşam tarzını yansıtan, toplam 17 bin metrekare alana sahip olan The Museum Hotel Antakya, bu büyüklük ve arkeolojik içeriğe sahip dünyadaki tek müze oteli olma özelliğini taşıdığı belirtildi. Dünyanın ilk kilisesi olarak kabul edilen ve Hristiyan camiası için önemli hac noktalarından biri sayılan St.Pierre Kilisesi’ne komşu olan otel, Dünya Mimarlık Festivali’nden aldığı önemli bir ödülün de sahibi.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.