KÜLTÜR SANAT - 11 Mayıs 2022 Çarşamba 12:36

Otların arasında kaybolan tarih

A
A
A
Otların arasında kaybolan tarih

Sivas’ta tarihi kent meydanında cam fanus içerisine alınan tarihi kalıntılar büyüyen otlarla adeta kayboldu.

Sivas Belediyesi’nin 2008 yılında gerçekleştirdiği ‘Selçuk Park ve Kent Meydanı Düzenleme Projesi’ sırasında yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında o tarihe kadar bilinmeyen hamam kalıntıları bulunmuştu. Selçuklu döneminden kalma üç medresenin arasında bulunan tarihi hamam kalıntıları o dönem üzerleri camla örtülerek koruma altına alındı. Bu şekilde kalıntılar hem dış etkenlerden korundu, hem dışarıdan izlenebilmeleri sağlandı hem de meydan bütünlüğü bozulmamış oldu. Ancak yıllar içerisinde cam fanusların altında oluşan nem kalıntılar içerisinde yabani otların büyümesine neden oldu. Zamanla otlarla kaplanan kalıntılar adeta kayboldu. Bilmeyenler için cam bölgelerin altında ne olduğu merak konusu. Vatandaşlar camların kaldırılarak kalıntıların açığa çıkartılmasını istiyor.

“Kalıntılar ortaya çıkartılsın”

Yetkililerden tarihi hamam kalıntısının daha ön plana çıkarılmasını isteyen İbrahim Onur Törlük, “Ben burayı küçüklükten beri görüyordum ama ne olduğunun farkına varamıyordum. Küçük yaşlarda pek umursamıyorduk ama büyüyünce burasının tarihi hamam kalıntısı olduğunu öğrendik. Burayı daha güzel yapmaları lazım, Sivas’ımıza yakışır bir şey olması lazım. İçerisinde otlar büyüdü ve camdan içerisi gözükmüyor. Camlar hep kırıldı ve bu camların tadilat edilmesi lazım, içerisinin aydınlatılması lazım, otların temizlenmesi lazım. Bu görüntü Sivas’a yakışmıyor” dedi.


Tarihi hamam kalıntısından çoğu insanın haberinin olmadığını söyleyen Beyza Koçyiğit, “Küçüklüğümden beri burası böyle aslında, bu hamam kalıntısına pek düzgün bakılmıyor bence. Tarihi eserlerimize pek önem verdiğimizi pek düşünmüyorum ben. Belediyenin buraya el atması gerekiyor. Şehrimizi güzelleştirelim. İnsanımız çok nankör bence çünkü hiç bakmıyorlar buralara. Sadece gelip geçiyorlar buranın tarihi hamam kalıntısı olduğunu bilen bile yoktur büyük ihtimalle” dedi.
 

Mert Taha Varol - Mustafa Kurtulan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Eyyübiye’de tematik park yapılıyor Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, yapımı tamamlanmak üzere olan Batıkent TOKİ Tematik Parkı’nda incelemelerde bulundu. Başkan Kuş, bölgede yaşayan vatandaşların sosyal ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir işlev üstlenecek olan parktaki dinlenme alanlarının sayısının artırılması talimatı verdi. Çok amaçlı salon, eğitim otağı, tenis kortu, botanik parkı, çocuk oyun alanları gibi detayların yer aldığı 16 bin metrekare alana sahip projedeki çalışmaları yerinde inceleyen Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, yetkililerden bilgi aldı. Peyzaj düzenlemelerinde gördüğü aksaklıkların düzeltilmesini ve buraya gelecek vatandaşların oturarak vakit geçirebileceği dinlenme alanlarının sayısının artırılması talimatı veren Başkan Kuş, parktaki son düzenlemelerin tamamlanmasının ardından hizmete sunulacağını söyledi. Eyyübiye’de yeşil alan miktarını artırmak için 2019 yılından bu yana 38 yeni park yaparak halkın istifadesine sunduklarını hatırlatan Başkan Kuş, Batıkent TOKİ Tematik Parkı ve KİTO Deresi Yaşam Parkı projelerinin tamamlanma aşamasında olduğunu ifade etti. Batıkent TOKİ Tematik Parkı’nda, halkın her kesiminin ihtiyaç ve taleplerine cevap verebilecek alanlar oluşturmaya özen gösterdiklerini belirten Başkan Kuş, buradaki eğitim otağının tefrişat çalışmalarının tamamlanmasının ardından ilçe gençlerinin eğitim hizmetine sunulacağını ve bölgede yaşayan gençlere ücretsiz eğitim desteği verileceğini söyledi.
Konya SÜ Sivil Havacılık Yüksekokulundan İGA ile eğitim ve istihdam imkanı sağlayan iş birliği Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sivil Havacılık Yüksekokulu ile dünyanın en önemli havalimanları arasında bulunan İstanbul Havalimanı İşletmecisi İstanbul Grande Airport (İGA) firması arasında ortak eğitim programı ile öğrencilere uygulamalı eğitim ve istihdam imkanı sağlayacak kapsamlı bir protokol imzalandı. SÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy ile İGA Akademi Müdürü Dr. Tunç Cavcav tarafından imzalanan iş birliği protokolü, Konya’da alana yönelik en önemli iş birliği anlaşması olma özelliğini taşıyor. Üniversite - sanayi iş birliği çerçevesinde imzalanan anlaşma ile üniversite ve iş dünyası arasındaki bağın güçlendirilmesi, öğrencilerin mezuniyet öncesinde iş yaşamına en iyi şekilde hazırlanması, eğitim süresince öğrencilere staj imkanının sağlanması, Türkiye’nin nitelikli iş gücü ve istihdam imkanlarına katkı sağlanması, ulusal ve uluslararası projelerin geliştirilmesi amaçlanıyor. SÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy yaptığı açıklamada, üniversite - sanayi iş birliği faaliyetlerini geliştirmek ve güçlendirmek adına önemli adımlar attıklarını belirterek söz konusu protokolün hayata geçmesinde emeği olan birim yöneticilerine teşekkür etti. Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Süleyman Neşeli ise, “Yaklaşık 8 bin çalışanı bulunan, havalimanında çalışan toplam 63 bin kişinin koordinasyonunu sağlayan ve Avrupa bölgesindeki havalimanları arasında son 5 yıldır en iyi havalimanı seçilen İstanbul Havalimanının işletmeciliğini yapan İGA ile yapılan bu protokolü öğrenci hareketliliği, staj ve istihdam imkanları göz önünde bulundurulduğunda Konya’da havacılık sektörüne ilişkin en önemli iş birliği anlaşması olarak nitelendiriyoruz” dedi. Prof. Dr. Neşeli, iş birliği kapsamında SÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencilerine staj ve istihdam sürecinde, eşit şartlara sahip öğrenciler arasında öncelik imkanı sağlanacağını; ayrıca İGA yöneticileri tarafından öğrencilere İstanbul’da uygulama eğitimi verileceğini kaydetti.