GÜNDEM - 22 Kasım 2020 Pazar 10:27

Pandemi ile savaşan sağlık ordusunu onlar giydiriyor

A
A
A
Pandemi ile savaşan sağlık ordusunu onlar giydiriyor

Korona virüs (Covid-19) ile mücadelede kahraman sağlık çalışanları cephenin en ön safında mücadele verirken, kullandıkları önlük ve formalar ise medikal tekstil çalışanı kadınların hünerli ellerinde özenle dikilerek steril koşullarda kendilerine ulaştırılıyor.

Medikal tekstilin öncü girişimcilerinden olan İzmirli iş adamı Atilla Ayar, 15 yıldır sürdürdükleri üretim faaliyetlerinin özellikle pandemi döneminde nasıl yürütüldüğü, sektörde oluşan yeni riskler hakkında bilgiler verdi. Çizgi Medikal markasıyla yurt içi üretim ve satış faaliyetlerinin yanı sıra yurt dışına da doktor önlüğü, hemşire forması, bone, sabo terlik ve diğer medikal tekstil ürünleri ihracat yaptıklarını belirten Ayar, pandemi döneminde daha yoğun mesai ile çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı. 3 bin 500 metre kare kapalı alana sahip tesiste çoğunluğu kadın olmak üzere 120’nin üzerinde çalışanıyla kahraman sağlık ordusuna hizmet verdiklerini ifade eden Ayar, şöyle devam etti: "Dünyayı etkisi altına alan korona virüs nedeniyle ülkemizde sağlık çalışanlarımız büyük bir gayret ve özveri ile pandemiye karşı mücadele veriyor. Sağlık çalışanları cephe önünde virüs ile savaşırken bizler de cephe gerisinde onların kıyafet ihtiyacını karşılamak üzere var gücümüzle çalışıyoruz. Bir bakıma çalışanlarımız da cephe arkasında görünmeyen kahramanlar oldu. Pandemi nedeniyle çalışma saatlerimizi yeniden düzenledik. Hijyen, maske ve mesafe kurallarını tavizsiz uygulayarak çalışanlarımızın sağlığını korumaya çalıştık. Bir yandan da sağlık ordumuza önlük, forma, bone gibi ürünleri ulaştırmak için yoğun mesai harcadık. Pandeminin başlarında medikal tekstil ürünlerine yoğun bir talep oldu. Biz de bu ihtiyacı karşılamak mücadele verdik. Şu anda ise günlük üretim sayımız pandemi öncesindeki seviyede devam ediyor."

Pandemi ile savaşan sağlık ordusunu onlar giydiriyor

Merdiven altı üretim tehlikesi
Çizgi Medikal CEO’su Atilla Ayar, Türkiye’de marka olmuş firmaların piyasaya arz ettiği medikal tekstil ürünlerinin yanı sıra merdiven altı yerlerde sağlıksız koşullarda dikilen ürünlerin de internet ortamında satışa sunulduğuna dikkat çekti. Özellikle pandemi döneminde bu tür yerlerin sayısında artış olduğunu belirten Ayar, "Biz steril koşullarda muhafaza edilen kumaşları temin ederek, kendi tesislerimizde el değmeden kesip üretim bandına alıyor, burada yine gerekli hijyenik şartlarda dikimini yaparak giyilecek ürün haline getiriyoruz. Ancak son zamanda sayıları artan merdiven altı yerler, hurda kumaşçılardan aldıkları parça kumaşlarla üretim yaparak internet üzerinden, sosyal medya hesapları üzerinden sağlık çalışanlarımıza kıyafet satmaya kalkıyor. Hurda kumaşlardan yapılan ürünlerin faydasından çok zararı var. O ürünlerin hiçbir şekilde steril olmadığını biliyoruz. Markası, belgesi, iletişim bilgisi olmayan yerlerden alınan medikal tekstil ürünleri sağlık çalışanlarımızı maddi manevi riske atabilir. Bu konuda doktorlarımızı, hemşirelerimizi, sağlık çalışanlarımızı uyarıyoruz" dedi.

Pandemi ile savaşan sağlık ordusunu onlar giydiriyor

Bir çok televizyon dizisine kıyafet gönderiliyor
Özellikle hastane ve doktor odaklı pek çok dizinin önlük, forma gibi medikal ürün ihtiyacının kendileri tarafından tedarik edildiğini kaydeden Ayar, "Televizyonlarda yayınlanan bir çok dizide izlediğimiz doktor, hemşire rolündeki oyuncularımızın giydiği kıyafetler bize ait. Hatta şu dönemde çokça izlenen doktor dizisindeki kıyafetler de bizim markamıza ait. Hem sağlık çalışanlarımıza hem de rol icabı sağlık çalışanını oynayanlara hizmet etmenin de ayrıca gururunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ceren Atmaca - Sinan Yeniçeri

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.