EKONOMİ - 09 Kasım 2016 Çarşamba 16:21

Patent savaşları rekabeti belirliyor

A
A
A
Patent savaşları rekabeti belirliyor

VSY Biotechnology CEO’su Dr. Ercan Varlıbaş, şirketlerin patent savaşları ile rekabette öne çıkmaya çalıştıklarını söyledi.

Ülkemizde buluşların artması, patent, faydalı model gibi üretici çalışmaların hız kazanması için üniversite ve sanayi işbirlikleri büyük önem taşıyor. Üniversite Sanayi İşbirliği Platformu (USİMP) da temsilcilerin bir araya gelerek sinerji oluşumuna destek olmak amacıyla 'Üniversitelerin Patentleri Sanayi ile Buluşuyor' konulu fuar düzenledi. Üniversitelerin teknoloji ofislerinin işbirliği ile düzenlenen fuar, 8-9 Kasım tarihleri arasında İstanbul’daki Harbiye Askeri Müzesi’nde gezilebilecek. Fuarın açılışında konuşan VSY Biotechnology CEO’su Dr. Ercan Varlıbaş, patent alanına ilişkin merak edilenleri yanıtladı. Dünyada oluşan şartlarla birlikte günümüze değin değişen rekabet unsurlarından bahseden Dr. Ercan Varlıbaş, rekabette 1960’larda üretim üstünlüğünün, 1970’lerde maliyetin, 1980’lerde kalitenin, 1990’larda hız faktörünün öne çıktığını, 2000’li yıllardan günümüze ise bilgi üstünlüğünün ön planda olduğunu belirtti. Varlıbaş, bilgi, fikir, yaratıcılığın birleşiminde oluşturulan projeler ışığında ortaya çıkan yeniliklerin ise rekabeti belirlediğini söyledi. Günümüzde uluslararası rekabetin en önemli unsurlarından birinin patent alım sayıları olduğunu açıklayan Dr. Varlıbaş, Apple ve Samsung gibi medyada cereyan eden soğuk patent savaşlarının yanı sıra medyaya yansımayan ve mahkemelerde devam eden binlerce örneğin bulunduğunu anlattı. Biyoteknoloji alanında da şiddetli patent savaşlarının yaşandığını aktaran Dr. Ercan Varlıbaş, ''Patent sayısı fazla olan ülkeler rekabette öne geçmektedir” dedi.

Patent başvuru sayısı dünyada yüzde 4,5 büyüdü

Dr. Ercan Varlıbaş, dünyada ve Türkiye’deki patent oranlarından da bahsederek konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
''World Intellectual Property Organization'un (WIPO) en son yayınladığı 2015 verilerine göre 2014 yılında dünya genelinde alınan patent başvuru sayısı 2.680.900. Bir önceki yıla göre yüzde 4,5 büyüme göstermiş. Aynı yıl Türkiye’de toplam patent başvuru sayısı ise 6496. Türkiye’nin biyoteknoloji alanındaki patent başvuru oranı ise tüm patent başvuru oranının yalnızca yüzde 0.03’ünü oluşturuyor.''

En fazla patent başvurusu yapan ülkeler

Dr. Varlıbaş, dünyada en fazla patent başvurusu yapan ülkeler arasında Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya’nın bulunduğunu açıklayarak sözlerine şöyle devam etti:
''Çin 837. 897, Amerika Birleşik Devletleri 509.622, Japonya 465.987 başvuru ile patent alım çalışmalarını oldukça önemseyen ülkeler. Almanya ise 179. 535 başvuru gerçekleştirmiş. Bunların yanısıra Cezayir’in 101 adet, Türkmenistan’ın 1 adet, Venezuela’nın 62 adet başvuru yaptığını görüyoruz. Dünyada patent başvuru sayılarında çok ciddi farklılıklar mevcut. Dünya genelinde patent başvuru sayısı artan bir grafikte seyretse de aslında yalnızca Türkiye’de ve diğer dünya ülkelerinde başvurular düşük seviyelerde.''
Buluşları artırmak, patent sayısını çoğaltmak amacıyla şirket içi bir yönerge yayınladıklarını açıklayan Dr. Varlıbaş, buluş sahipleri ile imzalanan protokol ile fikri hakların paylaşım ilkelerini belirlediklerini ve buluş yapan kişilere hak bedeli ödendiğini belirtti. Yönerge’nin yanısıra bu yıl geliştirdikleri Ampül Şapka Programı ile de şirket içi buluş yapan, proje fikir geliştiren araştırmacıların motive edildiğini sözlerine ekledi.

Yeni projelere imza atıyor

VSY Biotechnology’nin küresel patent savaşlarına dahil olduğunu da belirten Dr. Ercan Varlıbaş, TUBITAK TEYDEB ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla devam eden projelerinin yanı sıra 37 yeni projeye imza attıklarını açıklayarak, hedeflerinin 2017 yılı içerisinde 10 patent başvurusunda bulunmak olduğunu sözlerine ekledi.

'Üniversitelerin Patentleri Sanayi ile Buluşuyor' Fuarı, Ege Üniversitesi EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisi, Fırat Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, İNOVİTA Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri İstanbul İşbirliği Platformu, İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi, İstanbul Şehir Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Sabancı Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Selçuk Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi işbirliği ile gerçekleştiriyor. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.