EKONOMİ - 04 Mart 2018 Pazar 23:40

Pizzaya karşı Karadeniz pidesi

A
A
A
Pizzaya karşı Karadeniz pidesi

Ordu'da 37 yıldır faaliyet gösteren bir gıda firması Avrupa, Orta Doğu ve Amerika’ya dondurulmuş Karadeniz pidesi ihraç ediyor.

Ordu’nun Altınordu ilçesinde 1981 yılında kurulan firmayı babalarından devralan iki kardeş Tamer ve Samet Aktaş, Ordu Organize Sanayi Bölgesi’nde Ordu pidesini tüm dünyaya tanıtmak ve pazarlanmasını sağlamak amacıyla 3 milyon liralık yatırım yaparak donmuş gıda sektörüne hitap eden 4 bin metrekarelik bir fabrika kurdu. 160 kişinin istihdam edildiği fabrikada günde 80 bin adet pide üretimi yapılıyor.

İlk etapta Ordu’dan çıkarak İstanbul’da iki restoran açan firma daha sonra gözünü dünyaya dikti. Genç iş adamları Samet ve Tamer Aktaş, ilk etapta iki marka ile Avrupa, Orta Doğu ve ABD pazarına açıldı. 2017 yılında Aralık ayında ABD, Almanya, İngiltere ve Katar’a yaklaşık 300 bin adet pide ihracatı yaptı. Dondurulmuş pideyi duyan diğer ülkeler ise sıraya girdi. Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Fransa, Hollanda, İsveç, Suudi Arabistan, Kosova ve Bulgaristan, Rusya ülkelerinden distribütörlük ve franchise bayilik başvurusu yapıldı.

Talebe yetişemeyince yatırım arttı

Dondurulmuş ve lezzetini yitirmeyen pideye gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirten firma ortağı Samet Aktaş, “Bu kadar ilgi beklemiyorduk. Halen aylık 250 ton, yıllık yaklaşık 2 milyon 500 bin adet pide üretimi yapıyoruz. Taleplere yetişmekte zorluk çekince 2018 yılında donmuş pide üretim makine parkurumuza 3.5 milyon TL’lik yatırım yapma ve istihdam sayısını yüzde 20 arttırma kararı aldık. İki marka ile dış ihracata başladık. Şimdi üçüncü markayı oluşturacağız. Bizim amacımız Ordu pidesini tüm dünyanın tanımasını ve tatmasını sağlamak. Bu çalışmalarla ürünlerimiz dış ülkelerin market raflarındaki yerimizi alacağız.

Dondurulmuş gıda yeni bir ürün. Türk insanının Karadeniz, Ege, Akdeniz Bölgelerinde pide kültürü var. Bu milli ürünü markalaştırıp standarda bağlayıp ihracata yaptık. ‘Tüm dünya bu lezzeti tatmalıdır’ sloganıyla hareket ediyoruz” dedi.

Avrupa, Orta Doğu ve ABD pazarında en çok karışık peynirli ve sebzeli pide satışı yaptıklarını dile getiren Aktaş, 2018 yılı içerisinde kıymalı ve kuşbaşılı pideleri de Avrupa ve Amerika pazarına süreceklerini kaydetti.

“Dondurulmuş gıda da lezzet kaybı olmaz”

Dondurulmuş ürünlerin besin değerlerinin en az taze satılan ürünler kadar yüksek olduğunu söyleyen Tamer Aktaş, “Bu konuda yapılan test sonuçlarına göre bazı dondurulmuş sebzelerin bünyesinde bulunan C vıtamını değeri, taze olanlarına göre daha yüksek çıkmakta. Bu nedenle dondurulmuş ürünlerin değerlerini kaybettiğini söylersek yanılırız. İnsan sağlığını en üst seviyede tutan bir marka olarak, ürünlerimizin hiç birinde katkı maddesi kullanmıyoruz. Tabii bir diğer konu da donmuş ürünlerin pratik olması. Bu pratiklik günümüz şartlarında çalışan bireylerin çok hoşuna gidiyor. Dolayısıyla ürünlerin lezzetli olması kadar sağlıklı olması da çok önemlidir. Çünkü tüketiciler lezzetli ve sağlıklı yiyeceklerle öğünlerini geçirmek istiyor” diye konuştu.

“-40 dereceden gelen lezzet, mutfakların vazgeçilmezi olacak”

Donmuş gıdaların korunması ve saklanmasında temel ilkenin, ürünlerin -40 derecede dondurulması ve -18 derecede saklanması gerektiğini belirten Aktaş, çürümeye sebep olan mikroorganizmaların bu derecelerde yaşamadığını, dolayısıyla ürünlerin besin değerlerini kaybetmesinin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.  

Metin Akyürek
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ticaret Bakanı Bolat: “Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi” Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İki ülke arasından yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizin 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor” dedi. Türkiye Tanzanya İş Forumu Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan’ın katılımı ile gerçekleşti. Forumda konuşan Bolat, “İki ülke arasında 1 milyar dolar ticaret hacminin belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizde söz konusu 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor. Tanzanya tarafı ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var” dedi. “Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi” Türkiye ve Tanzanya’nın birbirine sunduğu çok önemli fırsatların olduğunu belirten Bakan Bolat, “Bu fırsatların arasında tarım, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörler büyük önem taşıyor. Tanzanya tarafında ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var. Türkiye-Tanzanya arasında 2023 yılında 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimiz bu yıl 1 milyar dolar olarak belirlendi. İki ülke arasında çifte vergilendirilmenin önlenmesi anlaşması için maliye bakanlıklarına talepte bulunacak. Daha hızlı aksiyon alabilmek adına JETCO yeni nesil ekonomik taslak anlaşma metinlerini gönderip hızlandırma gerçekleştireceğiz. Müteahhitlik hizmetleri noktasında Tanzanya önemli fırsatlar sunmakta. Şu ana kadar 6.4 milyar dolarlık 14 adet projeyi üstlenen Türk müteahhitlerini tebrik ediyoruz. Türk müteahhitler Tanzanya’da yeni projeler üstleneceklerdir. Bu forum inşallah Türkiye-Tanzanya arasında hem siyasi alanında hem de ekonomik ticaret konusunda yeni bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Trabzon Başarılı Gazetecileri Yarışmasında İHA’ya ödül Her yıl geleneksek olarak Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen Başarılı Gazetecileri Yarışmasında İhlas Haber Ajansı (İHA) ödüle layık görüldü. Haber görüntü dalında İhlas Haber Ajansı muhabirlerinden Bekir Koca "Mezarlık Kavgası” haberi ile ödüle layık görüldü. 2023 Yılı Başarılı Gazetecileri Yarışması Ödüllerini belirlemek amacıyla Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından, 39 çalışma arasından ödül almaya hak kazanan eserler belirlendi. Buna göre, Ziyad Nemli büyük ödülüne İhsan Öksüz, jüri özel ödülüne Trabzon şehrine Basın Müzesi katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e, sanat ödülüne Trabzonlu tiyatro ve sinema oyuncusu Alper Kul, spor ödülüne Trabzon Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi Futbol Takımı, yılın girişimci iş insanları ödülleri Erol Tuna (Tunalar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı) Celil Hekimoğlu (Hekimoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı), Hamdi Abanoz (Abanoz Medya), Ali Haydar Baş (ATA Petrol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı) ve Ahmet Muhçi (Alaska Endüstriyel Mutfak) layık görüldü. Hizmet ödülleri Üyeler arasında gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet vermiş olan isimlerden seçilen Hizmet Ödülleri Varol Uzlu, Tekin Atay, Fatih Doğan, Hüseyin Atmiş, Ömer Altuntaş, Sadık Aydın, Tanju Akıncıoğlu ve Zeki Sancak’a verilirken, yarışmada ödül almaya hak kazanan eserler, haber ödülü dalında Selçuk Başar (DHA) "Ölen arkadaşı için 188 hayat kurtardı”; Haber görüntü ödülü Bekir Koca (İHA) "Mezarlık Kavgası”; Spor haberi ödülü Hasan Taşcan (Anadolu Ajansı) "Yürüyemezsin denilse de ayağa kalktı, masa tenisinde final hedefi koydu”; haber fotoğrafı ödülü Hakan Burak Altunöz (Anadolu Ajansı) "Uçurumun kenarında”; spor fotoğrafı ödülü Nurgül Günaydın (Taka Gazetesi) “Onuachu atıyor, Trabzonspor kazanıyor”; Köşe yazısı ödülü Yahya Ataman (Taka Gazetesi) “Eylül ayı üzerine”; Röportaj ödülü Ali Osman Yürük (Kuzey Ekspres Gazetesi) “Gamsız hayat herkese başka sunar garip oyunlarını”; Röportaj ödülü Hatice Üneş Aksoy (Günebakış Gazetesi) “Yıkımın gölgesinde ilk kurban bayramı hüznü”; Mizanpaj ödülü Elif Yasemin Aydoğan (Karadeniz Gazetesi) “7.7 ile böyle öldük, böyle ağlıyoruz”; Mizanpaj ödülü Enes Aydın (Karadeniz’de Sonnokta Gazetesi) “Bir yanda mucize, bir yanda gözyaşı”; röportaj dalında ve Mizanpaj dalında iki eser ödüle layık görüldü.