DÜNYA - 09 Mart 2018 Cuma 14:11

Polonya’da Pazar günü alışveriş yasağı başlıyor

A
A
A
Polonya’da Pazar günü alışveriş yasağı başlıyor

Polonya’da Pazar günleri alışverişin yasaklanmasını öngören yasanın Mart ayı itibarıyla devreye girmesiyle birlikle uygulama Pazar günü başlayacak.

Polonya’da Pazar günü alışveriş yasağı başlıyor. Kilise ve ekonomi çevreleri arasında uzun tartışmalara yol açan Pazar günü alışverişin yasaklanmasını öngören yasa, Mart ayı itibarıyla devreye girdi. Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) hükümetinin çalışanların aile hayatına yardımcı olacağı gerekçesiyle çıkardığı Pazar günü alışverişi yasaklayan yasaya göre 11 Mart Pazar günü eczaneler, benzin istasyonları, restoranlar, fırınlar, çiçekçiler, tren ve otobüs istasyonlarındaki yerler dışındaki tüm dükkanlar kapalı olacak.

Ancak yasa, iş yeri sahiplerinin eleman çalıştırmamak koşuluyla kendi dükkanlarını açmasına olanak tanıyor. Pazar günleri alışveriş ve ticareti büyük oranda kısıtlayacak olan yasaya ilişkin fikri geçtiğimiz yıl hükümete yakın sendika olan Dayanışma Sendikası (Solidarnosc) ortaya atmıştı. Sendika’nın yeterli imzanın toplanmasının ardından parlamentoda gündeme alınan taslağa Polonya toplumsal ve siyasal yaşamında önemli derecede söz sahibi olan Kilise de, “Katolikler kadar, Katolik olmayanlar ve inançsızlar da boş bir Pazar gününe ihtiyaç duyuyor” açıklamasıyla destek vermişti. Parlamentodaki komisyon çalışmalarının ardından yasalaşan alışveriş yasağı kanunuysa Cumhurbaşkanı Andrzej Duda 30 Ocak 2018 günü, “Pazar gününü çocukları, aileleri ile geçirmek herkesin hakkı” diyerek imzalamıştı.

1 Mart 2018 itibarıyla yürürlüğe giren yasa kademeli geçişi öngörüyor. 11 Mart Pazar günü başlayacak uygulamaya göre 2018 yılında ayda iki Pazar günü dükkanlar kapalı olacak. 2019 yılında dükkanlar yalnızca ayda bir Pazar açık olacak, 2020 itibarıyla dini bayram öncesi gibi istisnai günler dışında Pazar günleri tamamıyla kapalı olacak.

Ülkede yasadan memnuniyet duyanlar olduğu gibi, kimi ekonomi çevreleri yasayı ekonomiyi uzun vadede olumsuz etkileyebileceği gerekçesiyle eleştirmekte. Öte yandan, Almanya, İsveç, Finlandiya, Rusya gibi komşu ülkelerden hafta sonları alışveriş için Polonya’ya gelenlerin sayısında önemli düşüş gözleneceği de bekleniyor.  

Ebru Orhan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir