DÜNYA - 17 Ocak 2021 Pazar 23:30

Portekiz sağlık sistemi Covid-19 nedeni ile çökmek üzere

A
A
A
Portekiz sağlık sistemi Covid-19 nedeni ile çökmek üzere

Portekiz sağlık sistemi korona virüs salgını nedeni çökmenin eşiğine geldi. Sağlık Bakanı Marta Temido yaptığı açıklamada, “Sağlık sistemimiz aşırı bir baskı altında. Bir sınır var ve biz buna çok yakınız" dedi.

Korona virüs salgını Avrupa’da birçok ülkenin sağlık sistemlerini tehdit etmeye devam ediyor. Portekiz’de artan Covid-19 vakaları nedeni ile yoğun bakım yataklarında doluluk oranın hızla artması sağlık sistemini çökmenin eşiğine getirdi. Sağlık Bakanı Marta Temido, zor durumdaki bir hastaneyi ziyaret ettikten sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Sağlık sistemimiz aşırı bir baskı altında. Bir sınır var ve biz buna çok yakınız" dedi.
Portekiz, salgından önce Avrupa’da 100 bin kişi başına düşen en düşük yoğun bakım yatak kapasitesine sahip ülke konumunda bulunuyordu. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Portekiz’de yoğun bakım ünitelerinde maksimum 672 Covid-19 hastası tedavi altına alınabileceği gözüküyor.

Portekiz Sağlık Genel Müdürlüğü (DGS) tarafından yapılan açıklamada ise, Portekiz’de yoğun bakım ünitesinde tedavi altında olan Covid-19 hasta sayısının 647’ye ulaştığı aktarıldı.

Portekiz Hastane Yöneticileri Derneği ise, hastaneye yatırılması gereken korona virüs hastalarının sayısının önümüzdeki hafta önemli ölçüde artmasını bekliyor.

Oxford Üniversitesi tarafından desteklenen ourworldindata.org web sitesine göre, Portekiz son 7 günde Avrupa'da kişi başına en yüksek korona virüs vakasına sahip ülke oldu.

Yeni vakaların çoğu başkent Lizbon’da yoğunlaşırken, hastaların çoğu ülkenin en büyük ikinci şehir olan Porto’da dahil olmak üzere çeşitlere şehirlere nakledildi.

Lizbon'un en büyük hastanesi Santa Maria'nın Direktörü Daniel Ferro yaptığı açıklamada, "Halihazırda kurulu kapasitemizin üzerindeki hastaları tedavi ediyoruz ve bunun gerçekleştiği tek hastane biz değiliz" dedi.

Lizbon'daki Garcia de Orta Hastanesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, hastanede artık korona virüs hastaları için yatak kalmadığını ve yakında "felaket öncesi" aşamaya girilebileceği vurgulandı.
Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip Portekiz’de toplam vaka sayısı 549 bin 801’e, toplam can kaybı ise 8 bin 861’e ulaştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Eskişehir İl Müftülüğünden üniversite öğrencilerine iftar yemeği Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi, Ramazan ayının bereketini ve manevi atmosferini üniversite öğrencileriyle paylaşmak için bir araya geldi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde düzenlenen iftar programına İl Müftüsü Bekir Gerek ve eşi Hatice Gerek, ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Adıgüzel, İl Müftü Yardımcıları Aytekin Akçin, Faruk Latifoğlu, İsrafil İğde, Tepebaşı İlçe Müftüsü Gafur Yıldırım, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Fatih Tok ve Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Arı, İl Müftülüğü Gençlik Koordinatörleri, Manevi Danışmanlar ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. Programda konuşan İl Müftüsü Bekir Gerek, Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ayı olduğunu ifade ederek, "Her zaman olduğu gibi bu Ramazan ayında da öğrencilerimizin yanındayız. Onların manevi atmosferini paylaşmak ve bu bereketli sofrada bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz." dedi. Gerek, ayrıca programın düzenlenmesinde emeği geçen ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Adıgüzel’e ve fakülte personeline teşekkür etti. ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Adıgüzel de yaptığı konuşmada, İl Müftülüğü ile birlikte düzenlenen bu programdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İl Müftülüğümüze bu anlamlı program için teşekkür ediyoruz. Bu tür programlar öğrencilerimiz için büyük önem taşıyor. Ramazan ayının manevi atmosferini birlikte yaşamak ve paylaşmak bizleri mutlu ediyor." dedi. Program, yapılan duanın ardından İl Müftüsü Bekir Gerek’in öğrencilerle hasbihali ile sona erdi.