SAĞLIK - 17 Eylül 2019 Salı 13:53

Prof. Dr. Turgut: 'Okul başarısızlığının arkasında alerji olabilir'

A
A
A
Prof. Dr. Turgut: 'Okul başarısızlığının arkasında alerji olabilir'

Prof. Dr. Suat Turgut, okul başarısızlığının arkasında alerji olabileceğini belirterek, "Alerjik çocukların sürekli yorgun, isteksiz, huzursuz ve iştahsız olduğunu söylerken evde yapılacak düzenli ve doğru temizliğin çocuğun alerji şikayetlerini azaltmaya yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı.

Toz, ev tozu akarı (mite), küf, mantar, boya, kokulu ürünler, deterjanlar ev içindeki pek çok etken çocuklarda alerjiye yol açabiliyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Hastalıkları Kliniği Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Suat Turgut, okul dönemi başında aileleri uyardı.

Okul başarısızlığının arkasında alerji olabileceğini belirten Prof. Dr. Turgut, "Alerji sebebiyle rahat nefes alamayan, gece uyuyamayan çocuğun okulda konsantrasyonu azalır, ilgisi dağılır, başarısı düşer" dedi.
Prof. Dr. Turgut, alerjik çocukların sürekli yorgun, isteksiz, huzursuz ve iştahsız olduğunu söylerken evde yapılacak düzenli ve doğru temizliğin çocuğun alerji şikayetlerini azaltmaya yardımcı olacağını ifade etti.

"Alerjik çocuk gece dinlenemez"

Prof. Dr. Suat Turgut, "Alerjenler vücuda girdiği andan itibaren vücudu alarm durumuna sokar. Solunum yoluyla, sindirim yoluyla vücuda giren allerjenlerin sebep olduğu reaksiyonlar vücudu sürekli yorgun ve bitkin düşürür. Özellikle vücudun dinlenmesi gereken gece saatlerinde, uyur gibi görünse de çocuk dinlenemez. Sabah yorgun kalkar. Alerjenler çocuğun burun içindeki konkalarının şişmesine yol açar ve çocuk olması gerektiği gibi burnundan nefes alamaz. Ağızdan alınan nefes ise üst solunum yolu enfeksiyonlarına, orta kulak iltihabına, akciğer hastalıklarına ve astıma yol açabilir. Yeterince oksijen alamayan çocuk büyüme gelişme geriliği de yaşayabilir" dedi.

"İştahı yoksa, yaşıtlarında kısa ve zayıfsa alerjisi olabilir"

Prof. Dr. Suat Turgut, çocuklarda iştahsızlığın önemli nedenlerinden birinin alerji olduğunu, çocuğun sürekli tıkalı olan burnunun tat ve koku almasına izin vermediğini; boğaz, kulak ve burunda oluşan enfeksiyonun da iştahsızlığa yol açtığını söyledi. Gece uyuyamayan, yeterince oksijen alamayan çocuğunu büyüme gelişme geriliği gösterdiğinin altını çizen Prof. Dr. Suat Turgut, bu çocukların alerjilerinin yönünden mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti.

Okul başarısı alerji ile yakından ilgili

Alerjisi olan çocukların gece uyuyamamaktan kaynaklanan ciddi konsantrasyon sorunları yaşadığına dikkat çeken Prof. Dr. Suat Turgut, "Aileler çocukların yorgun, isteksiz, uykulu halini fark edecektir. Bu çocukların mutlaka bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı tarafından görülmesi ve gerekli tedavinin başlaması önemlidir. Tedavi başlar başlamaz çocuk rahatlar, birkaç hafta içinde belirtiler azalır, birkaç ay içinde de büyüme gelişme ve okul başarısında düzelmeler görülmeye başlanır. Tedavi edilmeyen alerji ise astıma dönebilir" diye konuştu.

Daha az kumaş oyuncak, daha iyi temizlik

Prof. Dr. Suat Turgut alerji tedavisinde ilaçlar kadar evdeki düzen değişikliğinin de önemli olduğunu, bu konuda annelerin doktorlara yardımcı olması gerektiğini vurguladı.

Bir yandan ilaçlarla çocuğu rahatlatmaya çalışırken bir yanda da çocukta alerjiye yol açan etkenleri azaltmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Turgut, "Çocuğun odasının düzenlenmesi ve evin temizliği bu anlamda çok önemlidir. Çocuğun odasında toz tutacak, ev tozu akarlarının yaşamasına fırsat verecek yerlerin mutlaka sadeleşmesi gerekir. Peluş oyuncak, halı, kilim, kalın perde, battaniye, kuş tüyü yastık mutlaka azaltılmalıdır. Mite’lar genellikle yatak, yorgan, çarşaf ve yastıklarda yaşar.

Çocuğun yatak tekstili ürünleri her hafta değiştirilmeli ve 60 derecede yıkanmalıdır. Evde kullanılan süpürge çok önemlidir. Temizlik yaparken aldığı tozu yeniden ortama veren geleneksel elektrikli süpürgeler alerjiyi daha da arttırabilir. Biz, hepa filtresi olan, tozu suya hapseden temizlik robotu kullanılmasını öneriyoruz. Böyle bir süpürgeyle ev haftada en az 3 kez süpürülmeli, süpürüldükten sonra yaz-kış havalandırılmalıdır. Ayrıca çocuğunun yatağının üzeri de çarşaf değiştirilirken aynı temizlik robotu ile süpürülmeli ve mite’lar suya çekilmelidir. Bu tür bir temizlik ve düzenli doktor kontrolü ile çocuklar hızlı bir şekilde sağlıklarına kavuşacaktır" şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Eski elektrik santrali Antalya’ya kazandırılıyor Antalya’nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi’ni ziyaretinde, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya’ya kazandıracaklarını aktardı. TEMAD Antalya Şube Başkanı Sinan Hendek ve dernek üyelerinin yer aldığı ziyarette Başkan Uysal, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları sayesinde Türkiye’nin kendi bölgesinde demokratik kültürü korumaya çalışan tek ülke olduğunu belirtti. Muratpaşa’da istikrar, tutarlılık ve hizmet standardı üzerine kurulu bir belediyeciliği 10 yıldır sürdürdüklerini belirten Başkan Uysal, “Hoşa gidecek basit dalgalar, basit yükselişler üretmekten ziyade, şehirde bir standart, bir kamu hizmeti seviyesi oluşturup o seviyenin bütçe olarak, personel olarak korunabilmesi ve geliştirilmesi üzerine kurulu bir yaklaşımımız var. Kamu yönetimi bir seviye işidir. Manipüle etme işi değil” diye konuştu. İktisadi açıdan zor süreçlerden geçildiğini dile getiren Başkan Uysal, “Bu demek değildir ki gelişim projeleri yapmayacağız. Gelişim projeleri elbette yapacağız. Ama onları doğru seçeceğiz” dedi. Yeni dönemde belediyecilik anlayışında çağı yakalayacaklarını, yapay zekadan her alanda yararlanmaya çalışacaklarını ifade eden Başkan Uysal, Muratpaşa Belediyesi’nin mevcut alanına yeni bir akıllı belediye hizmet binası yapmayı planladıklarını söyledi. Akıllı otopark zinciri, güvenli gıda zinciri gibi yeni dönem projelerini paylaşan Başkan Uysal, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya’ya kazandıracaklarını aktardı. Başkan Uysal TEMAD ziyaretinin yanı sıra, Türkiye Polis Emeklileri Derneği Antalya Şubesi, Antalya Telefoncular Birliği ve Cam Piramit’te Akdeniz Konyalılar Federasyonu’nun düzenlediği iftar yemeğine konuk oldu. Başkan Uysal, Kırcami’de de vatandaşlarla bir araya geldi.
Antalya Başkan Böcek’ten tarımda istihdamı arttıracak projeler Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Muhittin Böcek, yeni dönemde de var olan çalışmaları yeni projelerle destekleyeceklerini söyledi. Başkan Böcek, “Tarıma yönelik kuracağımız tesisler ile hem istihdama katkı sağlayacak hem de tarım ürünlerinin değer kazanmasını sağlayacağız” dedi. Başkan Böcek yeni dönemde de tarımda üretimi ve çiftçinin refahını artıracak projeler ile geliyor. Başkan Böcek, 5 yıl boyunca tohum, fide, fidan, gübre, makine ve teçhizat destekleriyle yanında olduğu tarım üreticilerini yeni dönemde de yalnız bırakmayacak. “Soğuk hava depoları” “Ziyan etmek yok, değer katmak var” diyerek kurulacak tesislerle elde kalan veya üretim fazlası olan ürünlere katma değer sağlanacak. Üretimin yoğun olduğu bölgelerde soğuk hava depoları kurularak üreticilerin ürünlerini uygun şartlarda depolaması sağlanacak, raf ömrünü uzatarak ürünlerin değer kaybı önlenecek. “Hallerde paketleme ve paketleme tesisleri” Hallerde kurulacak yaş sebze-meyve paketleme tesisleri ile üreticinin kendi ürününü paketleyerek aracısız ilk elden tüketiciye değerinde satışına imkan sunulacak. Yine hallerde kurulacak kurutma tesisleriyle ürünlerin raf ömrü uzayacak. Bu ürünler ekonomik değeri yüksek olacak şekilde mamulleştirilecek. “Yaş sebze-meyve kasası üretim tesisi” Başkan Böcek, ürün depolama ve nakliyesinde önemli bir gider olan kasa maliyetlerini Plastik Kasa Üretim Tesisleriyle düşürecek. Sera plastik atıkları kasalara dönüştürülecek. Üreticinin hem kasa maliyetleri düşürülecek, hem de geri dönüşümle bölgedeki plastik atıklar azaltılacak. “Süt işleme entegre tesisleri” 5 yıl boyunca önleyici veterinerlik hizmetleri ve süt tankı desteği gibi yardımlarla hayvan üreticilerini yalnız bırakmayan Başkan Böcek yeni dönemde de bu desteklerini sürdürecek. Süt sığırcılığının yaygın yapıldığı ilçelerde süt işleme ve entegre tesisleri kurularak üreticinin ürününü değerinde satmasına imkan sağlanacak. “Bal paketleme tesisi” Başkan Böcek, kovan, arıcılık kıyafeti ve arı otu gibi desteklerle yanında olduğu arı üreticilerini de desteklemeye devam edecek. Seyyar bal paketleme üniteleri Bal Paketleme Tesisi’nde üreticilerin kullanımına sunularak paketleme sorununu çözülecek ve bal üreticilerinin pazar arayışın destek olunacak. “Ari süt sığırcılığı işletmesi” Uygun teknik ve hijyenik şartlara sahip Ari Süt Sığırcılığı İşletmesi kurularak çoğaltılacak besi hayvanları küçük aile işletmelerinin geliştirilmesi için hibe edilecek. Alabalık tesisleri kurulacak, teorik ve uygulamalı eğitimler vererek alabalık yetiştiriciliği yaygınlaştıracak. Bu sayede yeni iş imkanları oluşturularak istihdama katkı sağlanacak.