DÜNYA - 15 Mayıs 2019 Çarşamba 00:15

Putin: 'ABD Başkanı ile telefonda görüşmekten memnuniyet duydum'

A
A
A
Putin: 'ABD Başkanı ile telefonda görüşmekten memnuniyet duydum'

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "ABD Başkanı ile telefonda görüşmekten memnuniyet duydum. ABD-Rusya ilişkilerinin eski düzeye getirilmesi izlenimi oluştu" dedi.

Rusya’nın Soçi kentine gelerek gün içerisinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo görüşmenin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Yapılan görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Putin, geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesini hatırlatarak, “ABD Başkanı ile telefonda görüşmekten memnuniyet duydum. ABD-Rusya ilişkilerinin eski düzeye getirilmesi izlenimi oluştu. Bizim açımızdan ilişkilerimizi tam formata çevirmek için yeterli koşulların oluştuğunu düşünüyorum” dedi. 

“ABD seçimlerine müdahalemiz olmadı” 

Putin konuşmasının devamında tartışmalı ABD Başkanlık seçimleriyle ilgili, “ABD’de gerçekleşen seçimlere devlet düzeyinde tarafımızca hiçbir müdahale olmadı ve olmayacak. Bu tartışmalar nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkiler zarar gördü. Bugün bu durumun ortadan kalkacağını umuyorum” dedi. Putin, ABD tarafıyla müzakerelerin ana unsurlarının Kısa ve Orta Menzilli Füze Anlaşması, START-3 anlaşması, kitle imha silahlarının önlenmesi, bölgesel sorunların çözülmesi, terörle mücadele, çevre sorunları, dünyadaki kıtlık ve ekonomik meseleler olduğunu kaydetti.

“ABD en büyük petrol üreticisi oldu” 

Pompeo ile görüşmesinden önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un kendisini görüşmenin detayları hakkında bilgilendirdiğini söyleyen Putin, “ABD’nin en büyük petrol üreticisi haline geldiğini biliyoruz. Bu anlamda küresel enerji piyasası konusunda da piyasaların istikrarı anlamında konuşacaklarımız var. Ülkelerimiz arasında ticaretimiz genel itibariyle düşük olsa da geçtiğimiz yıl küçük bir artış gözlemlendi." diye konuştu.

“Tüm dünyanın iyiliği için birlikte çalışabiliriz” 

Putin’in ardından söz alan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Ortak çıkarlarımız doğrultusunda birlikte ve verimli çalışabileceğimiz konular var. Uzlaşamadığımız konularda görüşmeler yaptık. Başkan Trump bu konularda görüşmemizi istedi. Başkan Trump size iletmemi istediği mesajında birlikte çalışabileceğimizi ve böylelikle halklarımızın ve dünyanın daha huzurlu olabileceğini söyledi. Stratejik konularda, Afganistan ve Kuzey Kore konularında işbirliği yapabiliriz” dedi.  

Erhan Altıparmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.