GENEL - 09 Ağustos 2011 Salı 11:52

Rakamlarla Türkiye Suriye ilişkileri

A
A
A
Rakamlarla Türkiye Suriye ilişkileri

Türkiye ve Suriye arasında 2000'li yıllarda milyon dolarlarla ifade edilen ticaret hacmi 2010 yılında 2 milyar 272 milyon 452 bin TL ticaret hacmine ulaştı.

MUSTAFA DÖVER/SAMSUN

Vizelerin kaldırılması, stratejik işbirliği anlaşmaları Türkiye'ye gelen Suriyeli turist sayısı 126 bin 323'den 899 bin 494'e, Türkiye'den Suriye'ye giden turist sayısı ise 467 bin 648'den 1 milyon 664 bin 209'e ulaşmıştı.

Suriye ve Türkiye arasında ilişkiler kopma noktasına gelirken 2002 yılından sonra artan ticaret hacmi ve ilişkiler durma noktasına geldi. Suriye hükümetinin halkına yönelik yaptığı askeri müdahale sonrasında binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği belirtilirken, Türkiye'ye kaçarak yardım isteyen Suriyelilere ise kucak açıldı. Türkiye ve birçok ülkenin çağrılarına rağmen yaptığı katliamı durdurmayan Suriye'nin Türkiye'ye vereceği cevaba göre ilişkiler yeniden şekillenecek. Türkiye arasındaki yıllardır devam eden ilişkiler ise şuan en kritik dönemi yaşıyor. Suriye ile sağlanan ikili diyaloglar sayesinde ekonomik, kültürel ve sosyal alanda alınan önemli mesafeler kapma dönemini yaşıyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan derlenen bilgilere göre, dış ticaret ve yatırımlar alanında Türkiye ile Suriye arasındaki siyasi ilişkilerin düzeyi, iki ülkenin coğrafi komşulukları, iki halk arasındaki yakınlık, ekonomik alandaki ilişkiler açısından da son derece uygun bir ortam oluşturmasından yola çıkılarak Serbest Ticaret Anlaşması yürürlüğe girdi. 2009 yılı Eylül ayından bu yana vizelerin karşılıklı kaldırılmış olmasının yanı sıra, imzalanan çok sayıda ikili anlaşmayla ekonomik ilişkilerin hukuki zemini de önemli ölçüde tamamlandı. Anlaşma ile birlikte iki ülke arasındaki ticaret hacminin 800 milyon dolardan kısa süre içerisinde 5 milyar dolara çıkması beklenen hedefler arasına konuldu.

2000'li yıllarda milyon dolarlarla ifade edilen ticaret hacmi 2010 yılında 2 milyar 272 milyon 452 bin TL ticaret hacmine ulaştı. Suriye ile ihracatta başlıca elektrikli makineler, mineral yakıtlar, hayvansal ve bitkisel yağlar, plastikler, otomotiv ve yan sanayi ürünleri, demir-çelik ürünleri, işlenmiş petrol ürünleri, kimya sanayi ürünleri, çimento, cam, seramik, tuğla ve kiremit sanayi ürünleri, deri ve kösele ürünleri, orman ürünleri, buğday, un ve margarin oluşturuyor. Mineral yakıtlar, pamuk, yağlı tohum ve meyveler, otomotiv ve yan sanayi ürünleri, kağıt, karton, meyve-sebze, ham post, gübre ve yapağı yünü ithalatı ise gerçekleştiriliyor. Türk şirketlerinin Suriye'deki yatırımları yaklaşık 260 milyon dolar tutarı seviyesine ulaşırken, proje sayısı itibariyle yabancı yatırım sıralamasında Suriye'de Türk şirketleri ilk sırada bulunuyordu.
Türkiye ve Suriye arasında 2009 yılında tesis edilen Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizması kapsamında bakanlar ve başbakanlar düzeyinde gerçekleştirilen toplantılarda ekonomik ve ticari alanda 20'den fazla mutabakat zaptı ve protokol imzalandı.

KÜLTÜR VE SOSYAL İLİŞKİLER


Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'ye gelen Suriyeli turist sayısı 2002 yılında 126 bin 323, 2008 yılında 406 bin 935, 2009 yılında 509 bin 679, 2010 yılında ise 899 bin 494'e ulaştı. Türkiye'den Suriye'ye giden ziyaretçi sayası ise 2002 yılında 467 bin 648, 2008 yılında 562 bin 832, günü birlik ziyaretçilerle birlikte 2010 yılında ise 1 milyon 664 bin 209'a ulaşarak rekor seviyeleri yaşadı. Yıllar içerisinde Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin artırılması için her ülkede çeşitli toplantılar gerçekleştirilirken ticaret anlaşması, ekonomik işbirliği protokolü, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması, serbest ticaret anlaşması gibi mutabakatlarla ekonomik ve ticari ilişkilerin hukuki çerçevesi oluşturuldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Başkan Hakan Şehirli’nin misafirleri Erasmus öğrencileri oldu Polonya, Portekiz ve Danimarka’dan gelen 18 yabancı öğrenci, Zağnos Paşa Ortaokulu’ndan 13 öğrenci, 17 yerli ve yabancı eğitmen Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli’ye ziyarette bulundu. Başkan Şehirli; Polonya-Danimarka ve Portekiz’den gelen öğrenciler ile bir araya geldi. Sultan Abdülhamid Han Gelişim Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Başkan Şehirli, “Öncelikle Altıeylül’ümüze, Balıkesir’imize hoş geldiniz. Sizleri ilçemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk” dedi. Başkan Şehirli: “Sizleri ilçemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk” Polonya-Portekiz ve Danimarka’dan gelen öğrencilerle bir araya gelen Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, “Hepinize öncelikli ülkemize, şehrimize ve ilçemize geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Sizleri belediyemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk. Polonya’dan, Portekiz’den ve Danimarka’dan gelen öğrencilerimize şunu söylemek istiyorum. Şehrimizi, Altıeylül ilçemizi ülkelerinde, ailelerine bizleri, ilçemizi ve Balıkesirimizi anlatın. Gördüklerinizi, gözlemlediklerinizi yaşamış olduğunuz güzellikleri paylaşırsanız hem bizi tanıtmış olursunuz hem de bizleri mutlu etmiş olursunuz” dedi. Başkan Şehirli, “Çocuklarımızın bayramınızı kutlarım” Başkan Şehirli; “Polonya’dan, Portekiz’den ve Danimarka’dan gelen öğrencilerimizin ve tüm çocuklarımızın Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya çocuklarına armağan ettiği önümüzdeki hafta 104. yıl dönümünü kutlayacağımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını tebrik ediyorum. Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu önemli günü çocuklara armağan ederek, dünyada ki ilk çocuk bayramını ilan etmiş, toplumun geleceğinin çocuklarda olduğunu vurgulayarak onlara ne kadar güvendiğini ortaya koymuştur” diye konuştu. Bu zamana kadar COMENİUS ve ERASMUS projeleri konusunda düzenlemiş olduğu projelerle adından bahsettiren Zağnos Paşa Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Huriye Gündüz, “Öncelikle bizleri Altıeylül Belediyesi’nde ağırlayan ve destek olan Sayın Başkanımız Hakan Şehirli’ye teşekkür ederiz. Zağnos Paşa Ortaokulu olarak 2013 yılından buyana COMENİUS ve ERASMUS projeleri yapıyoruz. Misafirlerimiz Polonya, Danimarka ve Portekiz’den öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz geldiler. Projemiz kapsamında kültürel farkındalık amacımız. 17 adet Birleşmiş Milletlerinin hedeflerine yönelik aktivitelerde bulunuyoruz. Aradaki bağları güçlendirmek için bizim geleneklerimizde bulunan ’Nazar Boncuğu’ etkinliği yaptık. Daha önceki etkinliklerimizde de ‘Yoksulluğu Nasıl Engelleyebiliriz’, ‘Organik Tarım’ gibi etkinlikler ve projeler gerçekleştirdik” dedi.
Aydın Nazilli Belediyesi ilaçlama çalışmalarına devam ediyor Nazilli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ilaçlama servisi ekipleri, ilçe genelinde 6 araç ve 16 personelle ilaçlama çalışmalarına devam ediyor. Nazilli halkının rahat bir yaz geçirmesi ve hastalıkların önüne geçebilmek için periyodik aralıklarla gerçekleştirilen ilaçlama çalışmaları son dönemde yaz sıcaklıklarının erken başlamasıyla hız kazandı. Pazaryerleri, çöp konteynerleri, logar alanları, kurutma kanalları gibi yerler başta olmak üzere tüm sulak alanlar ve bataklıklarda çalışma yapan ekipler, insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlarla sivsisinek ve karasinek mücadelesini sürdürüyor. İlaçlama faaliyetlerini yerinde inceleyen Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik; “Sıcakların erken başlamasıyla ULV çalışmalarına bu yıl erken başladık. Tüm ekiplerimizle sahada çalışıyoruz. 12 ay boyunca ilaçlama çalışmalarımız devam edecek. Vatandaşlarımızın özellikle yaz aylarında rahat etmesi için kapsamlı bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bildiğiniz gibi sivrisinek insan sağlığına da zarar verir. Bu durumu yaşamamak için biz bu tarihlerden itibaren başlatıyoruz. Ben de çalışmalarımızı yerinde incelemek için sahadayım. Belediye ekiplerimiz tüm ekipleriyle birlikte 24 saat ve 12 ay boyunca hizmet vermeye devam edecektir. Hemşehrilerimizin rahatı için bizler her şeyi yapmaya hazırız” dedi.