RAMAZAN - 08 Haziran 2016 Çarşamba 10:56

Ramazanda ağız kokusu nasıl giderilir ?

A
A
A
Ramazanda ağız kokusu nasıl giderilir ?

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, “Sahurda enerjiyi yavaş yavaş vücuda veren yeterince kompleks karbonhidrat tüketimi önemlidir.Vejetaryen beslenme ağız kokusunu azaltmaktadır. Sahurda bol fiberli havuç gibi yiyeceklerin tüketilmesi önem taşır. Ağız kokusu yapacak besinlerden ve sigaradan kaçınılmalıdır” dedi.

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, Ramazan'da ağız kokusunun çözümü ile ilgili açıklama yaptı. Toplumda ağız kokusu sıklığının yüzde 30 olduğuna dikkat çeken Bektaş, ağız kokusunun ağız ve nefesteki uçucu sülfür bileşiklerinin (USB) artması sonucu oluştuğunu belirtti. Ağız kokusunun yüzde 90’ının ağız içi sorunlardan kaynaklandığını ifade eden Bektaş, “Geri kalanı ise solunum sistemi, sindirim sistemi hastalıkları ve diğer az rastlanan nedenlere bağlı olarak oluşur. Ağız hijyenin bozulması sonucu ağızdaki USB üreten bakteriler artar. Ağız diş temizliği bunu önlemede önemli bir yere sahiptir. Ancak bu önlemlere rağmen 'ağız kokusu' devam ediyorsa o zaman tedavi gerektirebilir. Diş doktorunuz ilk profesyonel yardım alacağınız yer olmalıdır. Şayet burada herhangi bir sorun saptanmazsa diğer ağız, diş dışı nedenler araştırılmalıdır. Her insanda zaman zaman 'morning breath (sabah kokusu)' olabilir. Akşam tükürük salgısının azalması sonucu bakterilerin dil kökünde çoğalmasıyla 'morning breath' oluşur. Bu ağız bakımı ve özelikle dil kökünün temizlenmesi ile geçer” diye konuştu.

“SAHURDA BOL FİBERLİ YİYECEK TÜKETİLMESİ ÖNEM TAŞIR”
Ağız kokusuna solunum sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları ve bunlar dışındaki diyabet, vitamin eksikliklerinin de neden olabileceğini söyleyen Bektaş, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Son zamanlarda mide ülserine neden olan Helikobakter Pilori denilen mide mikrobu mideden bağımsız olarak ağız boşluğuna yerleşip diğer bakterilerle beraber ağız kokusuna neden olmaktadır. Ülser benzeri dispepsi yakınması olanlarda Helikobakter Pilorinin antibiyotik tedavisi ile ağız kokusu anlamlı şekilde geçmektedir. Oruç ağız salgılarının azalması ve dehidratasyon(su kaybı) ile ağızda USB üreten bakterilerin çoğalmasına neden olur. Eğer ağız kokusunun metabolik bir nedeni varsa, diş hekiminin yapabileceği çok az şey var; bu durumda beslenme şeklinizi değiştirmek zorundasınız. Oruçta enerji için ilk olarak vücuttaki depo karbonhidratlar (KH) kullanılır. KH depoları boşalınca, sonrasında yağlar yakılır buda ağız kokusuna neden olur. Çünkü yağ yakımı sonucu ağız kokusuna neden olan 'keton cisimcikler' oluşur. Bu nedenle sahurda enerjiyi yavaş yavaş vücuda veren yeterince Kompleks KH tüketimi önemlidir. Vejetaryen beslenme de ağız kokusunu azaltmaktadır. Sahurda bol fiberli yiyecek tüketilmesi önem taşır. Ağız kokusu yapacak besinlerden ve sigaradan kaçınılmalıdır.”

“VEJETARYEN BESLENME AĞIZ KOKUSUNU AZALTMAKTADIR”
Ağız kokusunu önlemenin en önemli yolunun ağız diş bakımı olduğunu vurgulayan Bektaş, “Oruçta açlığa bağlı tükürük salgılarının azalması, su kaybı ve uzun açlıkta meydana gelen keton cisimcikleri de ağız kokusunun oluşmasına katkıda bulunur. Diğer taraftan ağız ve diş dışı ağız kokusuna neden olan bahsi geçen hastalıklar akla gelmeli ve tedavi edilmelidir. Beslenme de sarımsak, soğan, turp gibi besinlerin alınmaması, yeterli kompleks karbonhidrat tüketimi, sahurda bol su içilmesi, gargara, karanfil, nane, maydanoz tüketilmesi; Baharat, çay, kahve ve süt tüketiminin sınırlanması, ağız kuruluğu yapan ilaçlardan kaçınılması, sigara içilmemesi, sahurda bol lifli havuç gibi yiyeceklerin tüketilmesi önem taşır. Vejetaryen beslenme ağız kokusunu azaltmaktadır” dedi.

“SAHUR YEMEĞİ YÜKSEK ENERJİ VERECEK ABARTISIZ BİR YEMEK OLMALIDIR”
Sahurda yenen besinlerin kompleks karbonhidratlar olmasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Bektaş, “Sahur yemeği yüksek, enerji verecek abartısız bir yemek olmalıdır. Sahurda yavaş sindirilen hafif yiyecekler, yeşil salata, yulaflı ekmek, gevrek, tost tercih edilmelidir. Kompleks karbonhidratlar, uzun oruç günlerinde enerjinin yavaş yavaş salınımına yardımcı olur. Kompleks karbonhidratlar olarak tahıllar, baklagiller, oruçlu saatler boyunca yavaş yavaş enerjiyi serbest bırakarak rafine şekerlere, pirinç ve beyaz una tercih edilmelidirler. Sigara ve kokulu yiyeceklerden kaçınmalı; baharat, çay, kahve ve süt tüketimi azaltılmalıdır” açıklamasında bulundu.  

İLKER TURAK 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AFAD’da, ‘İklim Değişikliği Afet Yönetimi’ projesi bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD), İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) projesi hakkında bilgilendirme amaçlı basın toplantısı düzenlendi. Programda İDAY projesinin kapsamı ve amaçları hakkında konulara değinildi. AFAD’da İklim Değişikliği Afet Yönetimi projesine yönelik basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, afet risklerinin azaltılmasına yönelik pilot illerde çalışmaların yürütüldüğü, iklim - afet alanlarında eğitim, planlama, risk analizi, ve toplumsal bilgilendirme faaliyetlerinin kapsamı ve iklim değişikliği sonucu meydana gelecek olumsuz durumlara karşı yapılan çalışmalar hakkında açıklamalar yapıldı. "Önlem almadığımız takdirde kuraklığın çok daha şiddetli olacağını biliyoruz" AFAD Proje Yönetim Ofisi Başkanı Betül Kurada, toplantıda yaptığı açıklamada, "Ama sanayi devriminden sonra veriler gösteriyor ki bu süreci biz insan eliyle hızlandırıyoruz, hızlandırmışız. Eğer önlem alırsak daha iyi bir senaryo bizi bekliyor, önlem almazsak daha kötü bir senaryo bizi bekliyor. Ve herkese gelenlere bunu gösterdik. Önlem almadığımız takdirde kuraklığın çok daha şiddetli olacağını biliyoruz. Sıcak hava dalgasının çok fazla olacağını biliyoruz. Soğuk hava dalgasının daha azalacağını biliyoruz. Bunlar sadece afet demek değil, bunlar yiyecekle yaşayacağımız sorunlar demek, kuraklık demek, tarımsal bir olaya sorun açması, yol açması demek aslında bizim için” dedi.
Düzce Dört kilometre yeni içme suyu hattı Düzce Belediyesi şehrin alt yapı sistemlerinde yenileme çalışmalarında hız kesmiyor. İçme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon ile diğer altyapı hizmetlerini yürüten Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, 2024 yılı başından bu yana yapılan çalışmaların raporunu paylaştı. Düzce Belediyesi, şehir merkezi ve sorumluluk alanı içinde altyapı çalışmalarını sürdürüyor. Rutin çalışmalar ve anlık müdahalelerin yanı sıra yeni abonelikler, altyapı yatırımları ile tesis bakım, onarım çalışmalarına ilişkin Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, 2024 yılı ilk 4 aylık süreçte yapılan işlerin raporunu yayınladı. Yeni hat çekim ile mevcut hatların yenilenmesini kapsayan raporda 4 bin 129 metre kanal açma, 2 bin 324 adet vidanjör hizmeti, 159 yeni su aboneliği, 185 yeni kanalizasyon bağlama hizmeti, 197 adet baca açma ve yükseltme işlemi, 389 kanalizasyon açma ve temizleme kayıtlarda yerini aldı. Altyapı yenileme işlemleri hızlandı 2024 yılı itibariyle altyapı yatırımlarına hız verilirken 2024 Ocak-Nisan aylarını kapsayan 4 aylık Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü raporunda yer alan yatırımlar ise; 3,8 kilometre yeni içme suyu hattı, 1,4 kilometre içme suyu hattı yenileme, 5,1 kilometre kanalizasyon hattı, 2,7 yağmur suyu hattı inşası oldu. Altyapı yatırımlarının yanı sıra arıza ve bakımların da zamanında yapıldığı çalışmalar kapsamında arıtma tesislerinin 44 kez düzenli bakımı yapılırken, toplamda 47 kanalizasyon arızası, 99 içme suyu arızasına anında müdahale edildi.
Ordu Başkan Tavlı, seçim öncesinde barıştırdığı kırgın esnaflarla buluştu Ordu’nun Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı seçim çalışmaları sırasında, kırgın olduklarını öğrendiği ve barıştırdığı iki esnafın misafiri oldu. Başkan Hüseyin Tavlı, Kaledere Mahallesi 20 Temmuz Caddesi’nde bulunan esnaflarla bir araya geldi. Seçim çalışmaları sırasında birbirlerine kırgın olduklarını öğrendiği esnafları barıştıran Başkan Tavlı, seçim sonrası da esnaflarla bir araya gelerek dostluklarını pekiştirdi. Cadde esnaflarından Süleyman Tez ve Turan Demir ile buluşan Tavlı keyifli sohbet gerçekleştirdi. Cadde esnafının da katıldığı buluşmada konuşan Başkan Tavlı, “Allah bize seçim sürecinde Ramazan ayında, bu kardeşlerimizle birlikte kucaklaşmayı nasip etti. Bu birliktelik neticesinde de esnaflarımızdan Muharrem Som kardeşimiz bayram sonrası kahvaltı programına bizleri davet etmişti. Biz de esnaflarımızla bir araya gelerek sohbet ettik. Her iki esnaf kardeşimize bizlerle beraber kucaklaştığı için, ev sahipliği yapan Muharrem kardeşime de ikramları için teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Onların dostluklarıyla beraber bu sofra bereketlendi. Onların birbirine olan sevgileriyle biz de lezzet aldık. Küslükten bir şey çıkmaz. Birlik, beraberlik ve dostluk bakidir. Kendilerine bunu sağladıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu. Keyifli sohbet çay ikramlarının ardından sona erdi.