RAMAZAN - 17 Haziran 2015 Çarşamba 10:18

Ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri

A
A
A
Ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri

Beslenme Uzmanı Şimal Kalın, uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye yönelik önemli uyarılarda bulundu.

Diyetisyen Şimal Kalın, Ramazan ayını rahat geçirmek için sahur ile iftar arasındaki zamanın iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi. Diyetisyen Şimal Kalın, özellikle Ramazan'ın yaza denk gelmesi nedeniyle iftar ve sahur arasındaki süreçte yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, sıvı tüketimine önem verilmesini tavsiye etti.
Uzun oruç saatlerinin ardından iftar saatinde aşırı beslenmenin şeker hastalarını sıkıntıya sokacağının altını çizen Şimal Kalın, “Sahurda doğru yiyecekleri tercih etmemiz, gün içerisinde daha az acıktırır ve daha az susatır. Dolayısıyla daha verimli, daha rahat bir gün geçirmemize yardımcı olur. Sahuru erken yapılan bir kahvaltı gibi düşünebiliriz. Buradaki ilk hedefimiz bizi uzun süre tok tutacak besinleri seçmek olmalıdır” dedi.

SAHURDA PROTEİNLİ YİYECEKLER OLMALI
Sahurda protein yönünden zengin olan haşlanmış yumurta, sebzeli bir omlet, yoğurt, süt ya da peynir bulundurulması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Kalın, “Posanın kan şekerini gün içerisinde daha yavaş düşürücü etkisi vardır. Bu nedenle ekmek tercihimiz tam tavırlı bir ekmekten yana olmalıdır. Sahurda, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, vücut direncimizi arttırmak için, bir porsiyon meyve tercih edebiliriz. Bu bir dilim karpuz olabilir. Öğünümüze 8-10 adet badem ya da fındık eklemekte bizi tok tutacak, besinler arasındadır. Sahurda asla yağlı yemekler, şekerli ve tuzlu besinler, demli çay ve ondan sonra kahve gibi içecekler tercih etmemeliyiz.

Kahve çay gibi içecekler gün içerisinde, daha fazla susamamıza neden olur. Gün içerisinde çok fazla susamamak için, karpuz gibi bir meyve ile süt ya da yoğurdu beraber almak, gün içerisinde su ihtiyacımızın en aza indiğinin görürüz. Daha sağlıklı bir iftar için, iftarı 3 öğüne bölmemiz gerekir. İlk öğünümüz orucumuzu açtığımız öğünümüzdür. Orucumuzu su ve hurmayla almak daha faydalıdır. Hurma, kana daha hızlı şeker ulaştırdığı için tercih edilmesi gereken bir besindir. Ardından bir kâse çorba ve birde ekmek tüketebiliriz. İkinci öğüne geçmeden 20 dakika ile yarım saat arasında beklememiz gerekir. Ondan sonra an öğüne geçebiliriz. Ana öğünde fırında ya da ızgara, et, tavuk ve balık gibi yiyecekler yiyebiliriz. Ondan sonra tercih edebileceğimiz, zeytinyağlı ve kuru baklagiller yemekleri olabilir” ifadelerini kullandı.

“İFTAR ÜÇ ÖĞÜN OLARAK BÖLÜNMELİDİR”
Beyaz ekmek yerine bulgur pilavı ya da tam buğday unuyla yapılmış bir ekmek türü tercih edilmesi gerektiğini de belirten Şimal Kalın, “Ana öğünümüzün yanında mutlaka salata ve yoğurt bulunması gerekir. Son öğünümüze geçmeden iki veya iki buçuk saatlik, ara vermemiz lazım. Bu arada, hem sindirim sistemimiz için hem de kilo kontrolü sağlamamız için kısa mesafeli hafif tempolu yürüyüşler yapabiliriz. Son öğünümüzde ise bir porsiyon veya iki porsiyon meyve ile yanında bir bardak sür içebiliriz. Eğer tatlı tercih ediyorsak, tatlıyı bu son öğüne bırakmamız lazım. Buda mümkünse sütü tatlı olmalı. Hava sıcaklığının etkisi ve susuzluğunda etkisiyle, vücudumuz sıvı ve mineral kaybına uğramaktadır. Bunun için iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde, en az 2,5 litre su tüketmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.