KÜLTÜR SANAT - 22 Şubat 2021 Pazartesi 11:02

Restore edilen Akdamar Kilisesi ziyaretçi akınına uğruyor

A
A
A
Restore edilen Akdamar Kilisesi ziyaretçi akınına uğruyor

Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda bulunan Akdamar Kilisesi, 2013 yılında yapılan restorasyon çalışmalarından sonra ziyaretçi akınına uğruyor.

29 Mart 2007 tarihinde uluslararası törenle 'Anıt Müze' olarak açılan ve 19 Eylül 2010'da ilk kez ayin yapılan Akdamar Kilisesi’nde, 2013 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı. Daha önce arkeolojik kazıyla ortaya çıkarılan ve yıkılmaması için ponza dolu çuvallarla ayakta tutulan manastır ve şapel gibi yapılar, 6 aylık çalışma sonucu orijinaline uygun restore edilmesinin ardından özellikle yabancı turistlerin akınına uğradı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Van Müzesi Müdürü Erol Uslu, Kültür ve Turizm Bakanlığının son dönemlerde kültür ile turizme verdiği önemle ciddi bir atılımda bulunduğunu ifade ederek, bu atılımların olumlu geri dönüşlerinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Anadolu coğrafyasında mevcut olan ve herhangi bir inanç kültürü üzerinde yoğunlaşma yapmadan, bütünsel olarak ele aldığı bu yapılar üzerinde yapılan restorasyon çalışmalarının günden güne ziyaretçi sayısını arttırdığını vurgulayan Uslu, “Van denildiği zaman ilk olarak akla gelen Akdamar Adası’ndaki kilisede yapılan restorasyon çalışması, insanların akın akın gelip Akdamar Adası’nı ziyaret etmelerine neden oldu. Akdamar Adası sadece yaz mevsiminde bir görsel şölen değil, kış mevsiminde de farklı bir görselliği ile ön plana çıkmaktadır. Akdamar’ın kışı da, yazı da çok güzel. Bu güzelliği, bu mevcut yapı kompleksini bir bütün olarak görebilmenin şansını, Bakanlığımız tarafından yapılan restorasyon sonucunda olduğunu söylemek mümkündür” dedi.

Akdamar Kilisesi’nde yapılan restorasyon çalışmalarının yabancı turistler tarafından da olumlu karşılandığının altını çizen Uslu, “Yabancı turistler tarafından bize olumlu olarak ciddi geri dönüşler oluyor. Çünkü hem bir kültüre ait olan tarihi mirasın korunmasında hem de değerlendirilmesinde çok önemli bir yere sahip olan Akdamar Adası, 2015 yılında Unesco Dünya Mirası Geçici Listesine aldık. Dünya çapında oranın koruma altına alındığının tescil belgesi olarak bugün Akdamar Adası’nın kesin listeye alınması ile ilgili çalışmalarımız yapılmaktadır. Bu da ülkemizi ve ilimizi ziyaret eden yabancı turistlerin Akdamar Adası’nı ziyaret etmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Korona virüs pandemisi nedeniyle 2020 yılının ziyaretçi açısından biraz verimsiz geçtiğini belirten Uslu, “2019 yılında yaklaşık 225 bin ziyaretçi Akdamar Adası’nı ziyaret ederken, 2020 yılı biraz daha buruk geçti. Bütün dünyada olduğu gibi Van da pandemiden etkilendi ve 2020 yılında 68 bin ziyaretçi Akdamar Adası’nı ziyaret etti. Bizler bu anlamda 2021 yılı başında pandemi ile ilgili bir plan oluşturduk ve Akdamar Adası’na gelen ziyaretçilerin güvenli bir şekilde ziyaretlerini sürdürebilmeleri için gerekli tüm tedbirleri aldık. Girişlerde ateş ölçer, dezenfektanlarla birlikte çok ciddi çalışmalar yürüttük ve onun meyvesini yavaş yavaş alıyoruz. Sezonun açılması ile birlikte Akdamar Adası’nın pandemiden önce olduğu sayıyı yakalaması için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Bu anlamda herkesin Akdamar Adası’nı gelip görmesini tavsiye ediyor ve kendilerini davet ediyoruz” diye konuştu.

Atilla İdiz
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Başkan Ekim meyve fidesi dağıttı Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi. DOKAP ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat’taki çiftçilere ücretsiz meyve fideleri dağıtıldı. Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat’ta tarımsal kalkınmayı sağlamak, ürün çeşitliliğini arttırmak, çiftçileri ve üretimi desteklemek amacıyla proje bazında belirlenen kriterlere uyum sağlayan çiftçilere Isebella Üzümü, Trabzon Hurması, Kızılcık, Ahududu ve Böğürtlen meyve fidesi dağıtıldı. Meyve fidanı dağıtımı programında konuşan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Önceden Akçaabat’ımızda tütün yetiştiriliyordu. Zamanla tütün yerini fındığa bıraktı. Şimdi ise çiftçilerimiz fındığa ve Akçaabat’ta yetiştirilen diğer tarım ürünlerine alternatif olabilecek, ekonomik getirisi daha fazla olan ürünler yetiştirmek istiyor. Biz de çiftçilerimize destek oluyoruz. Akçaabat’ımızın iklimi elverişli, toprakları verimli. Şehrimizin bu avantajını kullanarak Akçaabat’ımıza uygun meyve fideleri yetiştiriciliğini destekliyoruz. Akçaabat’ta alternatif olarak meyve yetiştiriciliğine Süper Meyve Aronya ile başladık. Şimdi de Isebella Üzümü, Trabzon Hurması, Kızılcık, Ahududu ve Böğürtlen gibi meyve fideleri ile devam ediyoruz. Akçaabatımızın tarımsal potansiyelini sonuna kadar en verimli ve en doğru tarım uygulamalarıyla kullanmakta kararlıyız” dedi. Buzağı tohumlama ücretsiz olacak Başkan Osman Nuri Ekim, konuşmasında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Akçaabat Belediyesi arasında yapılacak olan protokol neticesinde Akçaabat’taki hayvancılığa destek vermek amacıyla buzağı tohumlama uygulamasının da ücretsiz bir şekilde yapılacağını da duyurdu. Protokol için Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile gerekli hazırlıkların devam ettiğini belirten Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğümü ve belediyemiz işbirliğinde Akçaabat’ımızda hayvancılığı destekleyecek bir protokol hazırlıyoruz. Çiftçilerimize şimdiden müjdesini vermek istedim. 2 bin Türk Lirası civarında olan buzağı tohumlama uygulaması protokolün imzalanması ile birlikte ücretsiz olacak. Uygulama aşamasında ilk olarak pilot köyler ve mahalleler seçilecek. Allah’ın izniyle de Ramazan bayramından sonra bu uygulamaya başlayacağız. İlerleyen süreçlerde tüm bu uygulamalardan verimli sonuçların alınmasıyla birlikte Akçaabat’ımızdaki tüm çiftçilerimiz yararlanacak. Söz verdiğimiz gibi her zaman çiftçimizin yanındayız“ diye konuştu.
İstanbul Bahçelievler’de korkunç olay: İş yerinden çıkan yanmış cesedin kimliği belirlendi Bahçelievler’de bir iş yerinde çıkan yangın söndürüldüğünde elleri arkadan bağlanmış bir erkeğe ait yanmış ceset bulundu. Çalışma başlatan polis, yanmış cesedin 39 yaşında Mustafa Bayraktar’a ait olduğunu belirledi. Bıçaklanarak öldürüldükten sonra bağlanıp iş yerinin kundaklandığı düşünülen olayla ilgili 1 şüpheli gözaltına alındı. Olay, dün saat 10.00 sıralarında Bahçelievler Kocasinan Merkez Mahallesi’nde hurda deposu olarak kullanılan iş yerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre iş yerinden dumanların çıktığını gören çevredekiler itfaiyeye haber verdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri iş yerinde çıkan yangını söndürdü. İçeride inceleme yapan ekipler bir kişinin cesedini fark etti. Elleri arkadan bağlanmış bir erkeğe ait olan cesedin baş ve el kısımlarında kesikler olduğunu tespit etti. Savcı ve olay yeri inceleme ekiplerinin incelemesinin ardından üzerinden kimlik çıkmayan ceset, Adli Tıp Kurumuna götürüldü. Yanmış cesedin kimliği belirlendi Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri konuyla ilgili çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda cesedin 39 yaşındaki Mustafa Bayraktar’a ait olduğu belirlendi. Bayraktar’ın önce bıçaklandığı ardından elleri bağlandıktan sonra iş yerinin ateşe verilmiş olacağını değerlendiren Cinayet Büro Dedektifleri incelenen kamera görüntülerinin ardından 1 şüpheliyi tespit etti. Polis 1 şüpheliyi gözaltına aldı Cinayet Büro Amirliği ekipleri şüpheliyi Bahçelievler’deki bir adreste gözaltına aldı. 22 yaşındaki şüpheli B.D. sorgulanmak üzere Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliğine götürüldü. Polisin olayla ilgili incelemesi çok yönlü olarak sürüyor.