GÜNDEM - 30 Eylül 2020 Çarşamba 09:22

Rize şehir merkezi böyle olacak

A
A
A
Rize şehir merkezi böyle olacak

Rize’de 173 bin metrekarelik dolgu alanında bulunan ve deniz suyundan kaynaklı korozyon nedeniyle kendiliğinden yıkılacak duruma kadar gelen 4 bin 174 bağımsız yapının yerine yapılacak yeni binaların görselleri yayınladı.

Şehir merkezinde bulunan 173 bin metrekarelik alanı kaplayan dolgu alanında yapılmış fakat zamanla deniz suyunun sebep olduğu korozyon nedeniyle riskli duruma gelmiş olan 4 bin 174 bağımsız yapının kentsel dönüşüm kapsamında yıkılması için gün sayılırken, yerlerine yapılacak binaların proje fotoğrafları ortaya çıktı. 1. etabı Maliye Blokları’ndan başlayarak 23 dönümlük alanı kapsayacak olan kentsel dönüşüm sayesinde 100 yıllık yeni bir projenin hayata geçirilmesi planlanıyor. Gerçekleşecek projenin insan yoğunluğunu da şekillendirecek şekilde olması için titizlikle ilerleniyor. Projede sondaj çalışmaları neticesinde zemin altında yer bulunabilmesi halinde 2 katta zeminin altında iş yerleri yapılması planlanırken, mevcut dükkan sahiplerinin mağduriyet yaşamaması için de titizlikle çalışmalar yürütülüyor.

"Vatandaşımızı mağdur etmek istemiyoruz"

Konu hakkında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, vatandaşın da mağdur edilmemesi düşünülerek hazırlanan projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulduğunu söyledi. Başkan Metin "Merkezde 23 dönümlük bir alan, bu 23 dönümlük alan içerisinde yaklaşık 126 civarında bir dükkan, üstte ticari bir alan, daha üstte de ofisler şeklinde bir konsept olacak. Orada dükkanlar 8 bin 700 metrekare üstü de 25-30 bin metrekareye yakın bir alan olacak ki şuanda var olan kapalı alandan yaklaşık 3’te 2 daha az olacak. 1-2 hafta önce biz defaatle belediye olarak, buradaki yetkililer olarak proje üzerinde çalışmalar yaptık. Projenin Rize’ye uygunluğunu, esnaf lehinde nasıl çevireceğimizi, kira bedellerini, taşınma bedellerini, eğer kişi orayı satmak isterse piyasa değerinin vatandaşımızın, esnafımızın lehine nasıl iyileştiririz ile ilgili çalışmalar yürüttük. Mimari projeden, statiklerine kadar, kolon aralıklarına kadar, altının 2 bodrum katı olmasına kadar bu çalışmalar bizim tarafımızdan da bitti. Şu anda çalışmalarımız bakanımıza sunuluyor" dedi.

"Hak sahipleri ile görüşmeler önümüzdeki günlerde başlayacak"

TOKİ iştiraklarından Gayrimenkul Değerleme A.Ş (GEDAŞ) tarafından önümüzdeki günlerde Rize'de bir büro kurulacağını ve hak sahipleri ile görüşüleceğini ifade eden Metin "Hatta bugün itibariyle GEDAŞ sahilde bürosunu açacaktı fakat 1-2 gün daha müsaade istediler. Çünkü Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü ile toplantılar yapıyorlar. 1-2 gün içerisinde inşallah gelip burada ofislerini açacaklar. Vatandaşı çağırmaya, uzlaşı kurallarını anlatmaya, neleri hak edeceklerini, ne kadar sürede bu bitecek onları anlatacaklar. Bizde o arkadaşlarımız gelip işlere başladıktan sonra yazılarımızı yazıp esnafa dağıtacağız" şeklinde konuştu.
GEDAŞ tarafından Rize’de kurulacak büro vasıtasıyla hak sahipleri ile görüşüleceğini ve bu görüşmelerin projenin hızını artıracağını dile getiren Metin "Bizim şuanda ön gördüğümüz 2 aylık bir süreç olacak. Bu sürecin sonunda orada gerekli fizibilite çalışmaları bitirilmiş, ihale aşamasına çıkmış bir yer olarak göreceğiz burayı. Gönül isterdi ki pandemi ile birlikte Mart’ta başlasaydı ve önümüzdeki Mart, Nisan ayında bitirilseydi bu ama hiç bir şey ön gördüğümüz gibi gelişmiyor. Çalışmalar vatandaşın lehine nasıl olabilir, taşınacaklar nereye taşınacak? Kira bedelleri geçmişten daha iyi bir noktaya tırmandırıldığı için, kira ve taşınma bedellerini bizim esnafımız gördüğü zaman ’Ben prefabrike değil de bu kira bana veriliyorsa falan yere taşınayım’ diye veya ’Bir dükkan çatısı altında devam edeyim’ diye düşüneceklerdir diye düşünüyorum. Onun için bu GEDAŞ görüşmeleri bizim için sürecin hızlanması açısından önemli" diye konuştu.

"Ekrem Orhon ve Engindere mahallelerinde de yıkılacak siteler var"

Ekrem Orhon mahallesinde bulunan Deniz Sitesi ve Engindere Mahallesi’ndeki yan yatan binalardan alınan karot numunelerinin kötü çıktığını, o bölgelerde de kentsel dönüşümün kısa süre içerisinde başlayacağını sözlerine ekleyen Başkan Metin "Deniz sitesi ve yan yatan binalarla ilgili de arkadaşlarla görüşmüştük. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan anlaşmayla karot numuneleri alındı, eğer bunlar kötü çıkacaksa ki kötü çıktılar, belirli bir süre içerisinde hemen yıkılması lazım. O süre ile projenin yapılma süresini denkleştirmeye çalışıyoruz ki proje ne zaman başlayacaksa ona 1 ay kala çıksın oradan, o binalar yıkılıp inşallah yenileri TOKİ’nin desteği ile yapılmış olacak" ifadelerini kullandı.

Hasan Fehmi Demir - Oğuz Bal

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Avrupa 2.’si boksör memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı Hırvatistan’da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda Avrupa 2.’si olan milli sporcu Emine Kılınç, memleketi Niğde’ye döndü. Hırvatistan’da gerçekleştirilen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda 50 kiloda ay yıldızlı forma ile mücadele eden milli sporcu Emine Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı. Niğde Şehirler Arası Otobüs Terminali’nde karşılanan milli sporcu Kılınç’ı, antrenörü ve ailesini tebrik eden Gençlik ve Spor İl Müdürü İlket Ötgünlü, ”Daha önce iki kez Türkiye şampiyonu olan Emine Kılınç ülkemizi ve ilimizi en güzel şekilde temsil ederek Avrupa 2.’si oldu. İnşallah bu başarısı daha da artarak devam edecek. Kendisini tebrik ediyorum" dedi. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen milli sporcu Kılınç yaptığı açıklamada heyecanını ve mutluluğunu dile getirerek, "Zorlu bir yarıştı, ben elimden gelen her şeyi yaptım. Abdurrahman hocam sayesinde Avrupa ikinciliği oldu. Şampiyonluk istiyordum ama nasipte bu bu varmış. Dünya şampiyonası var önümde, daha iyi çalışacağız" diye konuştu. Milli sporcunun annesi Fatma Erdoğan ise, "Bize duygu mutluluğu, bu sevinci yaşattığı için çok gururluyuz. Daha çok genç, ileride çok başarılı günleri olacak. İnanıyorum ve çok güveniyorum. Hocalarının da desteğiyle daha çok güzel günlere geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Antrenörü Abdurrahman Özben, milli sporcunun sakatlık yaşadığını buna rağmen güzel mücadele ettiğini belirterek diğer şampiyonalara çok daha sıkı hazırlanacaklarını söyledi.
Bursa "Dağ-Der Bayramlaşma Danışığı" coşku ile kutlandı Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Osmangazi Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dağ-Der) her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Bayramlaşma Danışığı’nı bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirdi. Dağ-Der tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Bayramlaşma Danışığı DAĞDER Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve dernek üyelerinin yoğun katılım gösterdiği programda Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın meşaleler ve davul zurna ile coşkulu bir şekilde karşılandı. “Dağlılar ilk kez birlik iradesi gösterdiler” Programın açılış konuşmasını yapan Dağ-Der Genel Başkanı İsmail Aydoğdu yerel seçimlerde dağ yöresinin birlik olduğunu ifade ederek, “31 mart itibari ile yerel seçimler yapıldı. Şubat’ın 15’inden itibaren geçen süre içinde derneğimizde yerel seçim gündemi oluşturuldu. Dağ-Der doğal olarak tüm partilerin iltifatına tabii oldu. Bize göre güzel bir süreç geçti. Ama asıl güzellik şu ki dağlılar ilk kez bir birlik iradesi gösterdiler ve geçmişte 2 dönem Dağ-Der Genel Başkanlığı yapmış, TBMM’de 3 dönem milletvekilliği yapmış ve Osmangazi Belediyesi’ne aday olmuş bir hemşerimizin etrafında birleşti. Bugün de Osmangazi Belediye Başkanı olarak aramızda gördüğümüz için çok mutluyuz. Dertlerimiz ile değil, değerlerimiz ile gündeme gelmek isteyen bir derneğiz. Öncelikle biz hem yaşadığı coğrafya hem de 700 yıllık tarihi geçmişi itibari ile öncelikle Bursalıyız. Dolayısıyla Bursalı olmayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. “Dağ yöresinin hizmet anlamında alacağı var” Geçmişte dağ yöresine yapılan hizmetlerin eksik kaldığını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Yöremizin ve yöre insanımızın hizmet anlamında alacağı var. Yöremiz insanı burada 700 yıldır yaşamasına rağmen gerçekten hak ettiğini alamadığını düşünüyoruz. Sadece ben değil yöre insanı da böyle düşünüyor. Bu yerel seçimde de sizlerin büyük desteği ile Allah nasip etti bu dönem Osmangazi Belediye Başkanı olarak sizlere hizmet etme fırsatı verdi. Hepimizi Allah utandırmasın, mahcup etmesin. Halkımızın bize yüklediği sorumluluğun ve işimizin kolay olmadığının farkındayız. Bu durumu bilerek yola çıktık ve çok çalışma sözü ile bunun da üstesinden geleceğiz. Yeni bir yönetimiz, biraz zamana ihtiyacımız var. Yönetim kadroları oturduktan sonra ve işleyişe hakim olmamız ile beraber Bursa’ya, dağ yöresine, Osmangazi’ye hizmet edeceğiz” şeklinde konuştu. Programın sanatçı Mehmet Çetin konseri ile devam etti.