TEKNOLOJİ - 10 Temmuz 2018 Salı 14:55

‘Robotik Futbol Takımı’ KKTC Başbakanını ziyaret etti

A
A
A
‘Robotik Futbol Takımı’ KKTC Başbakanını ziyaret etti

Kanada’nın Montreal kentinde düzenlenen RoboCup 2018 Robotlararası Dünya Futbol Kupası’nda Dünya Şampiyonu olan Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol Takımı (NEUIslanders), KKTC Başbakanı Tufan Erhürman'ı makamında ziyaret etti.

Robot Futbol Takımı ve Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, Başbakan Tufan Erhürman'a, Robot Futbol Takımının dünya şampiyonluğuna giden yolunu anlattı. Ayrıca, Yakın Doğu Üniversitesi’nin insansız otobüs çalışmaları, düşünce gücü ile hareket eden tekerlekli sandalye olmak üzere İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi'nde geliştirilen teknolojik ürünlerle ilgili bilgileri de aktardı.

“Yürekten kutluyorum”

Başbakan Erhürman: “Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezini, bilim ve teknoloji alanında ulaştığı seviyeyi uluslararası alanda gösteren başarılarından dolayı yürekten kutluyorum" dedi. 

“İnsansız otobüs çalışmalarının ilk turu şubat ayında” 

Robot Futbol Takımının dünya şampiyonluğunun, Yakın Doğu Üniversitesinin üçüncü nesil üniversiteler arasında yer alma vizyonunun hayata geçirilmesi konusunda en güzel örneklerinden birisi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Günsel, sıradaki hedeflerinin Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon Merkezi ile Robotik Laboratuvarı ortak çalışmalarıyla sürdürülen insansız otobüs kullanımını hayata geçirmek olduğunu söyledi.

İnsansız otobüs çalışmalarıyla ile ilgili gelinen aşama hakkında Başbakan Erhürman’a bilgiler aktaran Doç. Dr. Günsel, insansız otobüsle 2019 yılı Şubat ayında ilk turlarını atmayı planladıklarını açıkladı. Her türlü hava ve yol şartlarında çalışabilecek insansız otobüsün öncelikle kampus içerisinde ring servisi olarak çalışarak, öğrencilerin kampus içerisindeki ulaşımını sağlayacağını anlatan Doç. Dr. Günsel, bu deneme uygulamalarından sonra Lefkoşa şehri içindeki otobüslerini de insansız otobüs servisine dönüştürmek istediklerini belirtti.

Başbakan Tufan Erhürman’a, ülkemizde elektronik seçim sistemine geçmek için de gerekli çalışmaları başlatmaya hazır olduklarını dile getiren Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel sözlerinin sonunda, dünya şampiyonluğuna ulaşmalarının teknoloji alanında dünya devleriyle rekabet edebileceklerini ve Kıbrıs Türkü’nün imkan sağlandığında neler başarabileceğini bir kez daha gösterdiğini söyledi.

“Futbolcu robotlar ve yapay zekaları Yakın Doğu Üniversitesi araştırma laboratuarlarında geliştirildi”

Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol Takımı Kaptanı Ersin Aytaç’da, Robot Futbol Takımı hakkında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'a teknik açıklamalarda bulunarak, 8 robottan oluşan Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol Takımı NEUIslanders’ın tüm mekanik ve elektronik tasarımları ile yapay zeka kodlamalarının \% 100 Yakın Doğu Üniversitesi’nin kendi üretimi olup, araştırma laboratuarlarında ekip arkadaşları tarafında tasarlanarak üretildiğini belirtti. Aytaç, her biri özel bir teknolojiyle el yapımı olarak üretilen futbolcu robotların, üç boyutlu bir koordinasyon ve iletişim sistemiyle yönetildiklerini, elektrik elektronik mühendisleri ile Bilgisayar Mühendislerinin ortak çalışmasıyla bu yıl, takımı yöneten yapay zekanın sıfırdan yazılarak daha ofansif bir robotik futbol takımı ürettiklerini vurguladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.