EĞİTİM - 12 Ocak 2022 Çarşamba 10:30

Robotik takımı “Script” Türkiye şampiyonu

A
A
A
Robotik takımı “Script” Türkiye şampiyonu

Uluslararası Vex Robotics Yarışmasında Bakırköy Uğur Anadolu Lisesi robotik takımı Script, “Robot Becerileri” alanında birinci oldu. Sürüş ve otonom olarak iki periyotta yarışan; kuleleri taşıma, rampaya tırmanma gibi görevleri başarıyla tamamlayan takım Türkiye’deki en yüksek skor olan 160 puanı elde ederek kupanın sahibi oldu.

Öğrencilerin mekanik yapıların nasıl çalıştıklarını keşfettikleri, tasarım ve kodlamayı bir arada kullandıkları Uluslararası VEX Robotics İstanbul Turnuvası 8-9 Ocak tarihlerinde gerçekleştirildi. Türkiye genelinden 28 lise takımının yarıştığı turnuvada, Bakırköy Uğur Anadolu Lisesi'nin Script Robotics takımı, otonom ve sürüş olarak iki ayrı periyotta yarıştı. Tipping Point (Devrilme Noktası) temasıyla düzenlenen yarış kapsamında robotlara verilen kuleleri taşıma, rampadan geçme, halka geçirme gibi görevleri başarıyla tamamlayarak 160 puan alan Script Takımı Robot Becerileri alanında birinci oldu. Uzun soluklu çalışmalar yürüten robotik takımı, mühendislik probleminin oyun formatında verildiği VEX Yarışmasında, mühendislik becerileri ile birlikte ekip çalışması, iletişim, iş birliği, proje yönetimi ve eleştirel düşünme gibi hayat becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Hedef dünya şampiyonluğu

Dünya şampiyonluğunu hedefleyen, Semih Çevik, Lale Nur Fazlı, Şevval Çeki, Gülfem Şen, Şevval Egeli, Arda Cantürk ve Mehmet Ali Özcan’dan oluşan 7 kişilik Script Robotics Takımı Türkiye rekoru kırdıkları için mutlu olduklarını belirtti. Takım kaptanı Semih Çevik “Yarışma öncesi mühendislik tasarım süreçleriyle birlikte robotumuzun mekaniksel yapılarını oluşturup, yazılım geliştirmelerimiz sayesinde yüksek puan potansiyelli bir robot ürettik. Saha içerisinde iki ittifak dört robot halinde düzenlenen maçlarda yarışma esnasındaki problemlere yapıcı çözümler getirerek performansımızı güçlendirdik’’ dedi. Çevik, robotların yarışma başlangıcında 15 saniyelik otonom periyodunu tamamladıktan sonra 1.45 saniyelik sürüş etabına geçiş yaptığını belirtirken, sürüş esnasında dost ittifak ile kurgulanan stratejiye sadık kalarak maçlarını soğukkanlılıkla tamamladıklarını da ekledi.

Güçlü robotun sırrı ekip koordinasyonu

Takımda yazılımdan sorumlu 12. Sınıf öğrencisi Lale Nur Fazlı yazılımda yaşanan problemlere çözümler ürettiklerini belirterek “Tanımlama ve otonom yazılımlarını hazırlayarak, mekaniksel yapıya can verdiğimiz bir sürece girdik. Hazırlanan yazılımın mekanik aksamlarla uyuşabilmesi için ekstradan ortak çalışmalar düzenledik’’ diye konuştu. Mekanikten sorumlu 12. Sınıf öğrencisi Gülfem Şen, ‘’Mekanik ekibimiz ile beraber tema entegrasyon süreçlerini tamamladıktan sonra robotumuzun misyonunu belirleyip, belirlediğimiz misyonlar çerçevesinde hedef puanlarımızı karşılayan robot tasarımları oluşturduk’’ dedi. Üç aşamadan oluşan mekaniksel sürecin başarıyla ilerlediğini belirten Şen, ekibin koordinasyon yetisinin güçlü bir performans için önemli yere sahip olduğunu aktardı.
Takımın mühendislik defterinden sorumlu 11.sınıf öğrencisi Şevval Egeli ise yarışmada jüriye sunumu yapılan mühendislik defterini eksiksiz bir şekilde tamamlayarak, takım vizyonuna katkı sağladıklarını söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.