DÜNYA - 23 Ekim 2020 Cuma 16:11

Rus basınından Türk yapımı İHA ve SİHA övgüsü

A
A
A
Rus basınından Türk yapımı İHA ve SİHA övgüsü

Rusya’nın en önemli gazetelerinden Komsomolskaya Pravda Gazetesi’nde dünyada teknolojisi hızla gelişmeye devam eden İHA ve SİHA’larla ilgili değerlendirme yazısı yazan askeri uzman Viktor Baranets, Türk yapımı İHA ve SİHA’lara övgüler yağdırdı.

Ülkelerin savunma sanayine yatırımlarına devam ederken örnek alınan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye’nin özellikle İnsansız Hava Aracı (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) yatırımları tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Bayraktar isminde farklı versiyonlarda İHA ve SİHA’lar üretilmesi ve bu teknolojiye hala yatırımlara devam edilmesiyle Türkiye yakın zamanda önemli başarılar elde etti. Suriye’den terör gruplarının Türkiye’ye saldırılarına karşılık operasyonlarda İHA ve SİHA’lar kullanıldı. Bu operasyonlarda yüzde 100 başarı elde edilince tüm dünya gözünü Türkiye’ye dikti. Ermenistan’ın işgal ettiği Dağlık Karabağ’dan da Azerbaycan topraklarına saldırılarından sonra Azerbaycan, Türkiye’den satın aldığı İHA ve SİHA’lar ile Ermenistan’a karşılık verdi. Hala çatışmaların devam ettiği cephede Türk İHA ve SİHA’lar düşmana ağır kayıplar verdirmeye devam ediyor. Rusya tarafı son olarak Türk İHA ve SİHA’ların Dağlık Karabağ’daki başarılarını yakından irdelemeye devam ediyor.

Komsomolskaya Pravda Gazetesi’nde Türk yapımı İHA ve SİHA’lar ile değerlendirme yazısı kaleme alan Viktor Baranets önemli ifadeler kullandı. Gazetenin manşetine taşıdığı yazı ülkede en çok konuşulan konu olarak dikkat çekti.

"Rusya SİHA savaşına hazır mı?"

Gazete, askeri uzman Viktor Baranets’in yazısını "Rusya SİHA savaşına hazır mı?" başlığı ile manşetine taşıdı. Başlığın devamında ise "Hayır" ifadesi kullanılarak bunun gerekçeleri okuyuculara aktarıldı. Yazıda, “Gürcistan ordusunun direncini Ağustos 2008’de 5 günde kırdık. Evet bu bir başarıydı. Fakat kendimizde eksiklikler gördük. Kırım’da, Suriye’de düşman ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesinde Rus ordusunun reformunun doğru yolda olduğunu gösterir” denildi. Fakat Rusya’nın havacılık yatırımlarının kısıtlı olduğu ifade edilerek, “Evet, son yıllarda yeni füzeler, uçaklar, denizaltılar, hava savunma sistemleri, hipersonik sistemler şeklinde en modern silahlardan oluşan silah teknolojisine yatırım yaptık. Peki bizim kendi İHA’larımız var mı? Savaş durumunda, “Bekle düşman, savaş uçaklarımız henüz hazır değil” diyemezsiniz” ifadeleri kullanıldı.

Azerbaycan’ın başarısı Türkiye’den

Rus askeri uzman yazısında Dağlık Karabağ’da Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmalarda İHA ve SİHA’ların etkisinden bahsederek, “Azerbaycan ordusundaki silah envanterinin yüzde 95’i Sovyet Silah Sistemleri ile donatılmış. Tanıdık uzmanlar son yıllarda Bakü’nün Türkiye’den Bayraktar TB2 tipi SİHA’lar edindiğini söyledi. Karabağ’da asıl başarıyı getiren teknolojiler bunlar” dedi. Rus askeri uzman Bayraktar SİHA’larının görüntülerini izlediğini ve görüntüleri bilgisayar grafikleriyle süslenmiş bir video oyununa benzettiğini söyledi.

Erhan Altıparmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Çöl tozu Muğla’ya ulaştı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarı sonrası Afrika üzerinden gelen çöl tozu bulutu, Muğla kıyılarına ulaştı. Akdeniz’den giriş yapan çöl tozu bulutu Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur illerini etkisi altına aldıktan sonra Marmara ve Karadeniz üzerinden ülkeyi terk edecek. Muğla’da öğle saatlerinde etkisini arttıran Afrika çöl tozu, hava yağışlı olmamasına rağmen araçların üzerinde çamur zerrecikleri oluşturdu. Güneş ışınlarını örten toz bulutu, küçük yağmur tanecikleri halinde uzun süredir park halindeki araçların üzerini kapladı. Çöl tozu nedeniyle, özellikle kronik sağlık ve solunum problemi bulunan, kalp hastaları, çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler gibi yüksek risk grubundaki kişilerin her türlü fiziksel egzersizden ve açık hava aktivitelerinden kaçınması önerildi. Milyonlarca metreküp toz minerali Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere irili ufaklı milyonlarca metreküp toz minerali yükseldiğini belirterek, “Şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere yüz milyonlarca metreküplük toz mineralleri yükselmektedir. Toz minerallerinin büyüklüğüne bağlı olarak büyük çaplı mineraller daha yakın mesafede, kısa çaplı mineraller ise çok daha uzun ve kilometrelerce uzağa hareket edebilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda bir benzerini yaşadığımız olayı bugün tekrar yaşıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün beklediğimiz bu kum hareketi boyunca Kuzey Afrika’dan yüzlerce kilometre uzunluğunda gelen bir kum örtüsü Akdeniz ve ülkemizi geçerek Karadeniz’e kadar uzanmaktadır. Güneşin yeryüzüne erişmesini engellemesi nedeniyle yerküre içeresindeki sıcaklığı mevsim normallerinin altında tuttuğunu söyleyebiliriz. Gökyüzüne baktığımız zaman güneşi göremiyoruz ve gökyüzünün turuncu renk aldığını görüyoruz. Düşen yağışlar ve azalan rüzgar hareketlerine bağlı olarak yerküre üzerinde çamurlu bir durum ile karşı karşıya kalabiliyoruz” dedi. Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalara uyarı Doç. Özçelik, çöl tozlarının sağlık açısından da değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Metreküpte 50 mikrogramın üzerinde bir toz solunumunun insan sağlığı için zararlı olduğu ifade edilmektedir. Özellikle açık havada çalışan astım hastası insanlar için risk teşkil etmekte, çocuklarda ve dezavantajlı gruplar içeresinde gerekli önlemlerin alınması, maske kullanılması ve toz hareketlerinin yoğunluğunun takip edilmesi uygun olacaktır” dedi.