ÇEVRE - 19 Temmuz 2020 Pazar 12:27

Safranbolu’da tarihinin en kötü turizm sezonu yaşanıyor

A
A
A
Safranbolu’da tarihinin en kötü turizm sezonu yaşanıyor

Geçen yılın aralık ayında Çin’in Vuhan kentinden ortaya çıkan ve dünyada 14 milyon kişiye bulaşan korona virüs (Covid-19) nedeniyle, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, tarihinin en kötü turizm sezonu yaşanıyor.

218 bin vakanın görüldüğü ve 5 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Türkiye’de, korona virüs nedeniyle sokağa çıkma, seyahat etme kısıtlaması gibi önemli tedbirler sonrası bir süre kente giriş ve çıkışlar yasaklandı.

Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, konak, çeşme ve köprü gibi tarihi yapıların yer aldığı Safranbolu’da, tedbirler kapsamında başta oteller olmak üzere dükkanlar kapalı kaldı.
Korona virüs tedbirlerinin normalleşme ile birlikte kaldırılmasının ardından az da olsa turist hareketliliğinin yaşandığı tarihi ilçede, geçen yılın ilk yarısına göre turist sayısında büyük oranda düşüş yaşandı.

2019 yılının ilk altı ayında 43 bin 100 yabancı, 99 bin 661 yerli olmak üzere toplam 142 bin 761 turist ağırlayan Safranbolu’da, korona virüs nedeniyle yüzde 66,5 oranında azalma yaşandı. Tarihi ilçe, 2020 yılının ilk altı ayında 7 bin 643 yabancı, 40 bin 41 yerli olmak üzere toplam 47 bin 684 turist ağırladı.

Geçen yılın ilk altı ayına göre yabancı turist sayısında yüzde 82,2 azalma yaşanırken, yerli turistte ise yüzde 59,5’lik bir düşüş yaşandı. Yılın ilk altı ayında en çok yabancı turist 3 bin 816 ile Tayvan’dan gelirken, bu ülkeyi bin 400 turistle Çin takip etti.

"En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan, "Korumanın başkenti", "Osmanlı’nın parmak izi" ve "Açık hava müzesi" gibi unvanlarla anılan Safranbolu, 2019 yılında günübirlikçilerle birlikte 1,3 milyon turist ağırlamıştı.

Ersin Turan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de korkutan iş yeri yangını: Restoran alev alev yandı Maltepe bir restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşmasıyla çıkan yangın sonucu iş yeri yanarak kullanılamaz hale geldi. Alev alev yanan restoran cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangın, Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi’nde saat 04.30 sularında Kebapçı Özcan isimli restoranda çıktı. İddiaya göre, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu yangın hızlı bir biçimde yayıldı. Yangın sokakta bulunan 34 HRZ 971 plakalı bir araca da sıçradı. Yangına, çevredeki vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezi’ni araması üzerine bölgeye gelen itfaiye ekipleri müdahale etti. Yangında ölen ya da yaralanan olmaz iken binanın bir kısmında maddi hasar oluştu. Tedbir amaçlı polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi de yangın mahaline sevk edildi. Olay yerine hızlı bir şekilde ulaşan itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek kısa sürede söndürdü. Polis ekipleri ise olayda güvenlik tedbirlerini uyguladı. Yangının söndürülmesinin ardından, önlem amaçlı soğutma çalışmaları da yapıldı. Yangını gören Özcan Eşlegül, "Bir patlama sesi geldi, ben de işe kalkmıştım, işe gidecektim, geldik bizim komşu aşağıda kebap lahmacun salonu var. Orada herhalde ızgarada ateş mi bırakmış, bir şeyler bırakmış baca alev alınca çatı tutuşmuş, biz geldiğimizde zaten itfaiyeler falan vardı. Ondan sonra yanda bir araba yanmış. Allah’tan kimsede can kaybı, yaralanma yok, tek tesellimiz bu. Başka bir şey değil" ifadelerini kullandı.
Tokat Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Tokat Sulusaray ilçesi Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi. Öte yandan deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı. AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 9,97 kilometre derinlikte kaydedildi. Sarsıntı Sivas ve Yozgat illerinden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar büyük bir panik yaşayarak kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansırken Tokat Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, açıklamalarda bulundu. Başkan Kılıç, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun olmadığını fakat dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Yıkılan, hasarlı bir bina yok” Kılıç, ilçede yıkılan ve hasarlı bir binanın olmadığını ifade ederek, “Saat 01.06’da Sulusaray ilçe merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Yıkılan, hasarlı bir bina yok. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma da yok. Köylerimizde de sorun yok. Özellikle vatandaşlarımız bu gece, dikkatli, uyanık olmasını ve mümkünse bu geceyi dışarda geçirmeleri önemli. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda anons yaparak uyarıyoruz. Deprem ülkemizin gerçeği. İlçemiz de Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgede bulunuyor. Hepimize geçmiş olsun” dedi. Vatandaşlar ise depremi hisseder hissetmez kendilerini evden dışarı attıklarını belirtti.