GÜNDEM - 28 Ekim 2021 Perşembe 07:50

Sağlık çalışanları için 'ücretsiz toplu taşıma' süresinin uzatılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de

A
A
A
Sağlık çalışanları için 'ücretsiz toplu taşıma' süresinin uzatılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de

Sağlık çalışanlarına tanınan ücretsiz toplu taşıma süresinin yılsonuna kadar uzatılmasına ilişkin karar Resmi Gazetede yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında, sağlık hizmeti veren kamu ve özel sektöre ait tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan personel, ilgili belediye tarafından karar verilmesi şartıyla belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, müessese, işletme ve şirketlerce yürütülen toplu taşıma hizmetlerinden, Başkentray, Marmaray ve İzban seferlerinden 31 Aralık 2021'e kadar ücretsiz yararlanabilecek. Söz konusu karar, 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.,

Mehmet Kalay

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Enkaz kentte bereketli havuç hasadı Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadının sonuna doğru gelinirken, tarım işçilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL’den topluyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok yıkıma uğrayan Hatay’da, yaralar sarılmaya devam ediyor. Türkiye’nin en önemli tarım şehirlerden biri Hatay’ın bereketli Amik Ovası’nda geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadında sona gelindi. Kırıkhan ilçesinde 4 aydan beri devam eden havuç hasadında tarım işçilerinin zorlu mesaisi ara vermeden sürüyor. Enkaz kentten 81 ile satılan havuç, tarladan 7 ile 12 TL arasında alıcı buluyor. Tarım işçileriyse havucun tonunu bin 300 TL’den topluyor. Havucun tarla fiyatının günden güne değiştiğine dikkat çeken Metin Koyuncu, “Hasat iyi gidiyor. Yağmurların yağmasıyla geçen yıla göre iyi. Yevmiyeler normal, yevmiyeler çalışmaya göre değişiyor. Çalışırsan güzel gelir ama çalışmazsan kötü gelir. Yevmiyeleri kilo başına alıyoruz. Tonu bin 300 TL’den topluyoruz. Adam başı ne kadar toplarsak ona göre yevmiyeleri alıyoruz. Havucun tarla fiyatı güne geliyor 12 TL’den de satılıyor ama şimdi kilosu 7 TL’den satılıyor” dedi. “Havuç hasadı; güzel, bereketli ve verimli gidiyor” Bu yıl havuç hasadının iyi gittiğini ifade eden tarım işçisi Hüseyin Yılmazlar, “Hasat; güzel, bereketli ve verimli gidiyor. Havuç hasadına 3 aydan beri devam ediyoruz. Ekmek parası için çalışıyoruz. Yağmurlu havalarda çalışmak zorlu oluyor ama böyle havalarda güzel” ifadelerini kullandı.
Elazığ Doğu’nun muzu ’ışkın’ tezgahlarda yerini aldı Beyin, tiroit, kalp, karaciğer dostu olan ve tam bir şifa deposu olarak anılan; Doğu’nun muzu diye adlandırılan ’ışkın’, Elazığ’da tezgahlarda yerini aldı. Elazığ’ın Baskil, Arıcak ve Karakoçan ilçelerinin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ’ışkın’, 150 liradan satılmaya başlandı. Her yıl nisan aylarının ortalarında toplanmaya başlayan ve Doğu’nun muzu olarak bilinen ışkın, birçok rahatsızlığa iyi gelmesi nedeniyle vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Türkiye’de özellikle Elazığ’ın yanı sıra, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Muş ve Bitlis başta olmak üzere yüksek kesimlerde doğal olarak yetişen ışkının, halk tarafından şeker, kalp, sarılık ve iştahsızlık gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği belirtiliyor. Dağ muzu olarak bilinen ışkının Elazığ çevresinden geldiğini belirten satıcı Fuat Nazik, "Alacakaya ve Guleman çevresinden geliyor, biz de burada satışını gerçekleştiriyoruz. Allah razı olsun Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları da burada satmamıza izin veriyor. Batıda özellikle Alanya’da muz çıkar, bizim burada ise muz budur. Doğu’da ışkın olarak geçer. Elazığ’a en son Tunceli’nin Ovacık ilçesinden gelir. Oranın ışkını en güzelidir. Şeker hastalığı, astım hastalığı ve bağırsak hastası olanlar bunu yediği zaman Allah’ın izniyle şifasını bulurlar. Vatandaşların çok büyük bir ilgisi var. Geçen sene ışkın olmamıştı fakat bu yıl çok fazla var. Işkın 2 ay boyunca var, ondan sonra bitiyor. Daha arasan da bulamazsın. Bu sene 150 liradan satılıyor" dedi.
Samsun Atakum’da bahar konseri coşkusu Samsun’da Atakum Belediyesi tarafından düzenlenen konserde vatandaşlar baharın gelişini kutladı. Atakum Belediye Meydanı’nda düzenlenen konser büyük ilgi gördü. Konser programında yer alan Dj İnanç Seven, Enemyone Rap, Grup Özgürlük ve kemençe performanslarıyla vatandaşlar coşkulu anlar yaşadı. Konser boyunca çalınan müziklerle vatandaşlar dans etti, gönüllerince eğlendi. Down sendromlu bireyler de şarkılara danslarıyla eşlik ederek konsere renk kattı. "Atakum Belediyesi’ndeki tüm sorunları ortadan kaldıracağız" Konserde vatandaşlara seslenen Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel, "Hepiniz çok güzelsiniz. İnşallah gelecek 5 yılda da bu güzelliği devam ettireceğiz. 31 Mart yerel seçimlerinde büyük bir güven oyu ile Atakum Belediye Başkanı seçildim. Sizlere minnettarım. 65 günlük seçim kampanyasında gece-gündüz demeden, yağmur-çamur demeden, açlık-tokluk demeden inandığım mücadelede beni yalnız bırakmayan, kendileri de inanan kadın kollarımız, gençlik kollarımız hepinize minnettarım. Bu güvene layık olmak öyle bir sorumluluk ki, önümüzdeki süreçte bu göreve layık olmak, sonrasında ‘başardım’ diyeceğime emin olmanızı arzuluyorum. Atakum benim sevdam, çocukluğum, gençliğim dedim. Yola çıkarken ’kazanan Atakum olacak’ dedik. Atakum Belediyesi halkın belediyesi olacaktır. Gençler umutsuz olmayın. Serhat Türkel sizin ağabeyinizdir. Memlekete katkı sağlamak istediğiniz her ne projeniz varsa burada herkesin huzurunda söz veriyorum. Sizin projeleriniz hayata geçecek veya geçmesi için ne varsa yapacağız. Belediye emekçisi arkadaşlarımızla birlikte, mücadele arkadaşlarımızla birlikte ilmik ilmik dokuyacağız ve vatandaşlara en iyi hizmeti sunacağız. 9 günlük bayram tatilinde belediyede kamp halindeyiz. Sizler mazot yok, benzin yok dememek için. Biz en kısa sürede Atakum Belediyesindeki tüm sorunları ortadan kaldıracağız” dedi.
Adıyaman Nemrut Dağı’na bayramda yoğun ilgi 6 Şubat depremleri nedeniyle turist sayısı ciddi oranda düşen Adıyaman’daki Nemrut Dağı ve diğer tarihi ören yerleri, 9 günlük bayram tatilinde yoğun ilgi gördü. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Nemrut Dağı başta olmak üzere birçok tarihi yapısıyla dikkat çeken ‘turizm kenti’ Adıyaman’da, Ramazan Bayramı’nda turist yoğunluğu yaşandı. 9 günlük bayram tatilinde yerli ve yabancı 45 bin kişi ziyaret etti. Kommagene Uygarlığının, 2 bin 206 metre yükseklikteki devası heykelleri görmeye gelen yerli ve yabancı turistler ‘güneşin en güzel doğup battığı yer’ olarak bilinen Nemrut Dağı’nda gün doğumu ve gün batımını izliyor. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde büyük hasar alan Adıyaman, birçok konuda olduğu gibi turizmde de büyük darbe aldı. Asrın felaketi nedeniyle, yerli ve yabancı turist sayısında ciddi düşüş yaşandı. Bazı tarihi yapıların zarar gördüğü Adıyaman’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı hızlı refleks göstererek, restorasyon çalışmalarını başlattı. Önceki haftalarda turistlerin yoğunlaştığı Adıyaman’da turizm sezonu, Nemrut Dağı’na gelen yerli ve yabancı turistler karanfil verilerek başlatıldı. Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse ve yetkililer, turistlere karanfil vererek Nemrut Dağı ile ilgili bilgi verdi. “Bayram’da 45 bin kişi ziyaret etti” Adıyaman Vali Yardımcısı Mehmet Tığlı, deprem nedeniyle sekteye uğrayan turizm sektörünün çabuk toparlandığına dikkat çekerek, “Yerli ve yabancı misafirlerimizi Kommagene destinasyonuna bekliyoruz. Bölgemiz çok büyük bir deprem geçirdi. Bu depremlerden dolayı turist sayısında bir nebze de olsa düşüş yaşansa da, normalleşme süreciyle birlikte eski ivmesine çok hızlı bir şekilde geri geldi. Dokuz günlük bayram tatili süresince yerli ve yabancı olmak üzere toplam 45 bin ziyaretçiyi bu destinasyonumuzda ağırladık” dedi. İstanbul’dan Adıyaman’a gelen Meltem Yılmaz ise “Nemrut Dağı’na gelme konusunda çok geç kaldığımı düşünüyorum. Burası dehşet güzel, muhteşem, çok etkilendim. Dünyanın birçok yerine seyahat ettim, Avrupa’nın bir çok yerine gittim, ben böyle bir şey görmedim. Gerçekten çok etkileyici, büyüleyici” ifadelerini kullandı. Fransa’dan bisiklet ile dünya turuna çıkan ve bir aydan beri ülkemizi Diane Bciac ile dolaşan Simon Psibest, “Fransa’dan bisikletle geldik. Yukarı çıkarken aşırı derecede zorlandık ama gördüğümüz yer muhteşem ve buna değdi. Çok mutlu olduk, çok etkilendik” şeklinde konuştu. Samsun’dan gelen Erkan Ölmez ise “İlk defa geldim. Güneşin batışını izlemeye geldik, çok güzel ve görülmeye değer bir yer” diye konuştu.