GÜNDEM - 20 Ocak 2021 Çarşamba 14:20

‘Samet Zili Kuaför’den saç yapısı hakkında önemli bilgiler

A
A
A
‘Samet Zili Kuaför’den saç yapısı hakkında önemli bilgiler

Londra’da güzellik sektörüne yön veren Türk kuaför Samet Zili, 2021 yılı saç trendlerinden önce saçın yapısı hakkında bütün kuaförlerin bilmesi gereken önemli bilgiler verdi.

Ünlü saç tasarımcısı Samet Zili, kuaförlük sektöründe usta-çırak ilişkisine devam edilmesinde herhangi bir sakınca olmadığını, ancak akademik olarak kişisel gelişim eğitiminden saçın anatomisine kadar da öğrenilmesi gerektiğini ifade etti.

Saçın Yapısı Nedir?
Ünlü saç tasarımcısı Samet Zili; saç yapısı hakkında verdiği bilgiler ile kuaförlük sektöründe saç tasarımdan ziyade, kitabi bilginin de ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Kuaförlük işinde başarılı olmak için bütün detaylara vakıf olmanın önemine değinen Samet Zili saçın yapısı hakkında önemli bilgiler verdi: 

“Saç, keratin adlı bir tür proteindir. Disülfit(kimyasal bileşik), yağ ve hidrojen bağları sayesinde yapısı daha dayanıklıdır. En dayanıklı katmanı ise dış katmandır. Saçın aslında kendi rengi yoktur, şeffaf olarak çıkmaya başlarlar. Saçın rengini içindeki melanin pigmenti verir. Her saçta eumelanin ve pheomelanin pigmentleri farklı miktarlarda üretilir. Onlarca farklı saç rengi ve tonu bu sayede oluşur. Saçın tipini (düz-kıvırcık) disülfit bağlarının yoğunluğu belirler. Disülfit bağları kıvırcık saçta daha yoğundur. Saçlara yapılacak bakım, saç tiplerine göre değişiklik gösterir. Saç ince yapıya sahip olmasına rağmen çok katmanlıdır ve çoklu liflerden oluşur. Saçtaki çatallanma bu yapıların ayrılmasıyla ortaya çıkar. Vücudun diğer bölgelerindeki kıl yapıları farklılık gösterse de temel yapı benzerdir. Saçınız günde ortalama 0,3 – 0,4 mm kadar uzar. Bu rakam normal şartlar altında bir insan saçının ayda ortalama 9-12 mm arasında uzadığını gösterir. Ancak yine de saç uzama oranlarını etkileyen birçok değişken vardır. Saçların uzaması, saç tiplerine uygulamayacağınız bakıma göre de farklılıklar gösterir. Yağlı saçlara sahip kişilere, kuru saç tipine uygun bakım yapılırsa saç sağlıklı uzamaz. Bu yüzden kuaförünüz saçın yapısı hakkında detaylı bilgiye sahip olmalıdır. Saç, derinin en üst tabakası olan epidermisten (deriyi oluşturan üç tabakadan en dıştaki), dermise (vücudu darbelere karşı koruyan kısma) uzanan dermal papillada (insan derisinde bulunan ve dermisin epidermise yaptığı küçük meme ucu şeklinde çıkıntılardır) folliküler ünitenin içinde oluşur. Daha sonra uzayarak epidermisi deler ve dışarı çıkar. Saç, kök denilen bulbus kısmındaki hücrelerin salgısı ve çoğalarak yapı değiştirmesiyle oluşturularak cilt yüzeyine doğru itilir. Saçın oluşumu gibi saçı döken sebepler de bu bölümde etkili olmaktadır. Şöyle ki: Saç kökündeki üretimi sağlayan hücrelere zarar veren DHT (Di Hidro Testosteron) kökü yağlayan yağ bezindeki testosterondan oluşmaktadır. DHT oluşumunu engelleyen ilaçlar da bu bölgede 5 alfa redüktazı engelleyerek DHT oluşumunu önler.”

Ünlü Kuaför Samet Zili saç yapısı hakkındaki bilgileri, kuaförlük sektöründeki diğer meslektaşlarının da bilmesi gerektiğini ve saça dokunarak hizmet vermelerinin daha iyi olacağını dile getirdi. Villada verilmesi planlanan saç tasarım hizmetinde çalışacak bütün kuaförlerin de bu eğitimden geçeceğini sözlerine ekledi.

‘Samet Zili Kuaför’den saç yapısı hakkında önemli bilgiler
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesi kurulmasıyla birlikte üroloji kliniği güncel sağlık hizmetlerine devam ediyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesinin kurulması ve hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi statüsüne geçmesiyle birlikte üroloji kliniği, en güncel sağlık hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Daha önce açık cerrahi ile Bandırma’da çeşitli ilklere imza atan üroloji kliniği, bölgede önemli bir üroloji merkezi haline gelmeye devam ediyor. Son olarak, laparoskopik (kapalı yöntem ile) prostat kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aykut Başer, hastanenin Bandırma ve çevresine en güncel tedavi yöntemleriyle yüksek kalitede sağlık hizmeti sunduğunu belirterek laparoskopik cerrahi hakkında şunları söyledi: "Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, cerrah küçük kesiler yaparak bir kamera ve cerrahi aletler aracılığıyla prostat bezini çıkarır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az invazif bir yöntemdir, bu da daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci anlamına gelir. Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri olan erkekler için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri, hastanın bireysel durumuna ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prostat kanseri teşhisi konmuş hastaların, hatta tüm ürolojik kanserlerinde dahil tedavi seçenekleri hakkında hastanemize başvurarak detaylı bir şekilde bilgi almaları önemlidir."