EKONOMİ - 17 Şubat 2020 Pazartesi 16:11

Samsung 2019’da hem patent hem de satışta atak yaptı

A
A
A
Samsung 2019’da hem patent hem de satışta atak yaptı

2019 yılı Akıllı Telefon Satış Rakamları raporuna göre Samsung, ilk 10 telefon firması arasında üç modeliyle yer aldı. Yine 2019 yılında en çok patent başvurusunu Huawei yaptı.

Yüksek teknolojili ürünlerde fikri sınai ve mülkiyet haklarının önemi giderek artıyor. 2019 yılı Akıllı Telefon Satış Rakamları raporuna göre Samsung, ilk 10 telefon firması arasında üç modeliyle yer alıyor. Firma telefonla ilgili patent işlemlerinde ise kuruluştan itibaren yaklaşık 30 bin patentle ilk sıraya yerleşmiş durumda.
Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İletişim konusunda akıllı telefonların günümüzde vazgeçilmez bir yere sahip olduğuna işaret eden Cumhur Akbulut, ''Buna bağlı olarak alınan patent sayılarında da ciddi artışların olduğu görülüyor. Cep telefonu ve cep telefonu üzerine geliştirilen ve eklenen özelliklere ilişkin patent sayıları incelendiğinde Samsung firmasının yaklaşık 30 bin patentinin olduğu görülüyor. Bu rakam firmanın satışlarına da yansımış durumda. Özellikle Çin menşeli firmaların patent alanına ciddi yatırımlar yaptı. Çin’in fikri sınai ve mülkiyet haklar konusunda yapmış olduğu hamleler global ekonomide daha fazla söz sahibi olmasını sağlıyor. Bu doğrultuda ülkemizde de kilogram başı ihracatı artırmak adına fikri ve sınai mülkiyet haklar alanında yapılacak yatırımlar büyük bir öneme sahip'' dedi.

''2019’da en çok patent başvurusunu Huawei yaptı''

Diğer taraftan 2019 yılında en çok patent başvurusu yapan telefon firmasının Huawei olduğuna dikkat çeken Akbulut, ''2019 satış rakamlarında ise Huawei firmasının Akıllı Telefon Satış Rakamları raporunda ilk 10’da yer alması, patent alanında yapılan başvurulardaki artışa bağlı olarak firmanın gelirinde de ciddi bir ivmelenmenin yakalandığını gösteriyor. Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak fikri haklar alanındaki ivmelenme de devam edecek. Değişime ayak uydurabilen firmalar, geleceklerini garanti altına alırken yakalayamayanlar durumu ise meçhul. Bu kapsamda ülkemizde katma değeri arıtmak adına firmalarımız, fikri ve sınai mülkiyet hakları alanında atacakları adımlara daha fazla önem vermeli'' açıklamasını yaptı.

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün (WIPO) yapay zekânın gelişmesi konusundaki raporuna da atıfta bulunan Akbulut, ''Raporda WIPO’ya yapılan patent başvurularının yanında ülke patent ofislerine yapılan başvurulara ait istatistiklere de yer verildiği görülüyor. Buna göre, 1956 yılından beri üzerinde çalışılan yapay zekâ konusundaki patent başvurularının yüzde 50’sinin son 5 yılda yapıldığı belirtiliyor. Bu konudaki patent sahipliği açısından başta IBM olmak üzere ABD’li firmaların ön almalarına karşılık, Çin üniversitelerinin ve araştırma kuruluşlarının yıllık en yüksek patent sahipliğinin ilk 20’den 17’sini oluşturduğuna da dikkat çekiliyor'' şeklinde konuştu.

Yapay zeka teknolojisinin yaygınlaşmasına bağlı olarak akıllı telefonlar konusunda da önemli atılımların yapıldığını kaydeden Akbulut, ''Yapay zekanın günümüzde yaygınlaşma alanı giderek arıtıyor. İletişimi, sağlık, sanayi ve hizmet sektörleri gibi birçok alanda adını sıkça duyduğumuz yapay zeka teknolojisi fikri haklar konusunun da daha fazla gündeme gelmesini sağlıyor'' diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Tokat Sulusaray ilçesi Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi. Öte yandan deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı. AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 9,97 kilometre derinlikte kaydedildi. Sarsıntı Sivas ve Yozgat illerinden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar büyük bir panik yaşayarak kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansırken Tokat Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, açıklamalarda bulundu. Başkan Kılıç, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun olmadığını fakat dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Yıkılan, hasarlı bir bina yok” Kılıç, ilçede yıkılan ve hasarlı bir binanın olmadığını ifade ederek, “Saat 01.06’da Sulusaray ilçe merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Yıkılan, hasarlı bir bina yok. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma da yok. Köylerimizde de sorun yok. Özellikle vatandaşlarımız bu gece, dikkatli, uyanık olmasını ve mümkünse bu geceyi dışarda geçirmeleri önemli. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda anons yaparak uyarıyoruz. Deprem ülkemizin gerçeği. İlçemiz de Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgede bulunuyor. Hepimize geçmiş olsun” dedi. Vatandaşlar ise depremi hisseder hissetmez kendilerini evden dışarı attıklarını belirtti.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı İstanbul’da yüzlerce taksici Sarıyer’de gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanikyürek için bir araya geldi. İstanbul’un çeşitli noktalarında bir araya gelen taksicilerin katılımıyla, yol kenarında ölüme terk edilen Yaşar Yanıkyürek’in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı gasilhanesine getirildi. İstanbul’da taksisine aldığı yabancı uyruklu iki şahıs tarafından öldürülüp Sarıyer’de yol kenarına atılan Yaşar Yanıkyürek için yüzlerce meslektaşı bir araya geldi. İstanbul’un farklı noktalarında toplanan taksiciler bir araya gelerek Yaşar Yanıkyürek’in cenazesinin Zincirlikuyu Mezarlığı’na getirilmesine eşlik etti. Farklı noktalarda toplanan taksiciler Beyoğlu’nda bir araya gelerek konvoy halinde Zincirlikuyu Mezarlığı’na hareket etti. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemleri aldı. Zincirlikuyu Mezarlığı önünde toplanan taksiciler burada basın açıklaması yaptı. Konuyla ilgili konuşan İstanbul Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Deniz Dündar, “Bugün 14.30 sularında Anadolu Yakası’ndan aldığı yolcu ile Avrupa Yakası Sarıyer Tarabya, bizim Madenler dediğimiz bölgede yabancı yolcusu tarafından katledilen Yaşar Yanıkyürek abi için bütün meslektaşları olarak, arkadaşları olarak buradayız. Cenazemizi yalnız bırakmadık. Bu bizim ilk cenazemiz değil, görünene göre son cenazemiz de olmayacak. İki üç ay önce İzmir’de Oğuz Erge kardeşimiz, yaklaşık 9-10 ay önce Yıldıztabya, Gaziosmanpaşa’da Samet Kubiloğlu kardeşimiz, ondan 1 sene öncesine kadar Aydın Altun abimiz, bu ne ilk ne de son. Biz bir an önce yetkililerden taksicilerin can ve mal güvenliği için ivedi bir şekilde çalışma yapmalarını arzu ediyoruz. Bugün Yaşar abi için buradayız, cenazemizi gasilhaneye teslim ettik. Yarın Feriköy Mezarlığında öğle namazına müteakip defnedip son görevimizi yerine getireceğiz ama bunun son olup olmadığını bilmiyoruz. Ne yazık ki evden helalleşerek çıkıyoruz. Bir an önce yetkililerden, kabinli araç ya da başka bir çözüm bekliyoruz. Buna yetkililer, İstanbul’da taksiyi yönlendiren UKOME kurulu karar verecek. Bizler dernekler olarak, daha önce büyükşehir belediyesine bunun müracaatını yaptık. Bu ilk değil son değil. Biz helalleşerek çalışmak istemiyoruz. Bizler huzur, güven içinde çalışmak istiyoruz. Bizler STK’lar olarak sizler için her şeyi yapıyoruz. Bu işin hızlanması için sizlerin de bir an önce müracaatta bulunmanız gerekmektedir. Lütfen bizim sesimizi artık duyun. Lütfen bizi ciddiye alın" ifadelerini kullandı. "Azrailimizi yanımızda taşıyoruz" Ölümlerin artık son bulması için yetkililerin önlem almasını isteyen ve evden helalleşerek çıkıyoruz diye belirten Deniz Dündar, "Bugün bu, yarın bir başkası, kimi taşıdığımızı bilmiyoruz. Azrailini yanında taşıyan bir meslek grubu haline geldik. Bütün yetkililere, özellikle taksici dostu cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; Sayın Cumhurbaşkanım lütfen bu çığlığımızı, bu haykırışımızı duyun” şeklinde konuştu.