EKONOMİ - 16 Aralık 2013 Pazartesi 10:17

Şeker pancarından etil alkole uzanan yol

A
A
A
Şeker pancarından etil alkole uzanan yol

Atatürk’ün direktifleriyle 1933 yılında kurulan Eskişehir Şeker Fabrikası bünyesinde bulunan ‘Alkol Fabrikası’nda, 180 günde 6 milyon litre etil alkol üretimi yapılıyor.

1938’de ilk olarak ispirto üretilmek için kurulan alkol fabrikası, ispirtoya olan talebin gün geçtikçe azalması sonrasında etil alkol üretimine yöneldi. Kısa sürede bu alanda kendisini kanıtlayan fabrika, kampanya dönemi içerisinde günde 50 bin litre, 180 günde ise ortalama 6 milyon litre etil alkol üretimi yapıyor. Şuan talep olması halinde ispirto üretimine de hazır bulunan fabrikada ayrıca, ağırlıklı olarak gıda ve yapıştırıcı sanayiinde kullanılan etil alkolün yan ürünü olan füzel yağının da üretimi yapılıyor. Kampanya süresinde üretilen 6 milyon litre etil alkol ve sınırlı miktarda üretilen füzel yağının belirli yerlere satışları yapılıyor.

Üretimle alakalı İHA’ya açıklamalarda bulunan Etanol ve Biyobenzin Üretim Müdürü Kimya Yüksek Mühendisi Dr. Kamil Aya, şeker fabrikaları kampanyası başladığında pancardan melas ve şeker üretildiğini, fabrikasyon kademesinde atık olarak ele geçen melasın ise alkol fabrikasında etil alkole dönüştürüldüğünü söyledi.Yıllık 150 ila 180 gün kampanya sürelerinin olduğunu belirten Aya, günlük ortalama 50 bin litre, kampanya süresince de 6 milyon litre etil alkol üretimi yapıldığını kaydetti.

ETİL ALKOL NASIL ÜRETİLİYOR?
Melastan etil alkol üretiminin üç aşamadan oluştuğunu aktaran Dr. Aya, “Birinci aşama mayaların çoğaltılmasıdır. Melasta bulunan şekeri parçalamak için alkol mayaları kullanılmaktadır. Yani birinci aşamamız alkol mayalarının çoğaltılmasıdır. Alkol mayaları çoğaltıldıktan sonra ikinci aşama, melasta bulunan şekerin mayalar tarafından fermantasyonudur. Fermantasyon sonucu kazanlarda yüzde 5 ila yüzde 8 arasında alkol oluşmaktadır. Oluşan alkol, üçüncü aşamada distilasyon dairesine gitmektedir. Distilasyonda değişik kolonlardan geçtikten sonra bu sıvı, yüzde 96’lık olarak tepeden etil alkol alınmaktadır. Saflık derecesi oldukça yüksektir. İçindeki yabancı maddelerin oranı da 0,5 ile 0,8’i geçmemelidir. Bizim ürettiğimiz alkol de bu kriterlere uymaktadır” dedi.

“ETİL ALKOL İLAÇ SANAYİİNDEN SİLAH SANAYİİNE BİRÇOK YERDE KULLANILIYOR”
Dr. Aya, üretilen etil alkolün birçok alanda kullanıldığını da ifade ederek, “Etil alkolün birçok kullanma yeri vardır. Birincisi ilaç sanayii, ikincisi PVC sanayii, üçüncüsü içki sanayii ve dördüncüsü de silah sanayiidir. Şuanda en çok kullanıldığı yer ise ilaç ve içki sanayiidir. Ama yeni yeni gelişen bir tektik de en kaliteli PVC yapımı etil alkolden oluşmaktadır” diye konuştu.
Fabrikada etil alkolün yan ürünü olan füzel yağı üretiminin de yağıldığını kaydeden Aya, füzel yağının 20 değişik yerde kullanıldığını, en çok gıda ve yapıştırıcı sanayilerinde kullanıldığını da dile getirdi.

“TALEP OLMASI HALİNDE İSPİRTO ÜRETMEYE HAZIRIZ”
Fabrikadaki ürünleri talebe göre çeşitli yerlere sattıklarını ve şuanda da tesislerinin ispirto üretmeye hazır olduğunu anlatan Dr. Aya, şöyle devam etti:“Fabrikamızda ürettiğimiz alkolü talebe göre vermekteyiz. Burada ürettiğimiz ürünleri en çok Kırıkkale’deki silah fabrikasına, Mey içkiye ve ilaç sanayiine vermekteyiz. Etil alkolden ayrıca talep olması halinde mavi renkli ispirto da yapılmaktadır. Zaten 1938’de kurulan bu fabrikamızın asıl amacı mavi renkli ispirto üretmekti. Ona talep azalınca etil alkole dönüştü. Talep olursa da her an ispirto üretebiliriz, tesisimiz hazır.”

AYDIN SARIOĞLU - KADİR ÇETİN
ESKİŞEHİR

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yumaklı TZOB’da istişare toplantısına katıldı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nde (TZOB) istişare toplantısı gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Yönetim Kurulu üyeleri ile istişare toplantısına katıldı. Bakan Yumaklı, TZOB heyetiyle istişare toplantısında bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tarımsal üretimin daha ileriye taşınmasında meslek örgütleriyle iş birliği içinde çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Toplantıda TZOB heyetinin görüş ve önerilerini dinleyerek gerekli adımları atacaklarının altını çizen Yumaklı, her türlü öneriye açık olduklarını ifade etti. TZOB Genel Başkanı Bayraktar da verimli bir toplantı gerçekleştireceklerini vurgulayarak, “Bakanımız ve 4 bakan yardımcımızla yaptığımız istişare toplantısı çiftçilerimiz adına umut vericidir. Bakanlığımızla birlikte Birliğimizin görüş alışverişinde bulunması, sorunların masaya yatırılıp çözüm bulunması adına yapılan bu toplantının çiftçilerimiz için bir kazanım olmasını diliyorum” dedi. Gıda sektöründe yaşanan sorunları takip ettiklerini söyleyen Bayraktar, “Gıdanın üretiminden sofraya ulaşmasına dek yaşanan pek çok sorun var. Ama bizler sektör paydaşları olarak bu sorunları en aza indirmek ve çiftçilerimizin hak ettikleri kazancı elde etmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Gıda milliyetçiliğinin gündemden düşmediği bugünlerde üreticilerimize sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı. Toplantıda Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından gıdada kalıntının önlenmesine ilişkin hazırlanan projenin de sunumu yapıldı. TZOB’daki toplantıda Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider, Dr. Ahmet Bağcı ve Abdulkadir Polat da hazır bulunurken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden ise Başkanvekili Ahmet Bahadır Sezgin, Muhasip Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Hepokur, Hüseyin Darcan, Arslan Soydan, Eyyup Elmalı, Yunus Kılınç, Mehmet Baştuğ, Ahmet Eyyüpoğlu ve Genel Sekreter Hasan Hüseyin Coşkun yer aldı.